De KIM-studie (Kinkhoest Immunisatie) is een medisch-wetenschappelijke vaccinstudie. Hierin onderzoeken we hoe de afweer opbouwt na een extra herhalingsvaccinatie op 8-9 jarige leeftijd in vergelijking met de afweer van kinderen die vroeger zijn gevaccineerd met het oude kinkhoestvaccin.

Het vervolg op de KIM-studie wordt uitgevoerd door onderzoekers van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven, in samenwerking met het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

Waarom dit onderzoek?

vier jongeren met elkaar in gesprek

 Jonge kinderen in Nederland krijgen meerdere vaccinaties tegen kinkhoest. Helaas duurt de bescherming door de inenting niet zo lang. Na een aantal jaren is de bescherming bijna helemaal weg. Daarom krijgen 4-jarigen nog een vaccinatie tegen kinkhoest. Ook dan gaat de bescherming jaren later weer weg. In sommige landen krijgen kinderen van 10 nog een extra vaccinatie tegen kinkhoest. Wij willen weten of het nuttig is om dit in Nederland ook te gaan doen.

In de KIM-studie hebben we onderzocht of de afweer tegen kinkhoest nog steeds goed is. Op deze manier kunnen we een indruk krijgen van de lange termijn bescherming van de extra kinkhoestvaccinatie.

We hebben gezien dat de kinkhoestvaccinatie op 9-jarige leeftijd zorgt voor een stijging van geheugencellen en afweerstoffen. Ook een jaar na de vaccinatie blijft dit verhoogd. We willen graag het resultaat van de vaccinatie op 9-jarige leeftijd blijven volgen. Daarvoor willen we onderzoeken of er na 6 jaar nog steeds afweerstoffen in het bloed zitten. Daarom vragen we deelnemers van de KIM-studie om ook deel te nemen aan het vervolg op deze studie.

Wil je meedoen?

Heb je meegedaan aan de KIM-studie, ben je gezond en wil je meedoen aan het vervolg op de KIM-studie?

Meld je dan aan via dit aanmeldingsformulier.

Je ontvangt dan meer informatie over het vervolg op de KIM-studie. Ongeveer een week daarna nemen we contact met je op om te vragen of je inderdaad mee wilt doen. Als je mee wilt doen sturen we je een onderzoekspakketje op.