Epidemie van RSrespiratoir syncytieel-virus in de zomer

Om de trend in Nederland van een groot aantal virussen, waaronder RS-virus, te monitoren wordt door middel van een samenwerking van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met de Nederlandse Werkgroep voor Klinische Virologie het aantal aangetoonde virusinfecties door een selectie van 21 laboratoria in Nederland bijgehouden. Dit betreft daarom een steekproef en niet het totaal aantal aangetoonde virusinfecties in Nederland. 

Terwijl deze winter nauwelijks RS-virus gevonden werd, begon sinds mei het aantal meldingen van het RS-virus te stijgen, en vanaf juni werd deze stijging sterker. Als het aantal meldingen twee weken achter elkaar 21 of hoger is, spreken we van een epidemie. Sinds de week van 7 t/m 13 juni (week 23) is daarom sprake van een epidemie. De piek van het aantal meldingen lag met 254 meldingen in de week van 19 t/m 25 juli (week 29). Dit is hoger dan de pieken van de afgelopen negen jaar, waar de pieken niet boven de 200 meldingen per week uitkwamen. Het aantal meldingen is nu over de piek heen, maar lijkt te stabiliseren op een niveau dat erg hoog is voor deze tijd van het jaar. In week 41 was het aantal meldingen vergelijkbaar met de weken ervoor. Echter, nog niet alle labs hebben de data van week 41 gemeld. Het aantal meldingen was 62 meldingen in week 39 (27 september t/m 3 oktober), 65 in week 40 (4 t/m 10 oktober) en in week 41 (11 t/m 17 oktober) werd het RS-virus 59 keer gemeld.

Een RSrespiratoir syncytieel-virus epidemie in de zomer is opvallend, maar verklaarbaar. Het RS-virus komt vooral in de winter voor. Meestal tussen november en maart. Afgelopen winter was er geen een epidemie van het RS-virus en waren er geen ziekenhuisopnames door het virus. Door de coronamaatregelen kon het virus zich niet verspreiden. Mensen hadden veel minder contact met anderen, de scholen en kinderdagverblijven waren dicht en iedereen hield afstand van elkaar. Nu de maatregelen weer versoepeld worden, neemt het aantal sociale contacten toe en kan het virus zich weer verspreiden. In de zomermaanden was het aantal opnames in ziekenhuizen van kinderen met het RS-virus sterk verhoogd. Deze drukte is nu weer een stuk afgenomen.  Ook bij de huisarts zijn patiënten gevonden met RS-virus.

Vergelijkbaar beeld in andere landen

In andere Europese landen, zoals Frankrijk, België, Spanje en IJsland, is het beeld vergelijkbaar. Ook daar namen de meldingen van het RS-virus buiten het gebruikelijke seizoen toe. En ook in onder andere Australië, Japan en het zuiden van de VSVerenigde Staten is dit beeld te zien. Een artikel van het Nivel en het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu beschreef al dat een opleving van het RS-virus in de zomer mogelijk zou zijn. 

Over het virus

De verschijnselen van het RS-virus lijken op die van een verkoudheid. Vooral bij baby’s en peuters kan het virus grote benauwdheid veroorzaken. Dit komt door een ontsteking van de kleine luchtwegen of een longontsteking. In arme landen overlijden jaarlijks gemiddeld 118.000 baby’s en peuters aan het virus. In Nederland komt sterfte door het virus nauwelijks voor, al komen kinderen soms wel in het ziekenhuis. Ook ouderen met een zwakke gezondheid zijn vatbaar voor het virus. Het is moeilijk om besmetting met het RS-virus bij kinderen te voorkomen. Vaak handen wassen en papieren zakdoekjes gebruiken bij hoesten of niezen verkleint de kans op besmetting. 

Bron: virologische diagnostiek rapportages Nederlandse Werkgroep voor Klinische  Virologie.
De aantallen van de voorgaande en huidige week kunnen veranderen door nagekomen meldingen van de laboratoria.

Ga naar veelgestelde vragen over het RS-virus