landschap met lanbouwgrond en bebouwing op de achtergrond

Op 16 oktober protesteerden boeren in de buurt van het RIVM. De Directeur-Generaal van het RIVM, Hans Brug, was op de protestlocatie aanwezig. 

Allereerst bedankte hij de boeren en de organisatie dat het protest niet voor de deur van het RIVM plaats heeft gevonden, zodat de noodzakelijke werkzaamheden voor de volksgezondheid door kunnen gaan. Hij benadrukte verder dat het RIVM de twijfels en kritiek gehoord heeft. De methode die wordt gebruikt bij stikstofneerslag is robuust en wetenschappelijk verantwoord. Binnenkort wordt er een extra evaluatie uitgevoerd door nationale en internationale wetenschappers en kennisinstellingen. Daarin nemen we de kritiek die we vandaag en ook eerder deze week hebben gehoord mee.

Stikstof

De afgelopen dagen zijn er veel vragen gesteld aan het RIVM over de manier van berekenen en meten van stikstof. Stikstof kan een negatief effect hebben op de natuur. Daarom heeft Nederland zich verplicht om natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstof te beschermen. Het RIVM werkt samen met vele andere kennispartners en de agrarische sector om kennis te verzamelen over hoeveel stikstof er aanwezig is in Nederland en welke effecten dit mogelijk heeft op de natuur. De kennis hierover is over een lange reeks van jaren opgebouwd door metingen, berekeningen en onderzoek naar de verspreiding van stikstof in de atmosfeer. Dit is steeds getoetst en gewaardeerd door andere experts, onder andere in internationale reviews.