Er is een groeiende internationale belangstelling voor Toekomstverkenningen op het gebied van de volksgezondheid, aangewakkerd door de COVID-19-pandemie. Het RIVM speelt een actieve rol op het internationale podium voor de toekomstverkenning van de volksgezondheid.
Internationale toekomstverkenningen
Op internationaal niveau lopen Toekomstverkenningen op het gebied van de volksgezondheid enigszins achter in vergelijking met andere onderzoeksgebieden. Toekomstverkenningen op het gebied van klimaatverandering, met het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change)) als een van de meest gezaghebbende instellingen, de toekomstverkenningen van de UNEP (United Nations Environment Programme), de economische scenario's van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) en de technologiescenario's van de Royal Society of Arts in het Verenigd Koninkrijk zijn slechts enkele voorbeelden van hoe toekomstverkenningen bijdragen aan het schetsen van mogelijke toekomsten en aan het ondersteunen van beleidsvorming. Er zijn verschillende activiteiten waar het RIVM in investeert.
Actieve rol in de European Public Health Association (EUPHA (European Public Health Association))
Het RIVM heeft het voorzitterschap van de sectie Toekomstverkennen van de European Public Health Association (EUPHA). In dit deel wordt bedoeld om prognosemethodologieën toe te passen op de volksgezondheid, de deskundigheid te vergroten om Toekomstverkennen uit te voeren en inzichten te delen over de manier waarop prognoseresultaten kunnen worden gekoppeld aan beleidsvorming. Het is bedoeld om onderzoekers, beleidsmakers en praktijkmensen die op hetzelfde gebied werken samen te brengen voor kennisdeling en capaciteitsopbouw.
Samenwerking WHO (World Health Organization ) om een Task force Foresight op te zetten
Het RIVM heeft een projectovereenkomst met het hoofdkantoor van de WHO om een WHO Task Force on Foresight op te zetten. De overkoepelende doelstelling van deze taskforce is na te gaan hoe het gebruik van kennis van Toekomstverkennen kan worden bevorderd, versterkt en geïnstitutionaliseerd in empirisch onderbouwde beleidsvorming, zoals in de context van het WHO Evidence-informed Policy Network (EVIPNet). In 2025 wordt deze taskforce gevormd.
The Population Health Information Research Infrastructure (PHIRI)
PHIRI had tot doel het beste beschikbare bewijs voor onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van bevolkingsgroepen te vergemakkelijken en te genereren. PHIRI, gelanceerd tijdens de COVID-19-crisis, zorgt voor beter gecoördineerde Europese inspanningen van nationale en Europese belanghebbenden om de beste kennis over de volksgezondheid te genereren. Het RIVM leidde het werkpakket 9 in PHIRI, Foresight: Modelling and Scenarios die tot doel hadden om kennis over toekomstverkennen over te dragen door middel van het geven van een foresight cursus met vijf intensieve modules.