Groter aantal longontstekingen in de buurt van veehouderijen opnieuw bevestigd Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen die in landelijke gebieden wonen met veel veehouderijen nog steeds een grotere kans hebben op een longontsteking dan mensen die in landelijke gebieden wonen met minder of geen veehouderijen in de buurt.
Verslag webinar VGO-III Op woensdag 21 april jl. organiseerde LTO Nederland in samenwerking met RIVM, UU/IRAS en WVBR een webinar over de voortgang van het programma naar Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO-III).
Ook in Utrecht, Gelderland en Overijssel meer kans op longontsteking dichtbij geitenhouderij Wie in een gebied woont met veel intensieve veehouderij, heeft meer kans op een longontsteking. Dat geldt vooral voor mensen die in de buurt van geitenhouderijen wonen.
Relatie nabijheid geitenhouderij en verhoogde kans op longontsteking bevestigd Mensen die in de nabijheid van een geitenhouderij wonen, hebben meer kans op longontsteking dan gemiddeld. Het gaat om een straal van twee kilometer rondom geitenhouderijen.
STEC en Campylobacter gevonden bij melkgeiten en melkschapen Twee soorten bacteriën die bij de mens diarree kunnen veroorzaken (STEC en Campylobacter) komen veel voor op melkgeitenbedrijven en melkschapenbedrijven.
Vaker longontstekingen in de buurt van veehouderijen Mensen die in de buurt van pluimvee- en geitenhouderijen wonen hebben vaker last van longontstekingen.
RIVM lanceert nieuwe web-based versie van ConsExpo Een verbeterde versie van het computerprogramma ConsExpo is vanaf nu beschikbaar via de RIVM website.
Veehouderij heeft effect op longfunctie omwonenden In de buurt van veehouderijen hebben COPD-patiënten meer complicaties van hun ziekte.
Aantal SOA-testen blijft stijgen Het aantal mensen dat zich bij een Centrum Seksuele Gezondheid laat testen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) blijft stijgen.
Verbeterde berekening blootstelling consument aan stoffen Het RIVM heeft met de Zwitserse technische universiteit ETH Zürich een model ontwikkeld om nauwkeuriger de blootstelling van consumenten aan stoffen vanuit consumentenproducten te berekenen.