34. Verhalen over hoe ouderen zichzelf voorbereiden op de woonsituatie als ze afhankelijker worden

Piet en Chris, Willem

Bron: Mijnkwaliteitvanleven.nl

Beschrijving

Ouderen gaan verschillend om met zichzelf voorbereiden op hun woonsituatie als ze afhankelijker worden. Een deel van de ouderen zorgt voor woningaanpassingen of verhuist naar een meer geschikte woning, of wil dit gaan doen. Een ander deel van de ouderen wil zich (nog) niet voorbereiden of vindt het moeilijk om zich voor te bereiden op de woon situatie als ze afhankelijker worden. Het landelijk initiatief Mijnkwaliteitvanleven.nl verzamelt verhalen en ervaringen van mensen met een chronische aandoening of beperking, ouderen en mantelzorgers over hun dagelijks leven. Piet (89) en Chris (90) vertellen over de aanpassing van hun woning:

“In dit huis wonen we al 45 jaar. Het is een twee-onder-een-kap woning, met een mooie tuin aan beide zijdes. Piet is gek op tuinieren en dat is zichtbaar. We willen hier nooit meer weg. Je merkt wel dat de buurt verandert. We hebben nu nieuwe jonge buren. Gelukkig zijn ze erg vriendelijk en behulpzaam. Ik heb al meerdere knieoperaties achter de rug. (…) De orthopeed dacht goed vooruit en adviseerde ons een traplift. Hier maak ik veel gebruik van. Ook zware spullen gaan via de traplift naar boven.

Afgezien van de huishoudelijke hulp die één keer in de 14 dagen langskomt, doen we eigenlijk alles nog zelf. We hebben een duidelijke taakverdeling en hebben het goed samen. Tot twee jaar geleden gingen we nog ieder jaar met onze caravan van maar liefst 5 meter op pad. We hebben samen heel Europa gezien. Dit zijn herinneringen die wij koesteren!”

Ook (77) heeft zich voorbereid op zijn situatie, zodat zijn woning past bij zijn huidige leven:

“Willem Spijker heeft sinds zijn 37e de diagnose ‘spierdystrofie’. Hij zou nog geen vijftig worden. Nu is hij 77, zit hij in een rolstoel en (…) woont hij samen met zijn vrouw Elly zelfstandig thuis in Bladel. Zeventien jaar geleden zijn ze getrouwd. Door de vele zorg die Willem nodig had, miste Elly haar privacy. Het stel dacht na over een oplossing en kwam op het idee om zelf een huis te bouwen waar ieder een eigen ruimte had. Rond 2002 maakte de architect een schets, in 2011 werd het huis gebouwd en sinds 2012 wonen ze er.

“Het is levensloopbestendig, (…) apart en toch samen. Aan de zijkant van het huis – in Willem’s vleugel – is de ingang gebouwd. Parallel aan zijn vleugel ligt de woonkamer. Daarnaast ligt Elly’s vleugel. Vanuit de woonkamer gezien, zit dus aan weerszijden een deur naar een vleugel (…). Zo zijn beide gedeelten van de woonkamer af te sluiten.

Ieder heeft in zijn gedeelte een slaapkamer, badkamer en kamer voor overige spullen. Bij Willem is alles aangepast aan zijn beperking. In de ‘extra kamer’ staat zijn voorraad zorgmateriaal en doen de huishoudelijke hulpen de was en de strijk. Willem: “Als ik zorg krijg, sluiten we mijn vleugel af van de woonkamer. Zo kan mijn vrouw ongestoord TV kijken en krijg ik ongestoord zorg.”

Aansluiting Programma Langer Thuis

Deze indicator is illustratief voor het belang van actielijn 3: Wonen.

Referenties

Mijnkwaliteitvanleven.nl. Aan de gang blijven - Piet (89) en Chris (90). 25-6-2019 (bewerkt).
Mijnkwaliteitvanleven.nl. Zo woont Willem (77) zelfstandig met spierdystrofie. 25-7-2019
(bewerkt).