Welke ziektes kun je krijgen van een hond?

Hoe krijg je de ziekte?
Verschillende dieren zoals geiten, schapen, runderen, honden en (wilde) varkens kunnen via hun zuivelproducten, speeksel of urine, brucellose overbrengen op mensen. De ziekte komt zelden voor in Nederland.

Welke klachten krijg je?    
De ziekte begint met (lichte) koorts. Daarna krijg je hoofdpijn, gewrichtsklachten, ga je zweten en krijgt je last van vermoeidheid. Later kan de bacterie ontsteking van blaas, nier, long en hartkleppen veroorzaken.

Wat moet je doen?
Ga naar je huisarts voor behandeling. Met antibiotica is deze ziekte goed te behandelen.

Meer informatie over brucellose bij mensen lees je hier en meer informatie over brucellose bij dieren lees je hier.

Verschillende dieren kunnen ziek worden van campylobacter: hond, kat, schaap en geit.

Hoe krijg je de ziekte?
Je kan campylobacter krijgen door het eten van onvoldoende verhit voedsel, en dan vooral kippenvlees. Ook door niet hygiënische voedselbereiding in de keuken kan je ziek worden.

Welke klachten krijg je?
Na het eten van besmet voedsel krijg je diarree, buikpijn en -krampen, vermoeidheid en koorts.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij ernstige klachten. Was je handen voordat je eten gaat klaarmaken. Voorkom kruisbesmetting in de maaltijdvoorbereidingen en bak vlees goed door.

Meer informatie over campylobacter bij mensen lees je hier en meer informatie over campylobacter bij dieren lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
De parasiet zit in de darmen van vooral schapen en geiten. De mest kan in het water komen. Als je in besmet water zwemt, kan je deze ziekte oplopen. Ook door het eten van sla dat met besmet water is besproeid, kan je ziek worden.

Welke klachten krijg je?
De ziekte kan zonder klachten verlopen.  Je kan ook acute diarree met darmkrampen krijgen.

Wat moet je doen?
Ga bij klachten naar de huisarts. Neem goede hygiënische maatregelen bij voedselbereiding en was regelmatig je handen.

Meer informatie over cryptosporidiose bij mensen lees je hier en meer informatie over cryptosporidiose bij dieren lees je hier.

Informatie volgt.

Hoe krijg je de ziekte?
Via de zandvlieg kan je deze parasiet krijgen. Er zijn verschillende soorten van deze parasieten die in honden of ratten leven.

Welke klachten krijg je?
De klachten bij deze ziekte kunnen optreden op de huid, in de slijmvliezen en in de ingewanden.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten. Neem goede insectwerende maatregelen tegen zandvliegen: beschermende kleding, klamboe en middelen.
Voor honden bestaan speciale halsbanden met insectdodende middelen.

Meer informatie over leishmaniose bij mensen lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
Er zijn verschillende soorten leptospiren (bacterie), waaronder de ziekte van Weil. Deze ziekte kan je krijgen door te zwemmen in water waar ratten zitten. De bacterie zit in de urine van ratten.

Welke klachten krijg je?
De klachten variëren van niet ernstig tot ernstig. Soms zijn er helemaal geen klachten. Je kan bijvoorbeeld koorts, spierpijn, hoofdpijn of diarree krijgen. Ernstige klachten zijn een vergrote lever en nier, en geelzucht. Vooral de combinatie van verschillende klachten duidt op leptospirose.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten.

Meer informatie over leptospirose bij mensen lees je hier en meer informatie over leptospirose bij dieren lees je hier

Hoe krijg je de ziekte?
Deze besmettelijke huidziekte krijg je door de schurftmijt. Er zijn verschillende soorten die bij mensen en dieren kunnen voorkomen.

Welke klachten krijg je?
Vooral de toenemende jeuk is de meest voorkomende klacht. Er ontstaan blaasjes en rode bultjes tussen de vingers, polsen en voeten.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten. Behandeling van de schurftmijt is noodzakelijk om verspreiding te voorkomen.

 

Informatie volgt.

Hoe krijg je de ziekte?
Deze ziekte krijg je via een beet, krab of lik van een ziek beest. Het is een dodelijke ziekte.

Welke klachten krijg je?
De ziekte begint met rillingen, koorts, braken en hoofdpijn. Daarna volgen andere ernstige klachten zoals kramp in je spieren, stuipen en verlamming.

Wat moet je doen?
Ga direct naar een arts voor behandeling. Je kan je beschermen met een vaccinatie vóórdat je op reis gaat.

Meer informatie over rabiës bij mensen lees je hier en meer informatie over rabiës bij dieren lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
Deze schimmel kan direct via de huid van het dier worden overgedragen naar de mens, maar ook via paardendekens, zadels en kleding.

Welke klachten krijg je?
De schimmelinfectie dringt in de huid en vormt daar roodgekleurde ringen met iets verheven rand. De plekken gaan vanzelf weer weg maar dat kan lang duren.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten.

Meer informatie over ringworm bij mensen lees je hier en meer informatie over ringworm bij dieren lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
De salmonellabacterie komt veel voor bij koeien, schapen, geiten, paarden en varkens en ook in dierlijke levensmiddelen, zoals vlees, eieren of zuivel.  De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte producten. Ook huisdieren als honden en katten kunnen deze bacterie bij zich dragen. Daarmee kunnen ze bij mensen darminfecties veroorzaken.

Welke klachten krijg je?
De meest voorkomende klachten zijn buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten. Neem goede hygiënemaatregelen bij voedselbereiding.

Meer informatie over salmonellose bij mensen lees je hier en meer informatie over salmonellose bij dieren lees je hier.

Toxocara canis is een spoelworm die voorkomt in de darm van (vooral jonge) honden. Hele kleine eitjes van deze worm komen met de poep van besmette honden in het milieu terecht, maar zijn niet te zien voor mensen.

Hoe krijg je de ziekte?
Je kan geïnfecteerd worden met Toxocara canis als er eieren van deze worm in je lichaam komen. Dat kan door eitjes, die aan je handen zitten na bijvoorbeeld tuinieren, spelen in zandbakken en het recreëren in openbare parken en daarna via je mond worden doorgeslikt. Of bij het schoonmaken van de kattenbak. Ook door het eten van ongewassen groenten en fruit waar eitjes aan kleven, kan je besmet worden.

Welke klachten krijg je?
De meeste mensen krijgen geen klachten. Sommige mensen krijgen griepachtige klachten, zoals koorts, buikpijn en hoesten. Sommige mensen krijgen een allergische reactie, en bij mensen met astma, kan het de klachten verergeren.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij  klachten. Draag handschoenen bij het tuinieren of bij het opruimen van hondenpoep en was je handen na afloop. Was je handen ook als je dieren hebt geaaid en voordat je gaat eten of koken. Spoel groenten en fruit af voordat je het eet.

Meer informatie over Toxacara canis bij mensen lees je op Thuisarts.nl

Informatie volgt.