Vaccinatie is één van de middelen om de uitbraak van monkeypox te bestrijden door overdracht van het virus te beperken. Er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom worden alleen de mensen die een verhoogd risico op besmetting met monkeypox hebben, preventief gevaccineerd.

Op 25 juli zijn de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst Amsterdam en GGD Haaglanden gestart met de vaccinatie tegen monkeypox. Hierna volgden nog acht GGD’-en. In totaal zijn tot en met 3 augustus 1.976 vaccinaties gezet, waarvan 987 door de GGD Amsterdam. Deze week en volgende week starten ook de andere vijftien GGD’-en met de monkeypox vaccinatiecampagne.

Ook al is iemand gevaccineerd, het blijft belangrijk om alert te zijn op klachten die passen bij monkeypox. Ga bij klachten meteen naar de GGD voor een test en vermijd seksueel contact en huid-op-huidcontact tot de testuitslag bekend is. Ook is het belangrijk dat pas 2 weken na een tweede vaccinatie een maximaal effect optreedt.

Wie vallen onder de hoogrisicogroep?

De meeste besmettingen worden gevonden bij MSM  (mannen die seks hebben met mannen) die vaak seks en meerdere partners hebben. De MSM, transgenders en MSM-sekswerkers met een verhoogd risico op besmetting die worden uitgenodigd voor een vaccinatie staan hierna genoemd. 

  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die deelnemen aan de landelijke  hiv humaan immunodeficientievirus-PrEP pre-expositie profylaxisis-regeling en degenen die hiervoor op de wachtlijst staan. 
  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers met hiv,  die het hoogste risico hebben op een soa seksueel overdraagbare aandoening en daarmee op monkeypox. 
  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die bij de Centra Seksuele Gezondheid (CSG) bekend zijn en die het hoogste risico hebben op een soa en daarmee op monkeypox.

Persoonlijke uitnodiging

Vaccinatie is alleen mogelijk als hiervoor een persoonlijke uitnodiging van de GGD of het hiv-behandelcentrum is ontvangen. De serie bestaat uit twee prikken waar minimaal vier weken tijd tussen zit. In combinatie met een oude pokkenvaccinatie is, afhankelijk van de gezondheid, één vaccinatie voldoende. Het gaat dan om de oude pokkenvaccinatie die iemand vóór 1975 heeft gekregen. De vaccinatie wordt onder de huid gegeven (subcutaan) en laat geen litteken achter zoals de vroegere pokkenvaccinaties.

Nadat de GGD Amsterdam en GGD Haaglanden zijn gestart met het vaccineren tegen monkeypox, volgen de andere GGD’-en in week 31 en 32. De mensen die in aanmerking komen voor een vaccinatie tegen monkeypox, ontvangen een persoonlijke uitnodiging van hun behandelaar of de regionale GGD. De uitvoering van de vaccinatiecampagne verschilt per GGD. Kijk voor meer informatie op de website van de regionale GGD.

Bijwerkingen

Het is mogelijk om bijwerkingen te krijgen van de vaccinatie. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: een lokale reactie (pijn, roodheid, zwelling) op de injectieplaats, daarnaast aspecifieke klachten zoals spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid en koorts of verhoging.

Privacy

Om goede regie op het monkeypox-vaccinatieprogramma te voeren worden door het RIVM persoonsgegevens gebruikt. In het privacystatement leggen we uit welke gegevens het RIVM gebruikt en waarom, en welke rechten je hebt als het RIVM jouw gegevens gebruikt.

Video

Bekijk de video: Bijpraten over monkeypox (apenpokken) vaccinatie