De hygiënerichtlijn voor justitiële inrichtingen en landelijke diensten is voor het laatst volledig herzien in 2024. Tussentijdse wijzigingen sinds de laatste herziening worden aangegeven in de Verantwoording.
Bij deze richtlijn vindt u instructies (bijvoorbeeld voor handen wassen), voorbeelden van schoonmaakschema’s en een normenlijst. Voor het maken van een checklist of rapport kunt u gebruik maken van de normenlijst. De instructies, schoonmaakschema’s en normenlijst kunt u hier downloaden.
1 Inleiding
Vanwege de aard en inrichting van het werk binnen justitiële inrichtingen en landelijke diensten, die onder de verantwoordelijkheid van de Dienst Justitiële Inrichtingen vallen, lopen medewerkers en justitiabelen meer dan de gemiddelde burger risico op infecties. Het is de taak van de organisatie om deze infectierisico’s te (her)kennen en waar mogelijk te voorkomen en te verminderen.
Deze richtlijn met hygiënenormen en -adviezen biedt medewerkers en leidinggevenden een kader. Door het toepassen van de hygiënenormen die beschreven staan in deze richtlijn wordt de kans op verspreiding van ziekteverwekkers beperkt wat de risico’s op infecties vermindert en de gezondheid van alle betrokkenen bevordert. De belangrijkste gebruikers van deze richtlijn zijn de penitentiaire inrichtingen, jeugdinrichtingen, detentiecentra, forensisch psychiatrische centra (FPC), de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) en het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (JCvSZ).
Particuliere inrichtingen, die een inkooprelatie hebben met DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen), zijn er ook verantwoordelijk voor dat hun inrichting voldoet aan de hygiënenormen. Zij dienen hiervoor gebruik maken van deze richtlijn.
Voor een volledig overzicht van alle justitiële inrichtingen, zie dji.nl.
De basis van deze richtlijn zijn de eisen, die hierover zijn vastgesteld door het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) in samenwerking met DJI en GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en. Wet- en regelgeving en basale wetenschappelijke inzichten op het gebied van hygiëne zijn daarbij vertaald naar praktische normen.
De hygiënenormen en -adviezen in deze richtlijn zijn aanvullend op de eisen in de arbocatalogus, de lokale RI&E (Risico-Inventarisatie en Evaluatie) of in regelgeving zoals het Arbobesluit en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Een overzicht van overige relevante wet- en regelgeving vindt u in onderstaande tabel. Eisen uit regelgeving gaan altijd voor hygiënenormen en -adviezen. Waar van toepassing wordt deze richtlijn hierop aangepast.
Wet- en regelgeving
- Penitentiaire beginselenwet
Toelichting: Het hoofd van de Dienst Justitiële Inrichtingen werkt onder mandaat verleend door de Minister van Justitie (artikel 3, lid 2). Het beheer van een inrichting of afdeling berust bij de directeur (artikel 3, lid 3). - Toetsingskader doorlichtingen penitentiaire inrichtingen, Uitwerking en Onderlegger
Toelichting: Zie hoofdstuk A.4 Accommodatie en leefomstandigheden. - Wet publieke gezondheid (Wpg)
- Toelichting: De gemeente is verantwoordelijk voor technische hygiënezorg (artikel 2, lid 2f). Bij ministeriële regeling kunnen regels worden gesteld over hygiënemaatregelen en persoonlijke beschermingsmiddelen, met inbegrip van de verplichting tot toepassing of gebruik hiervan (artikel 58g)
- Besluit publieke gezondheid
Toelichting: WPG, artikel 2, lid 2f (zie boven) geldt voor instellingen waar een verhoogd risico bestaat op de verspreiding van pathogene micro-organismen (artikel 2, lid 4). Penitentiaire inrichtingen vallen onder deze categorie instellingen. - Warenwetbesluit bereiding en behandeling van levensmiddelen
- Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen
- Omgevingswet
- Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
- Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
- Drinkwaterbesluit, hoofdstuk 4 Legionellapreventie
Hoofdverantwoordelijkheid voor de implementatie en uitvoering van de hygiënerichtlijn ligt bij het management, aangezien zij direct verantwoordelijk zijn voor een goede hygiëne binnen hun organisatie. Voor ondersteuning op het gebied van hygiënerichtlijnen kunt u terecht bij de preventiemedewerker, die iedere inrichting ter beschikking heeft.
Hygiëne en ziekteverwekkers
Een goede hygiëne beperkt de verspreiding van ziekteverwekkende micro-organismen. Ziekten veroorzaakt door micro-organismen noemen we een infectieziekten.
Niet alle micro-organismen veroorzaken ziekte. De meeste micro-organismen zijn onschuldig of zelfs nuttig voor de mens.
Voorbeelden van micro-organismen zijn bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Micro-organismen zijn onzichtbaar voor het blote oog en komen overal voor: op de huid, in lichaamsvloeistoffen zoals bloed en urine, op en in voedsel, op meubelen en gebruiksvoorwerpen, in de aarde, lucht en water.
Let op: soms kan een ziekteverwekker zorgen voor meerdere zieke mensen in een korte tijd, ook wel een ‘uitbraak’ genoemd. Als twee of meer mensen ziek worden in korte tijd (bijvoorbeeld overgeven en diarree), vraag dan zo nodig advies bij de GGD bij u in de regio. Neem ook bij twijfel contact op met de GGD.
Op RIVM-webpagina Hygiëne is meer informatie te vinden over het belang van hygiëne om een infectieziekte te voorkomen. Een illustratie met een overzicht van de belangrijkste hygiënische maatregelen voor thuis of op de werkplaats kunt u hier downloaden.
Hoe verspreiden ziekteverwekkers zich?
Ziekteverwekkers verspreiden zich onder andere via:
- de handen;
- voedsel en water;
- voorwerpen en oppervlakken (onder andere via deurklinken, stoelen, toiletbediening, toetsenbord);
- lichaamsvloeistof (bloed, ontlasting, braaksel, speeksel, enzovoorts);
- de lucht (via druppels door hoesten, huidschilfers, stof of zeer kleine waterdruppels);
- dieren (huisdieren, insecten, ratten, muizen, enzovoorts).
Wat zijn hygiënenormen en tips?
