31. Verhalen over de geschiktheid van de huidige woning van ouderen

Frans & Anne, Inez

Bron: Mijnkwaliteitvanleven.nl

Beschrijving

Het grootste deel van de 75-plussers geeft aan dat hun huidige woning geschikt is en past bij hun huidige leven. Een klein deel ervaart dat hun woning niet of slechts deels bij hun huidige leven past. Het landelijk initiatief Mijnkwaliteitvanleven.nl verzamelt verhalen en ervaringen van mensen met een chronische aandoening of beperking, ouderen en mantelzorgers over hun dagelijks leven. Frans en Ann vertellen het volgende over hun woning:

“Als echte Amsterdammers verhuisden wij in de jaren ’70 richting Lelystad. Lelystad was goedkoop, nieuw en groen. De kinderen konden hier lekker buitenspelen. We hadden beiden onze eigen zaak en 19 jaar geleden gingen we tegelijk met pensioen. Toen hebben we dit huis uitgekozen.

We konden de bungalow helemaal zelf indelen. Het is gelijkvloers en we hebben een patio in plaats van een tuin. Doordat we destijds vooruit hebben gedacht, plukken we nu de vruchten. In principe is dit huis helemaal perfect voor onze toekomst. We willen hier ook nooit meer weg. (…)”

Ook het verhaal van Inez laat zien hoe zij de geschiktheid van haar woning bij haar huidige leven ervaart:

“Mijn man overleed in 2004 op 78-jarige leeftijd. Wij hebben elkaar pas later ontmoet en ik kreeg pas kinderen op mijn 42ste. Dit huis kochten we vlak na ons trouwen. In principe kan ik hier blijven wonen. Mocht ik toch naar een verzorgingshuis ‘moeten’ dan blijf ik niet in Brabant maar zal ik richting mijn dochter verhuizen. Dit huis is op papier inmiddels al eigendom van mijn dochter. Dat is alvast geregeld en scheelt straks hopelijk gedoe. Met een paar kleine aanpassingen zou ik in de toekomst beneden kunnen slapen en douchen. Verder denk ik niet teveel vooruit. Komt tijd komt raad! (…)

Ik doe alles nog zelf. Anders word ik lui. Ik zoek wel hulpmiddelen voor het gemak. Zo heb ik voor de ramen bijvoorbeeld een lange stok en voor in de tuin heb ik iemand die het zware werk doet. Ik vind hulp vragen niet lastig. Als iets kapot gaat in of rondom het huis dan zorg ik dat er iemand komt die het maakt. Mijn buren letten goed op. Als mijn gordijnen dicht blijven komen ze vragen of er iets aan de hand is. Dat is een fijn gevoel.”

Aansluiting Programma Langer Thuis

Deze indicator is illustratief voor het belang van actielijn 3: Wonen.

Referenties

Mijnkwaliteitvanleven.nl. Vooruitdenken en plannen - Frans (82) en Ann (76) Ligt. 2-1-2018 (bewerkt).

Mijnkwaliteitvanleven.nl. Het tempo ligt wat lager - Het verhaal van Inez (92). 19-3-2019 (bewerkt).