Iedereen tot 18 jaar kan via het Rijksvaccinatieprogramma gratis gevaccineerd worden tegen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus).

Hoe werkt de HPV-vaccinatie?

De HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)(humaan papillomavirus)-vaccinatie bevat nagemaakte deeltjes van HPV-typen 16 en 18. Je kunt er geen HPV-infectie van krijgen. Na de vaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan tegen HPV-16 en -18, en ook een beetje tegen een aantal andere HPV-typen. 

Hoe goed beschermt het HPV-vaccin?

Het vaccin beschermt voor ongeveer 95% tegen langdurige HPV-infecties met type 16 en 18. Daarmee beschermt het tegen kanker die door HPV wordt veroorzaakt. Uit Brits, Deens en Zweeds onderzoek blijkt dat een HPV-vaccin tot ongeveer 87% bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker. Omdat het vaccin niet 100% beschermt, is het nog steeds belangrijk om een uitstrijkje te laten maken als je een oproep krijgt voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

De vaccinatie werkt het beste als je nog geen HPV-besmetting hebt. Het is dus belangrijk dat je de vaccinatie krijgt voordat je seksueel actief wordt, maar ook als je al seksueel actief bent kan de vaccinatie HPV-kanker voorkomen.

Hoe werkt een inenting?

Bekijk de animatie Hoe werkt een inenting