Salmonellose is een besmettelijke darmziekte die wordt veroorzaakt door een salmonellabacterie. Deze bacterie is in Nederland regelmatig de oorzaak van darminfecties bij mensen. Ernstige vormen van darminfecties door salmonella zijn buiktyfus en paratyfus. Deze komen veel minder vaak voor.

Wat is salmonellose?

De salmonellabacterie die salmonellose veroorzaakt, komt in Nederland veel voor bij landbouwhuisdieren en hun producten. Daardoor is salmonella vaak de oorzaak van darminfecties bij mensen.
Er zijn vele verschillende types van de salmonellabacterie. Salmonella Typhimurium en Salmonella Enteritidis komen in Nederland het meest voor. Salmonella Typhi en Salmonella Paratyphi zijn de veroorzakers van buiktyfus en paratyfus.

Wat zijn symptomen van salmonellose?

Bij een in Nederland opgelopen infectie zijn de meest voorkomende klachten:

  • buikkrampen;
  • misselijkheid;
  • braken;
  • diarree;
  • soms is er bloed en slijm in de ontlasting aanwezig;
  • daarnaast kunnen hoofdpijn, lichte koorts, en spierpijn optreden.

De eerste ziekteverschijnselen beginnen gemiddeld 24 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel. Bij de meeste mensen houden de verschijnselen 3 tot 7 dagen aan. De koorts verdwijnt meestal sneller.
De ziekteverschijnselen van buiktyfus en paratyfus zijn ernstiger en beginnen gemiddeld 8 tot 14 dagen na besmetting. De eerste symptomen zijn hoge koorts, verminderde eetlust, hoofdpijn, lusteloosheid en vage buikpijn. De patiënt is algemeen ziek. Soms heeft de patiënt in het begin diarree.

Besmetting en preventie van salmonellose

De salmonellabacterie komt voor in rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals pluimveevlees, kalfs- en varkensvlees, eieren en zuivelproducten. Ook groenten en fruit kunnen salmonella bevatten. Mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte producten. De kans dat mensen elkaar besmetten is klein.

Een goede hygiëne in de keuken is de belangrijkste maatregel om een salmonellabesmetting te voorkomen.
Tegen buiktyfus is vaccinatie mogelijk. Dit vaccin wordt alleen gegeven bij reizen naar sommige (sub)tropische landen. Voor meer informatie bezoekt u de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCRLandelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).

Hoe vaak komt salmonellose voor?

Salmonellose komt wereldwijd veel voor. In Nederland komt dat jaarlijks neer op ongeveer 50.000 gevallen van acute gastro-enteritis. Slechts een klein deel gaat daarvoor naar de huisarts en van deze groep belandt een nog kleiner deel in het ziekenhuis.
Buiktyfus en paratyfus komen in Nederland vooral voor als importziekte.