Inzicht kosten en ziektelast voedselinfecties Naast de ziektelast die een voedselinfectie voor de patiënt veroorzaakt, heeft het RIVM voor het eerst de hiermee gepaard gaande kosten in beeld gebracht.
Zout in brood en groenteconserven afgenomen Het zoutgehalte in brood en groenteconserven is in 2012 licht afgenomen ten opzichte van 2011. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, in samenwerking met het Voedingscentrum en de NVWA.
Onderzoek RIVM: lagere dosis straling bij röntgenonderzoek mogelijk De doses straling die patiënten in Nederland per röntgenonderzoek oplopen, behoren tot de laagste in Europa, maar kunnen nog verder omlaag.
Daling meldingen voedselinfecties Ook in 2011 kregen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het RIVM minder meldingen van voedselinfecties en vergiftigingen dan in voorgaande jaren.
Nederlandse bevolking krijgt voldoende jodium binnen De Nederlandse bevolking krijgt voldoende jodium binnen, wel is de inname sinds 2008 met ongeveer 20 tot 25 procent gedaald.
Nederlanders eten ongezond veel zout Meer dan 85 procent van de Nederlandse bevolking consumeert meer zout dan de aanbevolen maximum richtlijn van 6 gram per dag.
Veel Nederlanders laten gezonde voeding staan Veel Nederlanders eten nog steeds te weinig fruit, groente, vis en vezel en voldoen daardoor niet aan de richtlijnen goede voeding.
Geen 'Japanse' radioactiviteit meer in Nederlandse lucht Na het Fukushima kernongeval heeft het RIVM extra metingen op radioactiviteit in de buitenlucht gedaan. Dit extra meetprogramma is nog geruime tijd voortgezet.
Meetresultaten Japanse radioactiviteit in lucht De in Nederland gemeten radioactiviteit uit Japan ligt duizenden keren lager dan tijdens Tsjernobyl en vormt geen risico voor de Nederlandse bevolking.
Radioactiviteit uit Japan verwaarloosbaar In een luchtstofmonster, genomen op het RIVM tussen woensdagochtend 23 maart en donderdagochtend 24 maart, zijn radioactieve deeltjes gevonden, afkomstig van het kernongeval in Japan.