Voorlichtingsmateriaal

Het RIVM heeft veel voorlichtingsmateriaal over tekenbeten en Lyme. Onder andere een film en een game speciaal voor kinderen. Ook zijn er folders beschikbaar en de app Tekenbeet.

RIVM-app 'Tekenbeet'

Het RIVM heeft de app 'Tekenbeet' gemaakt. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en in Itunes (voor Iphone). Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Teken komen voor op veel plaatsen in Nederland. Ze leven in hoog gras en struikgewas en lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie. Teken kunnen deze bacterie overbrengen en zo de ziekte van Lyme veroorzaken. De ziekte van Lyme is meestal goed te behandelen met antibiotica.

Teek control

Om kinderen te leren wat teken zijn, waar ze zitten en wanneer je op teken gecontroleerd moet worden, is er nu een computergame Teek Control. In deze game maken kinderen via een paar leuke tekenfilmpjes mee hoe en waar de teek kan bijten. Vervolgens racen ze over de kaart door de straten van hun eigen woonwijk om daar zo snel mogelijk andere kinderen te vertellen dat ze zich moeten laten controleren op teken.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek via Tekenradar.nl

Als u op Tekenradar.nl een tekenbeet meldt kunt u meedoen aan onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme. Als u een rode ring of vlek meldt kunt u uitgenodigd worden voor het LymeProspect-onderzoek naar langetermijngevolgen van de ziekte van Lyme. Uw gezondheid wordt daarbij een jaar lang gevolgd.

Folders en brochures Teken en Lyme

Bij de informatiematerialen zijn voorlichtingsmaterialen opgenomen die vrij te downloaden zijn. Het betreft posters, folders, teksten en afbeeldingen.

Voorlichtingsfilm Een teek? Pak 'm beet!

In de voorlichtingsfilm wordt getoond hoe een teek eruit ziet, hoe je op teken controleert en hoe een teek verwijderd wordt. Met name kinderen vormen een risicogroep.

Home / Onderwerpen / T / Tekenbeten / Voorlichtingsmateriaal

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu