Nivel doet samen met het RIVM onderzoek naar mensen met griepachtige klachten. Samen meten zij bij 40 huisartsenpraktijken hoe vaak mensen met deze klachten bij de huisarts komen en welke virussen deze klachten veroorzaken. Sinds begin februari wordt bij dit onderzoek ook getest op het nieuwe coronavirus.

Huisartsen registreren patiƫnten met griepachtige klachten

Onder verantwoordelijkheid van Nivel registreert een landelijk netwerk van huisartsenpraktijken elke week het aantal patiënten dat hun huisarts bezoekt met griepachtige klachten. Bij een deel van deze patiënten worden monsters van de keel en neus afgenomen. De huisartsen sturen deze monsters naar het RIVM. De peilstation-praktijken zijn verspreid over het hele land, zowel stad als platteland. Samen zien deze praktijken ongeveer 0,8% van de Nederlandse bevolking.

Onderzoek

Het RIVM onderzoekt of er influenzavirus in het monster aanwezig is. Het RIVM gebruikt dezelfde monsters ook om andere veel voorkomende virusverwekkers van acute luchtweginfecties te achterhalen. We doen dat nu ook voor het nieuwe coronavirus. Zo komen we meer te weten over griepvirussen en in dit geval ook over het nieuwe coronavirus en de ziekte die het veroorzaakt. Hoe vaak komt het voor, welke klachten komen veel voor en hoe varieert het virus. Ook delen we de resultaten met het European Centre for Disease Prevention and Control en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Het RIVM kan op deze manier voor het nieuwe coronavirus bijhouden hoe vaak en waar mensen besmet zijn met COVID-19 en welke klachten zij hebben. Zo krijgen we een beter beeld van de ziekte.