HPV (humaan papillomavirus) is een virus dat u kunt krijgen door seksueel contact. Het virus kan verschillende vormen van kanker veroorzaken. Met de HPV (humaan papillomavirus)-vaccinatie bent u goed beschermd tegen HPV-besmetting. Iedereen tot 18 jaar kan via het Rijksvaccinatieprogramma gratis gevaccineerd worden tegen HPV. Personen ouder dan 18 jaar kunnen zich op eigen verzoek laten vaccineren.
Welk vaccin kan ik krijgen tegen HPV?
Er zijn twee vaccins tegen HPV (humaan papillomavirus) geregistreerd in Nederland:
- Cervarix (bekijk bijsluiter(PDF)): beschermt tegen virustypen 16 en 18
- Gardasil 9: (bekijk bijsluiter(PDF)): beschermt tegen virustypen 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 en 58
Beide vaccinaties zijn geschikt voor personen vanaf 9 jaar oud.
Voor wie kan een vaccinatie tegen HPV nuttig zijn?
HPV-vaccinatie is vooral nuttig voor personen jonger dan 26 jaar. Bij jonge mensen die vóór de vaccinatie nog niet besmet waren met HPV, werkt de vaccinatie het best. In sommige gevallen kan vaccinatie op latere leeftijd ook nuttig zijn. Overleg hierover met uw huisarts.
Hoe goed werkt het vaccin tegen HPV?
In de HPV-vaccinatie zitten nagemaakte deeltjes van HPV-typen 16 en 18. U kunt er geen HPV-infectie van krijgen. Na de vaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan tegen HPV-16 en 18. Daarnaast bent u ook een beetje beschermd tegen een paar andere HPV-typen. Het vaccin werkt het beste wanneer u twee prikken krijgt. De tweede prik krijgt u minimaal zes maanden na de eerste en het liefst binnen een jaar. Mensen met een verminderde afweer hebben drie prikken nodig. Overleg met uw arts of dit voor u geldt.
Het vaccin beschermt voor ongeveer 90% tegen baarmoederhalskanker. Dit blijkt uit Nederlands, Brits, Deens en Zweeds onderzoek. Omdat vaccins nooit 100% beschermen, is het nog steeds belangrijk om een uitstrijkje te laten maken als u een oproep krijgt voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
Het vaccin werkt het beste als deze gegeven wordt voordat iemand seksueel actief wordt. Maar ook wanneer u wel al seksueel actief bent, kan de vaccinatie helpen HPV-kanker te voorkomen.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen van vaccinatie tegen HPV?
De veiligheid van het HPV-vaccin is uitgebreid onderzocht. Net als alle andere vaccins die zijn geregistreerd voor gebruik in Nederland, is het veilig bevonden. Wel kan het HPV-vaccin milde bijwerkingen geven. Dat is normaal en komt bij alle inentingen voor. Denk aan roodheid, pijn en zwelling op de plek waar is geprikt. Daarnaast zijn de meest voorkomende bijwerkingen:
- buikpijn
- misselijkheid
- moeheid
- hoofdpijn
- koorts
De meeste klachten zijn mild en gaan vanzelf weg. Er zijn nooit ernstige, blijvende klachten gemeld die zijn veroorzaakt door het HPV-vaccin. Bekijk voor een volledig overzicht van de bijwerkingen de bijsluiter van het vaccin. Of bezoek de website van Bijwerkingencentrum Lareb voor meer informatie.
Wordt vaccinatie tegen HPV vergoed?
Kinderen kunnen tot 18 jaar de HPV-vaccinatie gratis krijgen via het Rijksvaccinatieprogramma.
Volwassenen die kiezen voor HPV-vaccinatie betalen hier zelf voor. De kosten hiervoor verschillen per aanbieder.
Waar kan ik een vaccinatie tegen HPV krijgen?
Kinderen kunnen de HPV-vaccinatie krijgen via de jeugdgezondheidszorg.
Volwassenen kunnen zich tegen HPV laten vaccineren bij een (huis)arts, GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) of vaccinatiecentrum.