Hygiënenormen
|
Tips
|
2 Persoonlijke hygiëne
2.1 Handhygiëne
Een van de meest voorkomende manieren waarop ziekteverwekkers zich verspreiden, is via de handen. Dit kan je beperken door de handen te wassen met stromend water en zeep uit een pompje (zeepdispenser) of door de handen te desinfecteren (ontsmetten) met een handdesinfecterend middel (handalcohol). Handen wassen heeft de voorkeur; hierdoor worden de ziekteverwekkers zo veel mogelijk verwijderd. Binnen DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen) is algemeen gebruik van handdesinfecterende middelen niet nodig. Alleen binnen specifieke afdelingen, zoals de medische dienst of de tandarts, worden handdesinfecterende middelen op indicatie gebruikt.
Hygiënenormen
|
Tips
|
Instructies handen wassen
Het schema ‘Instructies handen wassen’ kunt u hier downloaden als pdf.
2.2 Handschoenen
Het dragen van handschoenen is vereist in situaties met een verhoogde kans op besmetting. Dit is bijvoorbeeld tijdens:
- het schoonmaken van voorwerpen of oppervlakken waar bloed of braaksel op zit;
- het behandelen van een bloedende wond bij iemand anders.
Gebruik handschoenen die geschikt zijn voor bescherming tegen micro-organismen en volg het gebruiksvoorschrift op de verpakking.
Hygiënenormen
|
Tips
|
2.3 Kleding en andere beschermende materialen
Ziekteverwekkers kunnen zich verspreiden via kleding. Bijvoorbeeld bij het schoonmaken van een ruimte die vervuild is met ontlasting of braaksel.
Hygiënenormen
|
Tips
|
2.4 Hygiëne van medisch personeel
Ziekteverwekkers kunnen gemakkelijk overgebracht worden via kleding en handen. Daardoor is er bij het geven van medische zorg kans op besmetting. Behandelt een arts, fysiotherapeut of verpleegkundige justitiabelen in uw inrichting? Zorg er dan voor dat zij zich houden aan onderstaande hygiënenormen.
Let op: dit hoofdstuk richt zich niet op tandartsen. Voor tandartsen bestaat de richtlijn Infectiepreventie in de mondzorgpraktijk van de KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde).
Let op: andere hygiënenormen in deze richtlijn die van belang zijn voor medisch personeel zijn:
- scherp (medisch) afval (zie paragraaf 3.2.2)
- omgang met en opslag van medicijnen, steriele materialen en steriele instrumenten (zie paragraaf 3.5)
- maatregelen bij een (mogelijke) infectieziekte (zie paragraaf 3.6)
- desinfectie van oppervlakken en materialen (zie paragraaf 4.5).
Hygiënenormen
|
Tips
|
2.5 Hygiëne van justitiabelen
In de voorgaande paragrafen zijn de normen beschreven die u en uw medewerkers moeten nemen om het infectierisico te verkleinen. Maar de justitiabelen in uw inrichting kunnen hier ook aan bijdragen. Bijvoorbeeld door zich regelmatig te wassen en geen kleren en spullen met elkaar te delen. Daarom is het belangrijk dat het hygiënisch bewustzijn van de justitiabelen wordt vergroot. In dit hoofdstuk vindt u maatregelen die hieraan bijdragen.
2.5.1 Hygiëneproducten voor justitiabelen
Hygiënenormen
|
2.5.2 Hygiënevoorlichting aan justitiabelen
Binnen inrichtingen is er veel contact tussen justitiabelen onderling en tussen justitiabelen en medewerkers. Hierbij kunnen ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen en parasieten, zich gemakkelijk verspreiden via de handen, kleding en gedeelde spullen. Een goede persoonlijke hygiëne van justitiabelen verkleint de kans op verspreiding.
Hygiënenormen
|
Tips
|
3 Hygiënisch werken
3.1 Eten en drinken
Voedselveiligheidsmaatregelen zijn gebaseerd op drie basisprincipes:
- beheersing van de temperatuur;
- netheid;
- controle van de houdbaarheid.
Als u eten en drinken verstrekt, al dan niet tegen betaling, dan bent u wettelijk verplicht om maatregelen te nemen die de kans op ziek worden door het eten en drinken verkleinen. Gebruik hiervoor de hygiënecode van uw sector.
In hygiënecodes staan voedselveiligheidsmaatregelen die voor alle stadia van voedselverwerking gelden: van het kopen of ontvangen tot het bewaren, het bereiden en het serveren van eten en drinken.
Hygiënecodes zijn een praktische uitwerking van de hazard analysis critical control points (HACCP), een systeem om de voedselveiligheid te beheersen. Als u volgens een hygiënecode werkt, voldoet u aan de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid.
3.1.1 Eten en drinken algemeen
Voor DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen) is er de hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie. Het kan zijn dat er meerdere hygiënecodes voor uw instelling van toepassing zijn afhankelijk van de werkprocessen die er plaats vinden (bijvoorbeeld koffiebranderij, bakkerij). De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert steekproefsgewijs of u de regels uit de door u gekozen code naleeft.
Hygiënenormen
|
3.1.2 Eten en drinken in persoonlijke verblijfsruimtes
In sommige persoonlijke verblijfruimtes (PV’s) hebben justitiabelen zelf een koelkast of magnetron, of kunnen ze levensmiddelen kopen in een winkeltje. Let hierbij op het volgende:
Hygiënenormen
|
Tips
|
3.1.3 Eten en drinken tijdens het vervoer van justitiabelen
De Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) vervoert justitiabelen van en naar rechtbanken, andere justitiële inrichtingen, ziekenhuizen en dergelijke. Bij vertrek uit de inrichting krijgen justitiabelen soms een lunchpakket aangeboden.
Hygiënenormen
|
3.2 Afvalverwerking
Afval kan een bron van ziekteverwekkers zijn. Bovendien trekt afval ongewenste dieren aan. Daarom moet de opslag en afvoer van afval aan bepaalde eisen voldoen.
3.2.1 Huishoudelijk afval
Deze paragraaf gaat over huishoudelijk afval. Hoe u met scherp (medisch) afval zoals naalden moet omgaan, staat in paragraaf 3.2.2. Voor de eisen ten aanzien van overig afval, zoals klein chemisch afval, zie het beleid van uw inrichting.
Huishoudelijk afval is het afval dat dagelijks in de inrichting wordt geproduceerd, zoals etensresten, oud papier en verpakkingsmaterialen. Met uitzondering van grofvuil, bouw- en sloopafval, klein chemisch afval en scherp (medisch) afval.
