In het jaar dat meisjes 13 jaar worden, ontvangen ze een uitnodiging voor de HPVhumaan papillomavirus-vaccinatie. De vaccinatie zit in het Rijksvaccinatieprogramma.

Uitnodiging HPVhumaan papillomavirus-vaccinatie

Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging om twee keer een vaccinatie tegen HPV te halen. De tweede vaccinatie krijgen ze een half jaar na de eerste. De inentingen worden door de bureaus voor jeugdgezondheidszorg in het voorjaar en het najaar gegeven tijdens een groepsvaccinatie. Alle meisjes krijgen hiervoor automatisch een uitnodiging.

Meisjes die 15 jaar of ouder zijn, hebben drie inentingen nodig om zich goed tegen HPV te beschermen. Jongens die zich willen laten vaccineren tegen HPV moeten hiervoor naar de huisarts of GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst. Voor jongens is de vaccinatie nog niet gratis. Meer informatie hierover vind je op de pagina Vaccinaties op maat. In de loop van 2022 zullen ook jongens worden uitgenodigd voor gratis HPV-vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma.

Hoe werkt de HPV-vaccinatie?

De HPV-vaccinatie bevat onschadelijk gemaakte delen van HPV-varianten, typen 16 en 18. Je kunt er geen HPV van krijgen. Na inenting maakt het lichaam antistoffen tegen HPV 16 en 18 en ook een beetje tegen een aantal andere typen. De kans op baarmoederhalskanker is dan met ongeveer 75% afgenomen. Omdat het vaccin niet 100% beschermt, is het nog steeds aan te raden een uitstrijkje te laten maken als je een oproep krijgt voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

De vaccinatie werkt het beste als je nog geen HPV-besmetting hebt. Het is dus belangrijk dat je de vaccinatie krijgt voordat je seksueel actief wordt, maar ook als je al seksueel actief bent kan de vaccinatie HPV-kanker voorkomen.

Hoe werkt een inenting

(Beeldtitel: Hoe werkt een inenting? Een animatie.)

STILTE

RUSTIGE MUZIEK

VOICE-OVER: Bacteriën en virussen daar kun je ziek van worden.
Krijg je een ziekte, zoals bijvoorbeeld mazelen dan bouw je afweer op, zodat je die ziekte niet nog een keer krijgt.
Met een inenting bouw je afweer op zonder eerst ziek te worden.
Een vaccin bestaat uit verzwakte of kleine deeltjes van virussen of bacteriën.
Je lichaam maakt hiertegen antistoffen aan.
Als je in de toekomst in aanraking komt met de echte virussen of bacteriën dan herkent je lichaam die en worden snel extra antistoffen aangemaakt.
Je wordt dan niet of veel minder ziek.
Soms zijn daar meerdere inentingen voor nodig.
De virussen of bacteriën in een vaccin zijn dood of zo zwak dat je de ziekte niet echt krijgt.
Soms kun je bijwerkingen krijgen na een inenting bijvoorbeeld een pijnlijke arm of koorts.
Deze klachten verdwijnen meestal na een of twee dagen.
Daarna ben je beter beschermd tegen de ziekte.

(Beeldtekst: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. rijksvaccinatieprogramma.nl.)

Online keuzehulp HPV-vaccinatie

Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze over de HPVhumaan papillomavirus-inenting van je dochter? Klik hier voor advies op maat over de HPV-vaccinatie.