Groep mensen aan het sporten in een sportschool

In 2021 had de helft van de volwassenen overgewicht. Verder rookte 21% weleens, was 7% een overmatige drinker en 8% een zware drinker. Het aantal rokers en volwassenen met overgewicht en obesitas, was hoger onder mensen met een lagere welvaart of lager onderwijsniveau. 
 

Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 van het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek) in samenwerking met het RIVM, het Trimbos-instituut en Pharos. De cijfers laten zien dat het percentage volwassenen met overgewicht (50%) en obesitas (14%) niet daalt ten opzichte van 2018. Wel daalde het aantal rokers licht: van 22% in 2018 naar 21% in 2021. 

Over de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor

Jaarlijks wordt er met een steekproef uit de Basisregistratie Personen (BRP Basisregistratie personen (Basisregistratie personen)) aan mensen van 0 jaar of ouder vragen gesteld over onder andere roken, alcoholconsumptie, drugs, lengte en gewicht en voeding. Voor kinderen tot 12 jaar werden deze vragen beantwoord door de ouder of verzorger. 

Lees het nieuwsbericht van het CBS voor alle cijfers.