Hygiënenormen
|
Tips
|
3.2.2 Scherp afval
Scherpe materialen, zoals naalden of mesjes, worden gebruikt bij het verlenen van medische zorg. Omdat deze materialen tijdens het gebruik besmet kunnen raken met ziekteverwekkers van de justitiabele, mogen ze niet worden weggegooid bij het huishoudelijk afval.
Volle naaldcontainers vallen in de categorie ‘ziekenhuisafval’. Aan de afvoer van ziekenhuisafval zijn bij wet eisen gesteld (zie hoofdstuk 10 van de Wet milieubeheer). Zo mag u uw containers alleen inleveren bij inzamelaars die een zogeheten VIHB-nummer hebben. Op de website van de NIWO kunt u goedgekeurde inzamelaars vinden. Ga hiervoor naar www.niwo.nl/bedrijven-zoeken en klik vervolgens op ‘Bedrijven: zoeken: VIHB-lijst’.
Hygiënenormen
|
3.3 Wasgoed
Vuile was kan besmet zijn met ziekteverwekkers. Wanneer medewerkers vuil wasgoed van justitiabelen wassen of verzamelen, lopen ze hierbij een besmettingsrisico. Om dit zo klein mogelijk te maken, gelden onderstaande normen:
Hygiënenormen
|
Tips
|
NB. Met wasgoed worden geen schoonmaakmaterialen bedoeld zoals moppen, vaatdoekjes e.d. Zie voor deze wasinstructies paragraaf 4.3.
3.4 Bijt-, krab-, prik- en spataccidenten
Bij bijt-, krab-, prik- en spataccidenten komt het bloed of de slijmvliezen (van bijvoorbeeld de ogen) van een medewerker of justitiabele in contact met bloed, wondvocht, andere lichaamsvloeistoffen (speeksel, ontlasting) of de slijmvliezen van een ander. Bij zo’n accident kunnen ziekteverwekkers worden overgedragen, zoals hepatitis B-virus, hepatitis C-virus of hiv. Bij een bijt- of krabaccident lopen zowel de bijter/krabber als de degene die gebeten/gekrabd is het risico om besmet te worden door de ander.
Door een protocol op te stellen voor bijt-, krab-, prik- en spataccidenten die bekend is bij de medewerkers verkleint u de kans dat medewerkers of justitiabelen bij zo’n accident een infectieziekte oplopen.
Hygiënenormen
|
Tips
|
3.5 Medicijnen, steriele materialen en instrumenten
Medicijnen en steriele materialen hebben een beperkte houdbaarheid. Door ze overzichtelijk op te slaan, voorkomt u dat u middelen gebruikt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Een goede opslag is ook belangrijk om de steriliteit van steriele materialen en instrumenten te bewaken. In deze paragraaf vindt u de eisen aan deze opslag. Ook beschrijven we maatregelen die u moet nemen tijdens het gebruik van steriele instrumenten.
3.5.1 Opslag medicijnen
Hygiënenormen
|
3.5.2 Opslag steriele materialen en instrumenten
Hygiënenormen
|
3.5.3 Gebruik steriele instrumenten
Hygiënenormen
|
3.5.4 Stoomsterilisator, zelf steriliseren
Medische instrumenten die in aanraking komen met de beschadigde huid of slijmvliezen, en die u wilt hergebruiken, moet u in een stoomsterilisator (autoclaaf) steriliseren. Hierin worden alle (ook niet-ziekmakende) micro-organismen gedood door stoom. De instrumenten worden, nadat ze zijn schoongemaakt, in zogenaamde laminaatzakjes in de stoomsterilisator gelegd.
Hygiënenormen
|
3.6 Maatregelen bij een (mogelijke) infectieziekte
In deze paragraaf staan de maatregelen die u moet nemen wanneer u vermoedt dat een zieke justitiabele een infectieziekte heeft die overgedragen kan worden op anderen. Hierbij gaat het niet over overdracht door een bijt-, krab- of prikaccident; de maatregelen die u bij zo’n accident moet nemen, vindt u in paragraaf 3.4.
Een zieke justitiabele wordt door de medische dienst behandeld. Ook kunnen zieke justitiabelen overgebracht worden naar het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg of een algemeen ziekenhuis. Om bij een (eventuele) uitbraak van een infectieziekte het aantal zieken zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk de onderstaande maatregelen te nemen.
Wanneer er bij een justitiabele een meldingsplichtige ziekte is vastgesteld die besmettelijk is voor anderen, gelden er ook maatregelen voor medewerkers die in contact staan of kort geleden stonden met deze justitiabele. Maatregelen gericht op het individu, zoals beschreven in § 3 Wet publieke gezondheid kunnen van toepassing zijn. Een overzicht van de meldingsplichtige infectieziekten staat op de RIVM-webpagina Welke infectieziekten zijn meldingsplichtig.
Hygiënenormen
|
Tips
|
3.7 Visitatie
Om onder andere smokkelwaar buiten de inrichting te houden, worden (nieuwe) justitiabelen en bezoekers gevisiteerd. Onderstaande maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat medewerkers tijdens de visitatie besmet raken met ziekteverwekkers, bijvoorbeeld via gebruikte naalden van de justitiabele. Andere maatregelen die u moet nemen, vindt u in de DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen)-richtlijn visitatie. Deze is te vinden op intranet DJI met zoekterm ‘visitatie’.
Hygiënenormen
|
3.8 Dieren en dierplagen
3.8.1 Dierplaagbeheersing
Ratten, muizen, duiven en kakkerlakken zijn voorbeelden van dieren die niet alleen overlast en schade geven, maar ook infectieziekten kunnen overdragen. In justitiële inrichtingen moet de beheersing zich in de eerste plaats richten op het voorkómen van dierplagen door wering, en pas in de tweede plaats op bestrijding. Deze benadering van dierplaagbeheersing wordt ook wel integrated pest management (IPM) genoemd.
De te nemen maatregelen zijn onder te verdelen in:
- technisch-bouwkundige maatregelen,
bijvoorbeeld horren plaatsen, kieren en gaten dichten, verwijderen van wild struikgewas (waar dieren in kunnen schuilen) rondom het gebouw; - hygiënische maatregelen,
bijvoorbeeld goed schoonmaken, eten bewaren in afsluitbare bakken of potten. - bedrijfsmatige maatregelen,
bijvoorbeeld het controleren van binnenkomende producten op (sporen van) plaagdieren.
