Een aanhoudende infectie met het Humaan papillomavirus (HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)) veroorzaakt verschillende soorten kanker. Sinds 2022 wordt in Nederland aan 10-jarige meisjes en jongens het HPV-vaccin aangeboden dat beschermt tegen de HPV-typen 16 en 18.

Om de hoeveelheid en kwaliteit van de antistoffen na twee vaccinaties onder jongens te onderzoeken, is sinds 2022 de HPV2D-studie onder jongens gestart. Jongens die geboren zijn in 2012 en twee keer gevaccineerd, leveren ieder jaar een vragenlijst en een beetje bloed in.

HPV2D-studie onder meisjes

Sinds 2009 wordt in Nederland aan 12-jarige meisjes het HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccin aangeboden dat beschermt tegen de HPV-typen 16 en 18. Vanaf 2014 krijgen meisjes twee vaccinaties.  Om de hoeveelheid en kwaliteit van de antistoffen na twee vaccinaties onder meisjes te onderzoeken loopt de HPV2D studie onder meisjes sinds 2014. Meer informatie over deze studie is te vinden op de webpagina HPV2D-studie onder meisjes
 

Vragen over de HPV2D-studie       

Waar kan ik de vragenlijst invullen?

Je vindt de vragenlijst op: www.formdesk.nl/rivm/hpvjongens2023. Je inloggegevens staan in de brief die bij het onderzoekpakket zit. Je kunt de inloggegevens ook aanvragen via hpv@rivm.nl. Zet in de mail duidelijk je naam en geboortedatum.

Moet ik ieder jaar blijven meedoen aan het onderzoek?

Nee. Als je niet meer mee wilt doen aan het onderzoek, mag je altijd stoppen. Je hoeft niet te zeggen waarom je wilt stoppen.