Hoeveelheid minerale oliën in voedsel is gedaald De gehaltes minerale oliën in voedselproducten is de laatste decennia afgenomen. Dit blijkt uit een evaluatie van de beschikbare literatuur over minerale oliën in voedsel. Het RIVM voerde deze evaluatie uit in opdracht van de NVWA.
Nucleair-geneeskundige therapieën en de naaste omgeving van de patiënt Radioactief materiaal wordt jaarlijks bij 3000 patiënten toegediend voor de behandeling van verschillende vormen van kanker.
Handreiking gezondheidseffecten omgevingsgeluid Het RIVM heeft in samenwerking met internationale partners een handreiking opgesteld op basis van de nieuwste inzichten op het gebied van de gezondheidseffecten van omgevingsgeluid van verschillend
Verschil in gemeten en berekende geluid langs rijks- en spoorwegen stabiel In 2016 lag de gemeten geluidproductie langs rijkswegen gemiddeld 2 decibel hoger dan de berekende waarden.
Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend.
Geluid is belangrijkste veroorzaker van hinder in Nederland Geluid van wegverkeer, burenlawaai en vliegverkeer zijn de belangrijkste veroorzakers van hinder die Nederlanders in hun woonomgeving ervaren.
STEC en Campylobacter gevonden bij melkgeiten en melkschapen Twee soorten bacteriën die bij de mens diarree kunnen veroorzaken (STEC en Campylobacter) komen veel voor op melkgeitenbedrijven en melkschapenbedrijven.
Staat van Infectieziekten 2016 Het zikavirus werd afgelopen jaar wereldnieuws. Naast deze grote uitbraak speelden nog meer infectieziektenuitbraken in binnen- en buitenland.
Nieuwe gegevens medische stralingsbelasting bekend De stralingsdosis per inwoner als gevolg van medische diagnostiek in Nederland was in 2012 gemiddeld 0,93 mSv. Deze stralingsdosis is sinds 2002 ieder jaar gestegen al neemt de stijging wel af.
Toename voedselinfecties in 2012 In 2012 is een toename te zien in het aantal gemelde voedselinfecties en -vergiftigingen ten opzichte van eerdere jaren.