Hygiënenormen
|
3.8.2 Huis- en boerderijdieren
Dieren kunnen infectieziekten overdragen op mensen. Deze ziekten worden zoönosen genoemd. Zijn (huis)dieren toegestaan binnen uw inrichting? Dan is het belangrijk om maatregelen te nemen om het risico op zoönosen te verkleinen.
Voor meer informatie over zoönosen, zie de RIVM-webpagina Ziek door dier. Meer informatie over ziekten die huisdieren kunnen overgedragen, vindt u op de RIVM-webpagina Huisdieren.
Huisdieren
In verschillende inrichtingen zijn huisdieren aanwezig, zoals katten, vogels en vissen. Het overdragen van ziekteverwekkers kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het aaien, knuffelen of verzorgen van dieren.
Hygiënenormen
|
Tips
|
Boerderijdieren
Kunnen medewerkers of justitiabelen in contact komen met boerderijdieren zoals varkens, koeien en geiten? Neem dan hygiënemaatregelen om besmetting met zoönosen te beperken.
Hiervoor bestaat het GD Keurmerk Zoönosen. Dit keurmerk is voor alle dierhouders waarbij de dieren contact hebben met mensen.
Hygiënenormen
|
3.9 Controle van de hygiëne
Voor een optimale hygiëne is het belangrijk uw beleid regelmatig te evalueren.
Hygiënenormen
|
Tips
|
4 Schoonmaken
Schoonmaken is het verwijderen van stof en vuil, bijvoorbeeld door te stofzuigen of te dweilen. Zo verwijdert u ook ziekteverwekkers en verkleint u de kans op ziekte. Maar om bijvoorbeeld ziekteverwekkers in bloedvlekken weg te krijgen moet u na het schoonmaken óók desinfecteren. Er is een verschil tussen schoonmaken en desinfecteren. Zie verder paragraaf 4.5. Medische instrumenten moeten soms zelfs gesteriliseerd worden; dit wordt besproken in paragraaf 3.5.
4.1 Schoonmaakregels en -technieken
Als er verkeerd schoongemaakt wordt, kunnen ziekteverwekkers achterblijven en verspreid worden. Als u zelf (eind)verantwoordelijk bent voor de schoonmaak, houd u zich dan aan de volgende normen:
Hygiënenormen
|
Tips
|
4.2 Ontlasting
Het komt voor dat justitiabelen hun ontlasting uitsmeren op wanden en vloeren. In ontlasting kunnen besmettelijke ziekteverwekkers, zoals virussen, bacteriën of parasieten zitten. Daarom moeten medewerkers en justitiabelen persoonlijke beschermingsmiddelen dragen wanneer ze ontlasting opruimen. Dit geldt ook bij het schoonmaken van ontlastingszeven. Dit zijn zeven waarin ontlasting van justitiabelen in isoleercellen wordt opgevangen, zodat de ontlasting kan worden gecontroleerd op contrabande.
Naast de onderstaande eisen gelden uiteraard ook de algemene eisen voor persoonlijke hygiëne (zie hoofdstuk 2) en hygiënisch werken (zie hoofdstuk 3).
Hygiënenormen
|
Ontlastingszeven
Voor het schoonmaken van ontlastingszeven gelden onderstaande normen. Let op: als er niet aan onderstaande punten kan worden voldaan, lopen de medewerkers een groot besmettingsrisico. Het gebruik van ontlastingszeven wordt in dat geval sterk afgeraden.
Hygiënenormen
|
Tips
|
4.3 Omgaan met schoonmaakmaterialen en -middelen
De schoonmaakmaterialen moet u ook goed schoonmaken, drogen en opruimen. Zo voorkomt u dat ziekteverwekkers uitgroeien en worden verspreid. Gebruik schoonmaakmaterialen zoals microvezeldoekjes volgens de instructie op de verpakking. Uit onderzoek blijkt dat microvezeldoekjes na 150 wasbeurten niet meer goed werken (Smith, 2011). Het aantal wasbeurten hoeft echter niet te worden bijgehouden; een schatting voldoet.
Hygiënenormen
|
Tips
|
4.4 Schoonmaken met justitiabelen
Justitiabelen kunnen, soms tegen betaling, meehelpen met schoonmaken. Heldere schoonmaakinstructies en afspraken zijn nodig voor een goed resultaat.
Hygiënenormen
|
Tips
|
4.5 Desinfecteren
Door te desinfecteren met een desinfectiemiddel worden zoveel mogelijk ziekteverwekkers die zijn achtergebleven na het schoonmaken gedood. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en de European Chemicals Agency (ECHA) beoordelen of een desinfectiemiddel goed werkt en veilig is. Ook stellen zij vast waar, waarvoor en hoe het gebruikt mag worden, dit kunt u vinden in de gebruiksaanwijzing op het etiket. Een toegelaten middel is te herkennen doordat op het etiket van het product een vijfcijferig nummer staat met daarachter de letter N (bijvoorbeeld 23456N) of door de letters EU of NL met daarachter 11 cijfers (bijvoorbeeld NL-1234567-0001).
Neem bij meerdere zieken in korte tijd (uitbraak) altijd contact op met de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst).
Hygiënenormen
|
Tips
|
4.6 Reinigen van cellenbussen
Voor het reinigen van voertuigen gelden dezelfde hygiënemaatregelen als voor het reinigen van een vervuilde cel.
Bij ernstige verontreiniging kan gebruik gemaakt worden van het gecontracteerde bedrijf dat de voertuigen specialistisch kan reinigen. Zie hiervoor het protocol van DV&O dat is op te vragen bij de preventiemedewerker van DV&O.
Hygiënenormen
|
5 Bouw en inrichting
Het goed schoonhouden van toiletten, doucheruimtes, de keuken en andere ruimtes is belangrijk om verspreiding van ziekteverwekkers te voorkomen. De inrichting van een gebouw of terrein heeft effect op het gemak waarmee dit kan. Zo zijn gladde wanden in toiletten sneller en beter schoon te krijgen dan ruwe. In dit hoofdstuk staan voor verschillende type ruimtes normen en adviezen voor een goede hygiëne.
