11. Verhalen en ervaringen van 75-plussers over de regie over het eigen leven

Joke, Anton & Heiltje

Bron: Mijnkwaliteitvanleven.nl

Beschrijving

Een groot deel van de 75-plussers kan zonder moeite regie voeren over hun eigen leven. Zij ervaren mogelijkheden om te leven op een manier die bij hen past, ook als zij te maken krijgen met een ziekte of beperking. Echter, een deel van de ouderen heeft moeite de regie te (blijven) voeren en passende oplossingen te vinden voor hun situatie. Het landelijk
initiatief Mijnkwaliteitvanleven.nl verzamelt verhalen en ervaringen van mensen met een chronische aandoening of beperking, ouderen en mantelzorgers over hun dagelijks leven. Het verhaal van Joke (75) laat zien hoe zij haar leven inricht:

“Dat ik op jonge leeftijd blind en slechthorend werd, weerhield me er niet van om een actief leven te leiden. Nog steeds kan en doe ik veel zelf, in en rond het huis maar ook daarbuiten. (..)

Tussen mijn 59e en 65e kwam er wat betreft gezondheidsklachten veel op mijn pad, waaronder reuma. Pianospelen gaat daardoor niet meer. Maar het heeft geen zin om te blijven hangen in wat je mankeert. Ik kijk liever naar wat er wél gaat. Muziek luisteren lukt nog prima, net zoals dansen in de keuken.

Het is steeds weer een kwestie van loslaten. Dat leer ik ook tijdens de yoga, waar ik sinds 11 jaar aan doe. Voorheen ging ik samen met de buurvrouw, nu zij niet meer meegaat brengt haar man me naar de les. Naderhand brengt de leraar me thuis. Om hem tijdens de les goed te kunnen verstaan, lig ik al sinds de eerste les op een matje naast hem. Thuis oefen ik in de woonkamer.

Ik zoek en vind altijd weer oplossingen, daar geniet ik van. Juist door actief te blijven op verschillende terreinen, kan ik nu nog zoveel. Inmiddels ben ik 75, maar zo oud voel ik me helemaal niet. Leeftijd zegt me weinig: je koppie, je geest, daar gaat het om!”

Ook Anton en Heiltje (92 en 85) vertellen hoe ze hun leven inrichten op een manier die bij hen past:

“Anton en ik wonen zelfstandig en proberen zo veel mogelijk zelf te regelen. We genieten van de tuin en van onze kippen. Het is prachtig om de kippen door de tuin te zien scharrelen. We willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven. De tuin zou het enige zijn waardoor we hier weg zouden moeten. Gelukkig hebben we voldoende hulp.

Er zijn bepaalde dingen die we niet doen als een van ons alleen thuis is. Hij gaat bijvoorbeeld pas weg als ik gedoucht ben. Het is soms wel moeilijk dat we niet alles meer kunnen. 

We proberen met de tijd mee te gaan. Alles moet per internet. Dat lukt niet altijd. De computer is tegenwoordig zo belangrijk. We doen er niet veel mee, maar telebankieren en zo toch wel. We vullen elkaar aan. Hij is lichamelijk sterker, ik kan met nieuwe dingen makkelijker omgaan. Anton wil niet aan een mobiele telefoon, omdat die toetsen zo klein zijn. Maar ik zou het fijner vinden als hij een mobiel zou meenemen als hij alleen gaat fietsen.”

Aansluiting Programma Langer Thuis

Deze indicator is illustratief voor het belang van actielijn 1: Goede ondersteuning en zorg thuis.

Referenties

Mijnkwaliteitvanleven.nl. Met open vizier – Joke (75). 2-7-2019 (bewerkt).
Mijnkwaliteitvanleven.nl. Gezond oud worden is geen eigen verdienste – Anton en Heiltje (92 en 85). 11-7-2019 (bewerkt).