Pasgeboren baby’s kunnen ernstig ziek worden door het RS-virus (RSV Respiratoir Syncytieel Virus (Respiratoir Syncytieel Virus)). Zwangeren kunnen daarom op eigen kosten een RSV-prik halen. Deze vaccinatie beschermt hun baby tot ongeveer zes maanden na de geboorte tegen ernstige ziekte door het RS-virus. Op deze pagina leest u meer over de RSV-prik tijdens de zwangerschap.

Wat is de RSV-prik tijdens de zwangerschap?

Met de RSV Respiratoir Syncytieel Virus (Respiratoir Syncytieel Virus)-prik tijdens de zwangerschap maakt een zwangere antistoffen aan tegen het RS-virus Respiratoir Syncytieel-virus (Respiratoir Syncytieel-virus ). Via de placenta gaan deze antistoffen naar de baby. Zo is de baby tot ongeveer zes maanden na de geboorte beschermd tegen het RS-virus. Vergelijk het met de griepprik en de kinkhoestprik. Deze kunnen zwangeren ook krijgen om hun baby te beschermen tegen ziekte in de eerste maanden na de geboorte.

Tussen de 24e en 36e week van de zwangerschap

De RSV-prik kan worden gegeven tussen de 24e en 36e week van de zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat de prik de baby beter en langer beschermt als een zwangere deze na de 30e week van de zwangerschap krijgt. Dat geldt bij een normale zwangerschapsduur. Wordt de prik laat in de zwangerschap gegeven en wordt de baby te vroeg geboren? Dan kan het zijn dat de bescherming nog niet heel goed is.

Veilig en goedgekeurd

De RSV-prik is veilig en goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. Vaccins worden altijd streng getest voordat ze worden goedgekeurd. Omdat het een nieuwe prik is, worden mogelijke bijwerkingen goed in de gaten gehouden.

Milde bijwerkingen

De meest gemelde reacties na de prik zijn bij de zwangere: pijn op de prikplek, vermoeidheid en spierpijn. De bijwerkingen zijn meestal mild en binnen twee dagen over. Voor de baby is het vaccin veilig voor en na de geboorte. Kijk voor meer informatie over de bijwerkingen in de bijsluiter. 

Onderzoek veiligheid en bijwerkingen

Bijwerkingen van medicijnen en vaccinaties kunt u melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Lareb Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen (Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen ) houdt ook de veiligheid van de RSV-prik tijdens de zwangerschap goed in de gaten. Daarnaast doet Lareb onderzoek naar het gebruik van medicijnen en vaccinaties tijdens de zwangerschap en borstvoeding. U kunt hieraan meedoen. Voor meer informatie en aanmelden: kijk op Moeders van Morgen.

Hoe kan ik de RSV-prik tijdens de zwangerschap krijgen?

Bent u zwanger en wilt u de RSV-prik? Dan kunt u contact opnemen met uw huisarts, de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-afdeling (reizigers)vaccinatie of een vaccinatiecentrum. De kosten voor de prik betaalt u zelf. Het vaccin heet Abrysvo(PDF) en kost ongeveer 200 euro exclusief evt consultkosten. Hier komt nog btw (9%) bij en de kosten voor het zetten van de prik. Vraag vooraf bij de GGD, het vaccinatiecentrum of de apotheek wat de kosten zullen zijn.

RSV-prik voor baby’s

Er bestaat ook een RSV-prik voor baby’s, maar deze is nog niet beschikbaar in Nederland. De prik komt waarschijnlijk vanaf het najaar van 2025 in het Rijksvaccinatieprogramma. De RSV-prik tijdens de zwangerschap is al wel beschikbaar (op eigen kosten). Daardoor kunt u uw baby in het RSV-seizoen van 2024-2025 al beschermen. Baby’s uit sommige risicogroepen krijgen via hun kinderarts al een andere RSV-prik. Hier zit palivizumab in. Deze prik krijgen zij vijf keer tijdens het RSV-seizoen.

Vragen en antwoorden

De RSV Respiratoir Syncytieel Virus (Respiratoir Syncytieel Virus)-prik tijdens de zwangerschap voorkomt ongeveer 70 tot 80% van de ernstige RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel)-virusinfecties bij baby’s in het eerste half jaar na de geboorte. Dit betekent dat van elke honderd baby’s die zonder RSV-prik ernstig ziek zouden worden door het RS-virus Respiratoir Syncytieel-virus (Respiratoir Syncytieel-virus ), er na de prik nog maar twintig tot dertig ernstig ziek worden. De prik beschermt dus niet voor 100% tegen het RS-virus. Maar de kans dat een baby erg ziek wordt door het virus, wordt kleiner door de prik. 