Aanvullende bouwvoorschriften die van invloed zijn op de hygiëne in uw pand vindt u in het Besluit bouwwerken leefomgeving en de Programma’s van Eisen. Bijvoorbeeld eisen aan het aantal vierkante meter per justitiabele en het benodigde aantal toiletten. De specifieke eisen verschillen per type bouw (bestaande bouw of nieuwbouw); deze details vallen buiten de reikwijdte van deze richtlijn. De Rijksgebouwendienst is er verantwoordelijk voor dat uw inrichting voldoet aan het Besluit bouwwerken leefomgeving.
5.1 Algemene normen inrichting
In justitiële inrichtingen zijn verschillende soorten ruimtes zoals sanitair, keukens en persoonlijke verblijfsruimtes. Al deze ruimtes moeten veilig en goed schoon te maken zijn.
Hygiënenormen
|
Tips
|
5.2 Infectiepreventie binnenlucht
Door te ventileren en regelmatig te luchten wordt overdracht van ziekteverwekkers die verspreid worden via de lucht verminderd. Een gezond en prettig binnenmilieu is om veel meer redenen belangrijk, zoals het voorkomen van geurhinder en beperken van allergenen. Zie voor adviezen over een gezond binnenmilieu de website GGD Leefomgeving of de GGD Richtlijnen voor Medische Milieukunde.
De hygiënenormen en tips in dit hoofdstuk zijn aanvullend op het Besluit bouwwerken leefomgeving. In dit besluit zijn onder meer eisen opgenomen over de hoeveelheid luchtverversing die minimaal met de ventilatievoorzieningen van een ruimte moet worden behaald, ook wel ‘ventilatiecapaciteit’ genoemd. De ventilatiecapaciteit betreft de hoeveelheid verse buitenlucht die aan een ruimte moet kunnen worden toegevoerd. Dit houdt in dat deze hoeveelheid in de praktijksituatie niet altijd hoeft te worden gerealiseerd. De capaciteit van de ventilatievoorziening moet zijn afgestemd op het aantal mensen dat gebruik kan maken van de ruimte. Mogelijk zijn er ook nog aanvullende eisen of richtlijnen voor uw sector, bijvoorbeeld in uw Arbocatalogus.
Deze paragraaf is bedoeld voor locaties waar de gebruiker/huurder van een ruimte de ventilatie zelf kan regelen door het openen van ramen/roosters of een knop. De hygiënenormen zijn echter ook van toepassing op gebouwen met een centraal luchtbehandelingssysteem, ook wel ‘heating, ventilation & airconditioning’ (HVAC)-installaties genoemd. Voor het uitvoeren van de normen wordt de verantwoordelijke voor het onderhoud en hygiëne van de gebouwvoorzieningen aangesproken. Bespreek onderstaande hygiënenormen en tips met de gebouwbeheerder, schoonmaakdienst, Arbocoördinator en/of andere partijen die betrokken zijn bij het binnenmilieu/-klimaat.
5.2.1 Ventileren en luchten
Ventileren is het verversen van de binnenlucht met buitenlucht. Dit kan op verschillende manieren praktisch worden uitgevoerd, zoals door ‘natuurlijke ventilatie’ (ventilatieroosters openhouden en/of ramen op een kier zetten; afhankelijk van de voorzieningen) of door ‘mechanische ventilatie’ (een systeem in het gebouw zorgt voor de luchtverversing en de hoeveelheid ventilatie is meestal in te stellen). Luchten is in een gebouw ramen, luiken of deuren zo tegen elkaar open zetten dat er een flinke luchtstroming of -circulatie door de ruimte ontstaat. Soms kan het daarbij nodig zijn om naast de ramen, luiken of deuren in de gevel of het dak ook de binnendeuren tussen afzonderlijke ruimten open te zetten.
Door te ventileren en te luchten kunnen ziekteverwekkers die zweven in de binnenlucht worden verminderd. Ook zorgt ventileren en luchten voor het afvoeren van vocht waardoor schimmelgroei kan worden beperkt. Luchten is ook nodig als de lucht niet fris ruikt. Dit kan door het korte tijd (ongeveer tien à vijftien minuten) openzetten van één of meerdere ramen en deuren in de ruimte. In ruimtes waar geen ramen zijn die open kunnen, kan ook het ventilatiesysteem op maximaal gezet worden als er geen mensen in de ruimte aanwezig zijn.
Ventileer altijd voldoende voor het aantal mensen dat aanwezig is in de ruimte. Bijvoorbeeld: als een kantoorruimte voor 4 personen omgebouwd wordt tot een vergaderruimte voor 10 personen, dan is het noodzakelijk om te bepalen of de ventilatie(capaciteit) voldoende is voor dit aantal mensen. Daarnaast verschilt de hoeveelheid benodigde ventilatie ook per activiteit die plaatsvindt (gebruiksfunctie), bijvoorbeeld: wordt er gesport, is het een zorginstelling of betreft het een kantoorruimte?
Onder voldoende ventileren wordt verstaan dat de luchtverversing minimaal de waarde behaalt die is opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (zie aansturingsartikel 4.121) of genoemd wordt in aanvullende richtlijnen/Arbovoorschriften, en dat deze ventilatievoorziening ook correct wordt gebruikt (maximaal gebruik ventilatiecapaciteit bij volledige bezetting). Maak een instructie hoe de ventilatievoorziening te gebruiken indien de ruimte gehuurd wordt of in bruikleen is en de natuurlijke ventilatie of mechanische ventilatiesystemen door de gebruiker van de ruimte zelf moeten worden aangezet.
Bij voorkeur wordt ook bij oude gebouwen gestreefd naar de minimale ventilatiecapaciteit voor ‘nieuwbouw’ (Besluit bouwwerken leefomgeving, aansturingsartikel 4.121). Om ook op de langere termijn voldoende ventilatie te garanderen is het bij nieuwbouw en renovatie aan te bevelen uit te gaan van een hogere ventilatiecapaciteit dan de minimale eisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving. Als waarde wordt minimaal 7 liter/seconde/persoon geadviseerd (NEN-EN 16798-1); de WHO adviseert 10 l/s/p.
Om te bepalen of er voldoende wordt geventileerd kan gebruik worden gemaakt van een CO2-meter. Een CO2-meter geeft een indicatie of er voldoende wordt geventileerd. Let op: het is belangrijk om de CO2-meter op de juiste plek te zetten voor een goede meting. Ook heeft de hoeveelheid personen in de ruimte invloed op de meting. Zie voor meer informatie over ventileren en CO2-meters: De 5 basistips om te ventileren - Ventileren zo gedaan. Of neem contact op met de adviseur arbeidsomstandigheden en veiligheid van het SSC (shared service centrum) DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen); dit zijn opgeleide specialisten.
