Een rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte, waarbij de maag en darmen ontstoken raken. Ziekteverschijnselen zijn koorts, misselijkheid, overgeven en hevige waterdunne diarree. Rotavirusinfecties komen in Nederland veel voor, vooral bij jonge kinderen tussen 6 maanden en 2 jaar oud. 

Wat is een rotavirusinfectie?

Een rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte, waarbij een ontsteking van de maag en de darmen optreedt. Bijna ieder kind maakt voor het vijfde levensjaar een rotavirusinfectie door.

Wat is rotavirus?

Filmpje: Wat is het rotavirus?

Een rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte.
Heb je een infectie met het rotavirus, dan raken je maag en darmen ontstoken.
Je krijgt last van koorts, diarree, misselijkheid en overgeven.
Deze klachten duren meestal 4 tot 6 dagen.
Rotavirus verspreidt zich via de ontlasting.
Bij toiletgebruik kunnen mensen het virus aan de handen krijgen en zo besmet raken of iemand anders besmetten.
Rotavirus komt veel voor.
Vooral jonge kinderen van 6 tot 24 maanden zijn kwetsbaar.
Kinderen krijgen vaak hevige diarree, met mogelijk uitdroging tot gevolg.
Hierdoor belanden elk jaar 3.500 kinderen met rotavirus in het ziekenhuis.
Door goed je handen te wassen, verminder je de kans op rotavirus.
Baby’s vanaf 6 weken kunnen een vaccinatie krijgen tegen rotavirus.
Deze vaccinatie is geen prik, maar wordt gegeven via druppeltjes in de mond.
Meer weten?
Ga naar rivm.nl/rotavirus

Ervaringsvideo rotavirus

In deze video wordt u door een huisarts uitgelegd wat de buikgriep bij kinderen is, hoe u het kan voorkomen en wat u moet doen als u deze ziekte heeft.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van rotavirus zijn koorts, misselijkheid, overgeven en waterdunne diarree. Na besmetting duurt het ongeveer 2 dagen voordat ziekteverschijnselen optreden. De klachten duren 4 tot 6 dagen. Soms moet een kind naar het ziekenhuis vanwege uitdrogingsverschijnselen. Mensen kunnen de ziekte verschillende keren krijgen, maar de ziekte verloopt dan minder ernstig. Het kan ook zijn dat iemand wel besmet is, maar dat er geen ziekteverschijnselen zijn.

Besmetting

Het rotavirus zit in de ontlasting van iemand die besmet is. De ziekte is besmettelijk vanaf het moment dat er ziekteverschijnselen zijn. De besmettelijkheid duurt ongeveer een week.

Hoe kun je een rotavirusinfectie voorkomen?

Goede hygiëne helpt om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Er bestaat een vaccinatie tegen rotavirus. In september 2022 heeft de staatssecretaris van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) op advies van de Gezondheidsraad (2021) besloten om rotavirusvaccinatie aan te gaan bieden aan alle pasgeborenen in Nederland. Het streven is om deze vaccinatie in 2024 op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Tot die tijd is de vaccinatie voor eigen kosten en alleen op recept verkrijgbaar via een (huis)arts en sommige GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)'en of vaccinatiecentra. De vaccinatie is geen prik, maar een drinkvaccin. Meer informatie over de rotavirusvaccinatie.

Hoe vaak komt een rotavirusinfectie voor?

Elk jaar worden ongeveer 3500 kinderen opgenomen in het ziekenhuis vanwege een rotavirusinfectie. Dit zijn vooral kinderen tussen de 6 maanden en 2 jaar oud. Kinderen die extra kwetsbaar zijn hebben een groter risico op een ernstig verloop van de ziekte. Bijvoorbeeld kinderen die te vroeg zijn geboren zijn of een te laag geboortegewicht hebben. Van deze groep overlijden jaarlijks 6-7 kinderen door een rotavirusinfectie.