Kopen

Let op de houdbaarheidsdatum, vooral bij bederfelijke producten. Volg de bereiding- en bewaaradviezen. Koop producten die er vers en gaaf uitzien. Koop bederfelijke en diepvriesproducten als laatste.

Wassen

Was regelmatig uw handen, zeker voordat u eten bereidt, na het aanraken van rauw vlees en vis en voordat u aan tafel gaat. Was bovendien altijd uw handen na toiletbezoek, na het verschonen van luiers en na het aanraken van (huis)dieren. Was uw handen met vloeibare zeep en minstens 15 seconden. Droog uw handen goed af met een schone handdoek of keukenpapier. Denk ook aan keukenhygiëne, zoals het dagelijks verschonen van vaatdoeken, hand- en theedoeken en het reinigen van kraan- en deurknoppen met een allesreiniger. Was groente en fruit onder stromend water, zeker als ze rauw worden gegeten.

Scheiden

Zorg dat bereid voedsel niet in contact komt met producten die nog rauw zijn. Gebruik verschillende snijplanken om rauw vlees en groenten te snijden. Was messen tussendoor af met afwasmiddel of gebruik verschillende messen.

Koelen

Volg de bewaaradviezen op de verpakking van een product. Gebruik producten voor het verstrijken van de uiterste consumptiedatum. Zet producten die gekoeld moeten blijven na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast (4 °C), tot vlak voor gebruik. Gaat u barbecueën of picknicken? Houd dan vlees en salades gekoeld. Als een gerecht langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, gooi het dan weg.

Verhitten

Verhit vlees, vis en schelpdieren tot het gaar is.
Voedsel dat al bereid is, zoals kliekjes en soep, moet u voor gebruik door en door verhitten.
Drink geen rauwe melk en kook kraanwater als u twijfelt aan de kwaliteit (bijvoorbeeld in het buitenland).