Als ventilatieroosters niet worden schoongemaakt of het mechanische ventilatiesysteem niet wordt onderhouden, kan dit op termijn een negatief effect hebben op de hoeveelheid luchtverversing. Ook kan hierdoor na verloop van tijd meer geluid ontstaan waardoor een ventilatiesysteem die door mensen in de ruimte zelf is te regelen in een lagere stand wordt gezet. Het is daarom van belang de ventilatievoorzieningen goed te onderhouden.
Onderstaande hygiënenormen zijn aanvullend op de geldende eisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving en eventueel aanwezige ventilatievoorschriften uit de Arbocatalogus of sectorspecifieke ventilatierichtlijnen.
Hygiënenormen
|
Tips
|
5.2.2 Temperatuur en hoge luchtvochtigheid
Vochtige lucht kan leiden tot meer schimmelgroei en huisstofmijten (bij meer dan 70% relatieve luchtvochtigheid). Door een temperatuur van 15 °C of lager ontstaat eerder condensvorming, waardoor schimmels en huisstofmijten makkelijker groeien.
Hygiënenormen
|
Tips
|
5.2.3 Luchtreinigers
Voor het verwijderen van ziekteverwekkers in de lucht worden soms ook luchtreinigers geplaatst in een ruimte. Dit kunnen verplaatsbare luchtreinigers zijn of apparaten die zijn bevestigd aan de muur of op of in het plafond. Ook in centrale luchtbehandelingssystemen (HVAC) worden luchtreinigingstechnieken gebruikt.
Luchtreinigers geplaatst in een ruimte zorgen niet voor de toevoer van verse buitenlucht. Als een luchtreiniger wordt gebruikt zal dus altijd voldoende verse lucht moeten worden toegevoerd. Het is nog onbekend in welke mate luchtreinigers, geplaatst in een ruimte waar wordt geventileerd, bijdragen aan het voorkomen van infectieziekten. Als deze luchtreinigers worden gebruikt dan is het van belang een onderhoudsprotocol op te stellen en uit te voeren. Door achterstallig onderhoud is het mogelijk dat de luchtreiniger niet meer goed werkt en dat schimmels op filters komen. Tot slot, sommige luchtreinigers kunnen schadelijke bijproducten vormen zoals ozon(-reactieproducten) of er kan sprake zijn van directe blootstelling aan UVC-straling. Houd hier rekening mee als overwogen wordt een luchtreiniger te gebruiken en overleg hierover met de Arbocoördinator (indien aanwezig).
Hygiënenormen
|
Tips
|
5.3 Persoonlijke verblijfsruimte
Een persoonlijke verblijfsruimte (PV) is een ruimte waar een of meerdere justitiabelen een groot gedeelte van de dag verblijven en slapen.
Hygiënenormen
|
5.4 Ruimte voor bezoek zonder toezicht
In een ruimte voor bezoek zonder toezicht kunnen justitiabelen seksueel contact hebben met bezoek. In sperma, voorvocht en vaginaal vocht kunnen ziekteverwekkers zitten. Om te voorkomen dat justitiabelen en bezoekers in contact komen met sperma, voorvocht of vaginaal vocht van mensen die de ruimte eerder hebben gebruikt, moeten ruimtes voor bezoek zonder toezicht aan de volgende eisen voldoen:
Hygiënenormen
|
5.5 Isoleer- of afzonderingsruimte
Een justitiabele kan tijdelijk in een aparte isoleer- of afzonderingsruimte worden geplaatst. In deze ruimte staan in de meeste gevallen alleen een bed of matras en een zitelement, met eventueel een toilet.
Hygiënenormen
|
Tips
|
5.6 Toiletten
Iedereen die van het toilet gebruikmaakt, moet de handen kunnen wassen. Daarnaast moet de toiletruimte goed schoon te maken zijn.
In het Besluit bouwwerken leefomgeving § 3.5.2 en § 4.5.3 staan de eisen voor de toiletruimtes voor resp. bestaande bouw en nieuwbouw.
Hygiënenormen
|
5.7 Douche- en badruimte
In doucheruimtes is het vaak vochtig. Schimmels en andere micro-organismen groeien er relatief makkelijk. Voorkom dat schimmel kan groeien door goed te ventileren. Als er toch schimmel is gaan groeien, gebruik dan een schimmelverwijderingsmiddel dat is toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Een toegelaten middel is te herkennen doordat op het etiket een vijfcijferig nummer staat met daarachter de letter ‘N’ (bijvoorbeeld 12345N) of door de letters EU[ignore]/NL met daarachter 11 cijfers (bijvoorbeeld [ignore]EU-1234567-0001). Gebruik alleen een middel dat is toegelaten om schimmels te verwijderen en te koop is voor consumenten.
De eisen voor de badruimtes staan beschreven in het Besluit bouwwerken leefomgeving, § 4.5.4.
Hygiënenormen
|
Ten aanzien van legionellapreventie is een automatische spoelinrichting is niet wettelijk verplicht. Wel is bij gevangenissen/cel-inrichtingen een legionella-risicoanalyse verplicht en moet een beheersplan worden uitgevoerd (zie paragraaf 5.11.2).
Een tappunt dient minimaal wekelijks te worden ververst, indien deze niet wekelijks wordt gebruikt. Dit is een vereiste vanuit NEN1006, aangewezen in het Besluit bouwwerken leefomgeving, artikel 3.109.
Tips
|
5.8 Keuken
Als er een (gemeenschappelijke) keuken aanwezig is, volg dan de normen en adviezen zoals opgenomen in uw hygiënecode (zie ook paragraaf 3.1). Een (gemeenschappelijke) keuken kan variëren van een kleine ruimte met koelkast waar justitiabelen zelf eten (koud) klaarmaken tot een grotere keuken waar (warme) maaltijden bereid kunnen worden. Als er voor uw situatie geen hygiënecode beschikbaar is, volg dan onderstaande normen.
