Overzicht van bijzondere meldingen, clusters en epidemieën van infectieziekten in binnen- en buitenland tot en met 5 maart 2014.

ib maart 2014

Auteur: E. Fanoy

Infectieziekten Bulletin, jaargang 25, nummer 3, maart 2014

Binnenlandse signalen

Toename van Salmonella Dublin

Er is een cluster van 11 patiënten die besmet zijn met Salmonella Dublin: 7 vrouwen, 3 mannen, 1 nog onbekend.  De patiënten hebben een leeftijd van 39-47 jaar (n=3) en 63-83 jaar (n=8). Monsterafnamedata liggen tussen 16 december 2013 en 26 januari 2014.  De eerste ziektedagen liggen tussen half december en eind januari. Vijf patiënten wonen in de regio Haarlem/Amsterdam, waaronder 3 van de 4 laatste patiënten. Brononderzoek wordt uitgevoerd.
(Bron: RIVM)
 

Stand van zaken mazelenepidemie

Sinds mei 2013 is er een epidemie van mazelen in Nederland. Tot 26 februari 2014 werden 2.640 patiënten met mazelen gemeld (figuur 1). De epidemie loopt nu ten einde: er werden in januari en februari 2014 wekelijks nog tussen de 5 en 10 patiënten gemeld. Tijdens de epidemie is er 1 patiënt overleden aan complicaties van mazelen en 182 patiënten moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. De meeste mazelenpatiënten waren ongevaccineerd (94%) en in de leeftijd van 4-12 jaar (56%). Ongeveer de helft van de gemelde patiënten woont in één van de 29 gemeenten met een BMR bof, mazelen,rodehond (bof, mazelen,rodehond) (bof/mazelen/rodehond)-vaccinatiegraad onder de 90%. Ten opzichte van dezelfde periode in 2012/2013 zijn er tijdens de epidemie (vanaf mei 2013) 6.839 extra BMR-vaccinaties gegeven aan kinderen tussen 6 en 12 maanden. Per 1 maart is het extra vaccinatieaanbod aan kinderen van 6 maanden in gemeenten met een BMR-vaccinatiegraad < 90% beëindigd.

 

 

Figuur 1 Mazelenpatiënten naar week van eerste ziektedag exantheem en GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) (n=2636*), 1-5-2013 tot 26-2-2014. (Bron: RIVM)
 

 

Buitenlandse signalen

E. coli O157-uitbraak in Glasgow

In Schotland zijn 11 patienten met E. coli O157 gemeld. Alle patienten waren tussen 17 en 25 januari naar een concert geweest in een muziekcentrum in Glasgow waar zij ook een hamburger hadden gegeten. In het muziekcentrum waren in dezelfde periode 7 andere concerten. Het muziekcentrum heeft 12.000 zitplaatsen.
(Bron: EPIS Epidemic Intelligence Information System (Epidemic Intelligence Information System)-FWD)
 

Polio in Syrië

In de Lancet is een overzichtskaartje gepubliceerd van het totale aantal patiënten met een laboratoriumbevestigde infectie met wildpoliovirus in Syrië tussen juli 2013 en januari 2014 (figuur 2). Er zijn 36 patiënten uit de provincies Deir Al Zour, Aleppo, Edleb en Hasakeh gemeld door de Syrische regering (n=23) en door andere instanties (n=13).
(Bron: the Lancet)

 


Figuur 2 Totaal aantal patiënten  met een laboratoriumbevestigde infectie met wildpoliovirus in Syrie tussen juli 2013 en januari 2014
 

Uitbraak van chikungunya in het Caribisch gebied

Sinds oktober 2013 is er een uitbraak van chikungunya gaande in het Caribisch gebied. Er zijn patiënten gemeld op de Britse Maagdeneilanden, Dominica, Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, St. Barthelemy, St. Kitt and Nevis, Anguilla, Aruba, British Virgin Islands, Sint-Maarten en Saint Martin. Het totale aantal bevestigde patiënten is 2.635. Op Sint-Maarten zijn 123 bevestigde patiënten.
(Bronnen: RIVM, CARPHA)
 

Mogelijke iatrogene transmissie van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob 

Op ProMED is een bericht verschenen waarin melding gemaakt wordt van 18 patiënten die werden geopereerd op een Amerikaanse neurochirurgieafdeling met instrumentarium dat onvoldoende was gesteriliseerd nadat het was gebruikt tijdens een operatie van een vermoedelijke, en later bevestigde, Creutzfeldt-Jakob (CJD Creutzfeld Jacob (Creutzfeld Jacob))-patiënt. De instrumenten werden via het standaard protocol gesteriliseerd. De standaard chemische en fysische reinigings-, desinfectie- en sterilisatiemethoden zijn echter niet toereikend voor het inactiveren van CJD-prionen. Bij verdenking op CJD of wanneer CJD is vastgesteld bij een patiënt moeten aanvullende maatregelen worden getroffen om gebruikt instrumentarium te steriliseren. Welke maatregelen dit zijn is afhankelijk van het besmettingsrisico (welke weefsels en/of vloeistoffen betrokken zijn) en in welke mate de diagnose CJD vaststaat.
(Bronnen: ProMed, RIVM)
 

Aviaire influenza A(H7N9) in China

Er zijn in totaal 365 laboratoriumbevestigde patiënten met influenza A(H7N9) in China, waarvan 116 zijn overleden. Sinds oktober 2013 zijn 230 patiënten gemeld. Veel patiënten hebben contact gehad met pluimvee. Er is geen bewijs van aanhoudende mens-op-menstransmissie. Het epidemiologische profiel van de patiënten is niet veranderd. De meeste patiënten – vooral mannen - hebben contact gehad met pluimvee en wonen in regio’s waar pluimvee ook positief is voor influenzavirus A(H7N9). Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC European Centre for Disease Prevention and Control (European Centre for Disease Prevention and Control)) heeft een risicoanalyse gepubliceerd waarin wordt ingegaan op verschillende aviaire influenzavirussen in China.
(Bronnen: WHO, ECDC)
 

Auteur

E. Fanoy, Centrum Infectieziektebestrijding, RIVM, Bilthoven

Correspondentie

ewout.fanoy@rivm.nl