Soms is de bescherming minder goed. Dit gebeurt als de moeder een ernstige afweerstoornis heeft, of als de baby kort na de RSV-prik bij de moeder te vroeg geboren wordt. Dan worden er niet voldoende antistoffen van de moeder overgedragen aan de baby. Het maakt daarbij waarschijnlijk wel uit hoeveel weken te vroeg de baby geboren is.

De RSV Respiratoir Syncytieel Virus (Respiratoir Syncytieel Virus)-prik en de griepprik mogen tegelijk gegeven worden tijdens de zwangerschap. Voor de kinkhoestprik en de RSV-prik is het advies(PDF) om er twee weken tussen te laten zitten. Uit onderzoek bleek dat de kinkhoestprik iets minder antistoffen opwekt als het tegelijk met de RSV-prik wordt gegeven. Voor de zekerheid wordt daarom deze pauze van twee weken geadviseerd.

U mag de RSV Respiratoir Syncytieel Virus (Respiratoir Syncytieel Virus)-prik niet krijgen, als u allergisch of overgevoelig bent voor één van de bestanddelen van het Abrysvo-vaccin. Deze bestanddelen staan in de bijsluiter(PDF).

Ja, de RSV Respiratoir Syncytieel Virus (Respiratoir Syncytieel Virus)-prik is veilig en goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. Omdat het een nieuwe prik is, worden mogelijke bijwerkingen goed in de gaten gehouden. Voordat de prik werd goedgekeurd, heeft de fabrikant zelf ook onderzoek gedaan. In dat onderzoek waren er iets meer vroeggeboortes in de groep die de RSV-prik kreeg tijdens de zwangerschap (5,7%), dan in de groep die géén RSV-prik kreeg tijdens de zwangerschap (4,7%). De aantallen waren te laag om te zeggen of er een verband was tussen de vroeggeboortes en de prik, of juist niet.

In een aantal landen in Europa kunnen zwangeren de RSV-prik al krijgen om hun baby te beschermen. In die landen wordt extra goed gelet op het aantal vroeggeboortes na de prik. Hier wordt geen verband tussen de RSV-prik en vroeggeboorte gezien.

De RSV Respiratoir Syncytieel Virus (Respiratoir Syncytieel Virus)-prik tijdens de zwangerschap beschermt de baby ongeveer de eerste zes maanden na de geboorte tegen ernstige ziekte door het RS-virus Respiratoir Syncytieel-virus (Respiratoir Syncytieel-virus ). Het RS-virus komt vooral voor van november tot en met maart. Een baby die in april of mei wordt geboren, heeft er daarom niet veel aan als de moeder een RSV-prik krijgt tijdens de zwangerschap. Vraag uw huisarts, de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-afdeling (reizigers)vaccinatie of een vaccinatiecentrum om advies over het nut van de RSV-prik in uw situatie.

De prik voor baby’s en de prik tijdens de zwangerschap zijn nooit direct met elkaar vergeleken. Uit onderzoeken blijkt wel dat de RSV Respiratoir Syncytieel Virus (Respiratoir Syncytieel Virus)-prik tijdens de zwangerschap de baby net wat minder bescherming geeft dan de prik met antistoffen bij de baby zelf. Dit is een van de redenen dat de Gezondheidsraad adviseert om alle baby’s gratis een RSV-prik aan te bieden en niet alle zwangeren.  

De prik voor baby’s wordt waarschijnlijk vanaf het najaar van 2025 aan alle baby’s in Nederland aangeboden. Tot die tijd kunnen zwangeren er zelf voor kiezen hun baby te beschermen door zelf de RSV-prik te halen. Deze betalen ze zelf.

De volgende adviezen kunnen helpen om uw baby te beschermen tegen het RS-virus Respiratoir Syncytieel-virus (Respiratoir Syncytieel-virus ):

  • Bent u hoogzwanger? Zorg dan, voor zover dat mogelijk is, dat u geen contact heeft met mensen die hoesten of snotteren.  
  • Zorg dat uw baby, voor zover dat mogelijk is, geen contact heeft met mensen die hoesten of snotteren.  
  • Laat een kraamvisite alleen doorgaan als het bezoek niet hoest of snottert.