Hygiënenormen
|
Tips
|
5.9 Opslagruimte voor schoonmaakmaterialen
Zorg voor een aparte opslagruimte waar het schoonmaakmateriaal opgeborgen kan worden. Zo zijn vuile schoonmaakmaterialen en gevaarlijke stoffen niet bereikbaar voor onbevoegden en gescheiden van voedingsmiddelen.
Normen en adviezen over het schoonmaken van schoonmaakmaterialen staan in paragraaf 4.3.
Hygiënenormen
|
Tips
|
5.10 Medische behandel- en onderzoeksruimte
Deze paragraaf richt zich niet op tandartsen. Informatie over de bouw en inrichting van een tandartsruimte vindt u op de intranetpagina van DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen), afdeling gezondheidszorg. Hygiënenormen voor een tandartsenpraktijk vindt u in de richtlijn Infectiepreventie in de mondzorgpraktijk van de KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde). Een tandartsbus moet hier ook aan voldoen. Spreek met het schoonmaakbedrijf af hoe zij de inrichting van de tandartsruimte en -bus moeten schoonmaken. Houd hierbij de richtlijn van de KNMT aan.
Een arts, fysiotherapeut of verpleegkundige kan justitiabelen binnen de inrichting behandelen. Ook wordt er voor opsporingsdoeleinden soms wangslijm afgenomen voor DNA- (Desoxy nucleinezuur)onderzoek. Zorg dat er een aparte behandel- en onderzoeksruimte beschikbaar is die voldoet aan de onderstaande eisen.
Hygiënenormen
|
5.11 Watervoorzieningen en -installaties
In water kunnen ziekteverwekkers leven en zich vermeerderen. Daarom is het belangrijk om bij watervoorzieningen, zoals zwembaden, maatregelen te nemen om het risico op besmetting zo klein mogelijk te maken.
Voor badwaterbassins zijn er sinds 1 januari 2024 eisen opgenomen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), hoofdstuk 15. Dit besluit valt onder de Omgevingswet. Met badwaterbassins wordt bedoeld: een waterkerende constructie voor het vasthouden van water bedoeld voor het zwemmen of baden. In artikel 15.1 van het Bal is opgenomen welke badwaterbassins zijn uitgezonderd. Vanwege overgangsrecht kunnen voor bestaande baden nog tot 1 januari 2025 eisen gelden uit de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz) of het Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden ([ignore]Bhvbz (Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden)[ignore]).
Aanvullende normen zijn opgenomen in de LCHV-hygiënerichtlijn voor sauna’s en badinrichtingen. Onderstaande normen gelden daarom niet voor deze locaties.
Voor sommige waterinstallaties zijn er regels voor het beheersen van groei en verspreiding van legionella. Zie paragraaf 5.11.2 voor meer informatie.
5.11.1 Waterhoudende of -sproeiende installaties of apparaten
Voorbeelden van waterhoudende of -sproeiende installaties of apparaten zijn (zwem)badjes, sproeiers, fonteinen, vernevelaars en luchtbevochtigers.
Hygiënenormen
|
5.11.2 Legionellapreventie
Legionellabacteriën kunnen bij inademen een longontsteking veroorzaken (ook wel ‘veteranenziekte’ genoemd). De meeste mensen worden echter niet ziek als ze in aanraking komen met deze bacterie. Legionella kan bij gunstige temperatuur groeien in waterinstallaties en in de lucht komen als het water wordt verneveld, bijvoorbeeld door een douche, sierfontein of bubbelbad.
Het uitvoeren van legionellapreventie is verplicht voor leidingwaterinstallaties van gebouwen met een celfunctie, bijvoorbeeld penitentiaire inrichtingen.
Er zijn nog andere waterinstallaties waarvoor legionellapreventie verplicht is, zoals voor vernevelende badwaterbassins en gebouwen met natte koeltorens. Meer informatie hierover is te vinden op de Rijksoverheid-webpagina Legionella.
Hygiënenormen
|
Begrippenlijst
Binnenmilieu |
Het binnenmilieu is het milieu in gebouwen. Het binnenmilieu wordt beïnvloed door een groot aantal factoren. Bijvoorbeeld de temperatuur, de luchtvochtigheid en de hoeveelheid zuurstof in de ruimte. |
CE (Conformité Européenne)-markering |
CE staat voor conformiteit met de Europese richtlijnen. Handschoenen, maar ook desinfectiemiddelen voor (een specifieke groep) medische hulpmiddelen zijn voorzien van een CE-markering. |
Ctgb (Board for the Authorisation of Plant Protection Products and Biocides) |
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Beoordeelt op basis van Europese wet- en regelgeving of desinfecterende middelen toegelaten worden op de Nederlandse markt. |
Desinfecteren |
Desinfecteren is het doden van ziekteverwekkers met een speciaal daarvoor bestemd desinfecterend middel. |
Fefo-systeem |
First expiry, first out-systeem. Dit betekent dat materialen waarvan de houdbaarheidsdatum als eerste verloopt, ook het eerst gebruikt worden. Voor dit systeem is het handig om materialen waarvan de houdbaarheidsdatum als eerste verloopt, vooraan te plaatsen in opslag. |
Hygiënecode |
Een gids voor bedrijven die met voedsel omgaan, opgesteld door de sector. In deze gids vindt u de regels om de voedselveiligheid en de hygiëne te bewaken. Meer informatie: NVWA. |
Handdesinfecterend middel |
Een handdesinfecterend middel is een vloeistof waarmee ziekteverwekkers op de handen kunnen worden gedood. Als handen niet zichtbaar vuil of plakkerig zijn, kan een handdesinfecterend middel worden gebruikt in plaats van water en zeep. |
IPM |
Integrated Pest Management. IPM is een methode die zich in de eerste plaats richt op het voorkómen van dierplagen door wering, en pas in de tweede plaats op bestrijding. |
Justitiabele |
Een persoon die een straf- of bestuursrechtelijke maatregel opgelegd heeft gekregen of in afwachting daarvan is en op basis daarvan ingesloten wordt in een justitiële inrichting. |
Justitiële inrichting |
Een inrichting waar een justitiabele verblijft. Er zijn vier soorten inrichtingen: penitentiaire inrichtingen (PI), justitiële jeugdinrichtingen (JJI (Justitiële jeugdinrichting)(Justitiële jeugdinrichting)), detentiecentra en forensisch psychiatrisch centra (FPC). |
