Bij opgravingen in duizend jaar oude Vikingnederzettingen in Groenland werden in de resten luizen aangetroffen. Ook bij Egyptische mummies uit de 4e eeuw werden in het hoofdhaar en in textiel neten van hoofdluizen gevonden. De hoofdluis leeft dus al zeer lang samen met de mens en heeft nu zelfs zijn eigen dag. Op 4 maart was het weer Nationale hoofdluisdag. Dit jaar was er extra veel belangstelling voor de luizendag omdat het RIVM een onderzoek is gestart naar hoofdluis. Het onderzoek hoopt antwoorden te geven op vragen als; hoe vaak komt hoofdluis voor? Bij wie? Vooral bij kinderen op de basisschool of even vaak bij tieners op de middelbare school? Welke behandeling kiezen de meeste ouders? Door de media-aandacht hebben heel veel mensen vragen gesteld aan het RIVM over hoofdluizen. Graag delen we met u 10 van deze vragen en antwoorden uit de praktijk

content

Auteur(s): D. Beaujean, T. Oomen

Infectieziekten Bulletin: maart 2015, jaargang 26, nummer 3

Hebben mensen met lang haar meer kans op hoofdluis?

Ja, mensen met lang haar hebben meer kans om luizen op te lopen en weer aan een ander te geven. De hoofdluis kan echter ook prima leven op een hoofd met kort haar.

Gaan luizen dood door haargel?

Nee, het gebruik van gel helpt niet om van hoofdluis af te komen.

Of het gebruik van (veel) gel helpt om hoofdluis te voorkomen is niet bekend. Mogelijk lopen luizen minder makkelijk over naar haar met veel gel.

Komen hoofdluizen alleen bij mensen voor?

Ja, hoofdluizen komen alleen op mensen voor en niet op (huis)dieren. Op dieren zitten andere soorten luizen.

Helpt het als je in huis goed schoonmaakt (tapijt, gordijnen) om van hoofdluis af te komen?

Luizen die per ongeluk op de grond te terechtkomen, zullen snel dood gaan door gebrek aan warmte, uitdroging of uithongering. Ze zijn niet in staat op omhoog te kruipen via meubels gordijnen of kleren e.d. Ook kunnen hoofdluizen niet springen.

Luizen kunnen eigenlijk alleen goed bewegen op haar. Zij hebben hiervoor speciaal ontwikkelde klauwtjes. Als twee mensen dicht bij elkaar zijn kunnen luizen van het ene naar het andere hoofd lopen..

Hebben alleen kinderen hoofdluizen of ook volwassenen?

Hoofdluizen kunnen prima op volwassenen leven. De kans dat volwassenen hoofdluis hebben is echter kleiner omdat ze minder haarcontact hebben met anderen.

 

 

Foto: Hoofdluis (Bron: RIVM)


Wat is het verschil tussen hoofdluis en schaamluis?

Het zijn twee verschillende soorten beestjes.

Hoofdluis= Pediculus humanus, Schaamluis= Pthirus pubis

Kunnen de ‘luizenouders’ op school hoofdluis verspreiden via neten onder hun nagels?

Hoofdluizen leggen 5-6 neten (eitjes) per dag. Neten zijn door moederluis stevig vastgekit aan het haar. Als de neet eenmaal los is van het haar, dan plakt deze niet meer en valt uit het haar. Deze neet ontwikkelt zich dan niet meer verder en gaat dood.

Kunnen hoofdluizen ziektes overbrengen?

Nee, hoofdluizen brengen in de praktijk geen ziektes over. Wel kunnen er soms huidinfecties ontstaan doordat beet- of krabwondjes gaan ontsteken.

Als mijn dochter haar haren altijd in een staart draagt, kan ze dan ook hoofdluis krijgen?

Ja, dan kan ze nog hoofdluis krijgen. Hoofdluis krijg je door haarcontact met iemand die hoofdluis heeft. Bijvoorbeeld tijdens het maken van een selfie. Als je een je haren in een staart draagt, denken we dat de kans wel kleiner is om hoofdluis te krijgen omdat er met een staart minder kans is op haarcontact met een ander.

Komt hoofdluis nu meer voor dan vroeger?

Dat is onbekend. In Nederland is er geen organisatie die bijhoudt hoe vaak hoofdluis voorkomt. Sinds 4 maart van dit jaar kunnen ouders bij het RIVM hoofdluis melden via www.rivm.nl/luisthuis. Over enige tijd weten we dan hoe vaak hoofdluis voorkomt en bij wie.

Auteurs

D. Beaujean, T. Oomen, Centrum Infectieziektebestrijding, RIVM, Bilthoven

Correspondentie

ton.oomen@rivm.nl 

Bronnen