Dr. Marianne van Stipdonk is hoofd van het Centrum Infectieziekteonderzoek, Diagnostiek en laboratorium Surveillance

Portretfoto Marianne van Stipdonk
Het immuunsysteem beschermt ons tegen infectieziekten. Door vaccinatie trainen we het immuunsysteem om dat snel en goed te doen. Maar de wereld staat niet stil. Zowel de ziekteverwekkers als de vaccins waarmee we ons daartegen kunnen wapenen, veranderen. Ik wil begrijpen hoe we ons het beste tegen infectieziekten kunnen beschermen.

Marianne van Stipdonk (1969) studeerde Medische Biologie aan de Universiteit Utrecht. Ze promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op onderzoek naar een model voor de auto-immuun ziekte multiple sclerosis. Daarna vertrok zij voor ruim drie jaar naar de Verenigde Staten om zich te verdiepen in fundamentele T-cel-immunologie. Terug in Nederland continueerde Marianne deze onderzoekslijn als universitair docent in het Leids Universitair Medisch Centrum en verbreedde haar onderzoek naar experimentele vaccins voor kanker.

Sinds 2008 houdt Marianne zich in diverse managementfuncties bezig met vaccinologisch onderzoek, eerst bij het toenmalige Nederlands Vaccin Instituut en tegenwoordig bij het RIVM.

Expertise

  • Immunologie
  • Vaccinatie
  • Infectieziekten

Contact

E-mail: secretariaat.cib@rivm.nl