Lichaamsvloeistoffen |
Lichamelijke vloeistoffen zoals bloed, speeksel, braaksel, urine en ontlasting. |
Luchten |
Luchten is het korte tijd (ongeveer tien minuten) openzetten van alle ramen en deuren. Hierbij wordt het niet veel kouder, maar is wel alle binnenlucht ververst. |
Micro-organismen |
Bacteriën, virussen, schimmels, gisten en parasieten (protozoën) zijn micro-organismen. Micro-organismen zijn onzichtbaar voor het blote oog en komen overal voor: op de huid, op meubels en gebruiksvoorwerpen, in de lucht, in water, op en in voedsel. De meeste zijn onschuldig of zelfs nuttig voor de mens, maar sommige micro-organismen kunnen ziekten veroorzaken. |
Microvezeldoekjes |
Microvezeldoekjes bestaan uit een weefsel van microscopisch kleine vezels. Samen vormen de vezels een veel groter oppervlak dan de vezels in bijvoorbeeld een katoenen doek. Hierdoor kunnen microvezeldoekjes meer vuil absorberen. De vezels bestaan uit materiaal dat vetten goed vasthoudt. |
Naaldcontainer |
Een naaldcontainer is een container speciaal ontworpen voor scherp afval zoals naalden en scheermesjes. Bij goed gebruik bieden naaldcontainers een goede bescherming tegen prikken en snijden aan scherp afval. |
Natte koeltoren |
Natte koeltorens zijn installaties die onderdeel zijn van de klimaatregulering van een gebouw of worden gebruikt bij het afkoelen van een productieproces. In de koeltoren wordt water verneveld. Hierbij kunnen de waterdruppeltjes verspreid worden in de omgeving van de inrichting. Natte koeltorens die gebruikt worden voor de klimaatregulering van een gebouw staan vaak boven op het dak maar ze kunnen ook in het gebouw staan. |
Persoonlijke verblijfsruimte |
Een persoonlijke verblijfsruimte (PV) is een ruimte waar justitiabelen ingesloten worden en hun eigen leefruimte hebben (= o.a. cellen, kamers, meerpersoonscellen). |
Schoonmaken |
Schoonmaken is stof en vuil verwijderen, bijvoorbeeld door te stofzuigen of te dweilen. |
Steriliseren |
Steriliseren is het doden van alle (ook niet-ziekmakende) micro-organismen door stoom. Dit gebeurt in een stoomsterilisator (autoclaaf). |
Ventileren |
Bij ventileren komt voortdurend verse buitenlucht binnen, bijvoorbeeld door een rooster of een open raam. |
Volledig wasprogramma |
Het geheel doorlopen van de wascyclus voor de soort stof die wordt gewassen. Bijvoorbeeld het volledige wasprogramma voor katoen; zonder voor een kortere stand of tijd te kiezen. |
Zelfdovende afvalbakken |
Afvalbakken waarmee door de constructie (smalle opening) brand door bijvoorbeeld slecht gedoofde sigaretten wordt voorkomen. |
Verantwoording
Literatuur
- Best EL, Parnell P, Wilcox MH (2014). Microbiological comparison of hand-drying methods: the potential for contamination of the environment, user, and bystander. J Hosp Infect. 88:199-206.
- Biswal M, Prasad A, Dhaliwal N, Gupta AK, Taneja N (2015). Increase in hospital purchase of hand hygiene products: the importance of focusing on the right product. Am J Inf Control. 43: 765-6.
- Bloomfield SF, Carling PC, Exner M (2017). A unified framework for developing effective hygiene procedures for hands, environmental surfaces and laundry in healthcare, domestic, food handling and other settings. GMS Hyg Infect Control. 19;12:Doc8.
- Duisterwinkel A (2010). Hygiënisch en duurzaam handen drogen. VSR rapport.
- Gezondheidsraad (2016). Zorgvuldig omgaan met desinfectia. Rapport Nr. 2016/18.
- Heinzel M, Kyas A, Weide M, Breves R, Bockmühl D (2010). Evaluation of the virucidal performance of domestic laundry procedures. Int J Hyg Environ Health 213:334-337.
- NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) (2017). Traumatische wonden en bijtwonden.
- Price L, Gozdzielewska L, Alejandre JC, Jorgenson A, Stewart E, Pittet D, Reilly J (2022). Systematic review on factors influencing the effectiveness of alcohol-based hand rubbing in healthcare. Antimicrob Resist Infect Control. 11:16.
- Schets F, De Man H, Van Leuken JPG, De Roda Husman AM (2017). De ‘waterkwaliteitscheck’ voor nieuwe en bestaande stedelijk waterconcepten: het belang van aandacht voor de microbiologische kwaliteit van water in de stad. RIVM Rapport 2017-0012.
- Smith DL, Gillanders S, Holah JT, Gush C (2011). Assessing the efficacy of different microfibre cloths at removing surface micro-organisms associated with healthcare-associated infections. J Hosp Infect. 78:182-6.
- Tuladhar E, Hazeleger WC, Koopmans M, Zwietering MH, Duizer E, Beumer RR (relatieve risico's) (2015). Reducing viral contamination from finger pads: handwashing is more effective than alcohol-based hand disinfectants. J Hosp Infect. 90:226-34.
- WHO (World Health Organization ) (2009). WHO guidelines on hand hygiene in health care. WHO Library Cataloguing-in-Publication Data.
Werkgroep
De hygiënerichtlijn voor justitiële inrichtingen en landelijke diensten is in april 2024 vastgesteld. De richtlijn is 22 mei 2024 online gepubliceerd. Aan het opstellen van de richtlijn hebben de volgende GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en en organisaties bijgedragen:
- Dienst Justitiële Inrichtingen
- GGD Hollands Noorden
- GGD Kennemerland
- GGD Hart voor Brabant
De hygiënerichtlijn voor justitiële inrichtingen en landelijke diensten is een uitgave van:
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid
Postbus 1 | 7200 BA Bilthoven
E-mail: lchv@rivm.nl
Web: www.lchv.nl
Downloads
-
Normenlijst hygiënerichtlijn voor justitiële inrichtingen en landelijke diensten 22-05-2024 Normenlijst hygiënerichtlijn voor justitiële inrichtingen en landelijke dienstenDOCX | 90,74 kB
-
-
-
-
Werkinstructie schoonmaken van ontlastingszeef en chemisch toilet 21-05-2024 Werkinstructie schoonmaken van ontlastingszeef en chemisch toiletPDF | 13,71 kB