multipipet zuigt medium op

Begin januari 2020 berichtte de WHO World Health Organization (World Health Organization) over een groep patiënten met een longontsteking waarvan onbekend is waardoor het komt. Het is vastgesteld in de stad Wuhan (19 miljoen inwoners), de hoofdstad van provincie Hubei in China. Tot en met 5 januari 2020 zijn in totaal 59 patiënten gemeld door de gezondheidsautoriteiten van China.

Klachten

De patiënten hadden longklachten en zijn opgenomen in het ziekenhuis. Er is tot op heden geen aanwijzing dat het virus van mens tot mens wordt overgedragen. Ook zijn er geen gezondheidswerkers besmet. Sinds 29 december 2019 zijn er geen nieuwe patiënten bijgekomen.

Onderzoek

De Chinese gezondheidsautoriteiten zijn bezig met onderzoek naar de oorzaak en bron van deze ziektegevallen. Een aantal patiënten werkt als verkoper op een markt waar vis en levende dieren worden verkocht. Mogelijk moet de bron daar gezocht worden. De markt is inmiddels gesloten.

Onbekende verwekker

Verschillende ziekten zijn uitgesloten, waaronder SARS, MERS, influenzavirus (griep), aviaire influenzavirus (vogelgriep) en adenovirus. In één en mogelijk meer patiënten werd echter een nieuw coronavirus gevonden dat afwijkt van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen. Het is nog te vroeg voor definitieve conclusies over de oorzaak van deze infectie.

Reizigers naar China

Tot op heden is het nieuwe coronavirus niet gevonden bij mensen buiten de stad Wuhan. Er zijn geen directe vluchten van Wuhan naar Nederland. Volgens de ECDC European Centre for Disease Prevention and Control (European Centre for Disease Prevention and Control) is de kans dat dit virus zich naar Europa verspreidt erg klein. De WHO heeft aangegeven dat er geen aanvullende maatregelen voor reizigers nodig zijn. In het algemeen geldt het advies voor reizigers naar China om markten met levende dieren te vermijden.