Information in English: Breast cancer screening on Bonaire

Informashon Papiamentu: Skrinen di poblashon pa kanser na pechu na Boneiru

Waarom een bevolkingsonderzoek borstkanker

Een op de zeven vrouwen in (Europees) Nederland krijgt borstkanker. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling. Ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig.

Voor wie

Alle vrouwen op Bonaire van 50 tot en met 75 jaar kunnen elke twee jaar meedoen. Hiervoor krijgt u een uitnodiging per post. Als u geen uitnodiging ontvangt, maar wel behoort tot de leeftijdsgroep en niet onder behandeling bent voor borstkanker, kunt u zich via de screeningscoördinator of via uw huisarts aanmelden.  

Hoe gaat het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in het ziekenhuis Fundashon Mariadal. Een laborant maakt twee röntgenfoto’s van elke borst. Twee screeningsradiologen in Nederland beoordelen de foto’s. Zij kijken of er afwijkingen te zien zijn in de borst(en). Binnen twee weken ontvangt u de uitslag van uw huisarts of de screeningcoördinator. Als er een afwijking wordt gezien of als de röntgenfoto’s niet voldoende informatie geven, is verder onderzoek nodig.

Meedoen is gratis en vrijwillig.

Wie doet het bevolkingsonderzoek?

  • Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is namens het Ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) verantwoordelijk voor de organisatie. Het RIVM ontwikkelt de voorlichting. Daarnaast stelt het RIVM de eisen op waaraan het bevolkingsonderzoek moet voldoen.
  • De lokale screeningsorganisatie is verantwoordelijk voor de uitvoering van het bevolkingsonderzoek. Zij versturen de uitnodigingen en uitslagen. Ook controleren zij of iedere doorgestuurde deelnemer in een ziekenhuis is geweest  voor verder onderzoek. En ze verzamelen gegevens uit de zorg.
  • De laboranten van het ziekenhuis Fundashon Mariadal maken de mammografieën voor de screening. Het landelijk expertisecentrum voor bevolkingsonderzoek ( LRCB National Expert and Training Centre For Breast Cancer Screening (National Expert and Training Centre For Breast Cancer Screening)) is verantwoordelijk voor hun opleiding en de kwaliteit van de screening.
  • Screeningsradiologen van het Amsterdam UMC Universitair Medisch Centrum (Universitair Medisch Centrum) beoordelen de röntgenfoto’s van de borsten (mammogrammen).
  • De huisartsen geven informatie over het bevolkingsonderzoek en adviseren de vrouwen die vervolgonderzoek nodig hebben.
  • Als vervolgonderzoek of behandeling nodig is, wordt gekeken of de vrouwen in het ziekenhuis FM op Bonaire, in Curaçao, Aruba of Nederland geholpen kunnen worden.

Bekijk de veelgestelde vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker

Heeft u vragen over de screening

Wilt u zich aanmelden voor de screening? Of heeft u vragen of een klacht? U kunt contact opnemen met:

RIVM Centrum voor bevolkingsonderzoek
Locatie Bonaire: Kaya Grandi 91 Kralendijk, Bonaire
Caribisch Nederland

Team Population screening Caribbean Netherlands
Mail: screeningCN@rivm.nl
Facebook