Het is belangrijk dat implantaten veilig zijn. Uw melding kan daarbij helpen. Door het melden van mogelijke bijwerkingen kunt u andere patiënten helpen. Want als er veel of bijzondere bijwerkingen worden gemeld, dan kan het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) zorgverleners en de overheid informeren en informatie openbaar maken.

Hier vindt u informatie waarmee wij het melden zo gemakkelijk mogelijk voor u maken. Neem de tijd om dit rustig door te nemen.

Wie kan melden?

U kunt zelf melden door het meldformulier in te vullen. U mag ook melden voor iemand anders. U kunt bijvoorbeeld als ouder of verzorger van een kind een melding doen. Of u kunt een melding doen voor iemand die geen internet heeft. Familieleden kunnen melden over iemand die overleden is. 

Zo doet u een melding

Het is van belang dat u de vragen in het meldformulier zo compleet mogelijk beantwoordt. Het invullen van het formulier duurt ongeveer 30 minuten. Het is niet mogelijk om tijdens het melden het formulier op te slaan en later af te maken. 

Let op

Wilt u alle vragen eerst even rustig bekijken? We raden aan de vragen vast door te nemen voordat u start met een melding. Dit helpt om de melding gemakkelijker te doen. Bekijk hier alle vragen die worden gesteld in het online meldformulier. 

De vragen gaan ook over het implantaat (bijvoorbeeld fabrikantnaam, merknaam, modelnummer enzovoorts). Houdt u bij het invullen van het meldformulier de gegevens over uw implantaat bij de hand. U kunt de gegevens van het implantaat opvragen bij uw arts. 

Doe nu een melding

Hulp nodig?

Voor hulp bij het invullen van het meldformulier kunt u contact opnemen met het Landelijk Meldpunt Zorg. Het Landelijk Meldpunt Zorg is op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar (tel. 088 - 120 50 20).
Bij dit Meldpunt van het MEBI kunt u alleen gezondheidsklachten en mogelijke bijwerkingen door implantaten melden. 
Het MEBI kan geen individueel medisch advies geven. Heeft u gezondheidsklachten, vragen of maakt u zich zorgen? Bespreek dit dan met uw (huis)arts.
Heeft u een vraag of klacht over de kwaliteit van zorg? Het Landelijk Meldpunt Zorg  kan u informeren en adviseren.
Wilt u een melding doen van een bijwerking door een medicijn? Dan kunt u dit melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb.