Iedereen tot 18 jaar kan via het Rijksvaccinatieprogramma gratis gevaccineerd worden tegen HPV (humaan papillomavirus). Daarnaast zijn er inhaal vaccinatiecampagnes voor jongeren tot en met 26 jaar.
Hoe werkt de HPV-vaccinatie?
De HPV (humaan papillomavirus)(humaan papillomavirus)-vaccinatie bevat nagemaakte deeltjes van HPV-typen 16 en 18. Je kunt er geen HPV-infectie van krijgen. Na de vaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan tegen HPV-16 en -18, en ook een beetje tegen een aantal andere HPV-typen.
Hoe goed beschermt het HPV-vaccin?
Het vaccin beschermt voor ongeveer 95% tegen langdurige HPV-infecties met type 16 en 18. Daarmee beschermt het tegen kanker die door HPV wordt veroorzaakt. Uit Brits, Deens en Zweeds onderzoek blijkt dat een HPV-vaccin tot ongeveer 87% bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker. Omdat het vaccin niet 100% beschermt, is het nog steeds belangrijk om een uitstrijkje te laten maken als je een oproep krijgt voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
De vaccinatie werkt het beste als je nog geen HPV-besmetting hebt. Het is dus belangrijk dat je de vaccinatie krijgt voordat je seksueel actief wordt, maar ook als je al seksueel actief bent kan de vaccinatie HPV-kanker voorkomen.