Start seizoen RSrespiratoir syncytieel-virus

Om de trend in Nederland van een groot aantal virussen, waaronder RS-virus, te monitoren wordt door middel van een samenwerking van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met de Nederlandse Werkgroep voor Klinische Virologie het aantal aangetoonde virusinfecties van 21 laboratoria in Nederland bijgehouden. De afgelopen weken is het aantal meldingen van het RS-virus sterk gestegen. Terwijl deze winter nauwelijks RS-virus gevonden werd, is het aantal meldingen nu hoger dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar en heel vergelijkbaar met het aantal meldingen in de winterperiode. Als het aantal meldingen twee weken achter elkaar 21 of hoger is, spreken we van een epidemie. In week 26 (28 juni t/m 4 juli) was het aantal 90 meldingen, in week 27 (5 t/m 11 juli) was het aantal meldingen 162, in week 28 (12 juli t/m 18 juli) was het aantal meldingen 194 en in week 29 (19 t/m 25 juli) werd het RS-virus 244 keer gemeld. 

Een RSrespiratoir syncytieel-virus epidemie in de zomer is opvallend, maar verklaarbaar. Het RS-virus komt vooral in de winter voor. Meestal tussen november en maart. Afgelopen winter was er geen een epidemie van het RS-virus en waren er geen ziekenhuisopnames door het virus. Door de coronamaatregelen kon het virus zich niet verspreiden. Mensen hadden veel minder contact met anderen, de scholen en kinderdagverblijven waren dicht en iedereen hield afstand van elkaar. Nu de maatregelen weer versoepeld worden, neemt het aantal sociale contacten toe en kan het virus zich weer verspreiden. In de ziekenhuizen stijgt het aantal opnames van kinderen met het RS-virus.  Ook bij de huisarts zijn patiënten gevonden met RS-virus.

Vergelijkbaar beeld in andere landen

In andere Europese landen, zoals Frankrijk, België, Spanje en IJsland, is het beeld vergelijkbaar. Ook daar namen de meldingen van het RS-virus buiten het gebruikelijke seizoen toe. En ook in onder andere Australië, Japan en het zuiden van de VSVerenigde Staten is dit beeld te zien. Een artikel van het Nivel en het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu beschreef al dat een opleving van het RS-virus in de zomer mogelijk zou zijn. 

Over het virus

De verschijnselen van het RS-virus lijken op die van een verkoudheid. Vooral bij baby’s en peuters kan het virus grote benauwdheid veroorzaken. Dit komt door een ontsteking van de kleine luchtwegen of een longontsteking. In arme landen overlijden jaarlijks gemiddeld 118.000 baby’s en peuters aan het virus. In Nederland komt sterfte door het virus nauwelijks voor, al komen kinderen soms wel in het ziekenhuis. Ook ouderen met een zwakke gezondheid zijn vatbaar voor het virus. Het is moeilijk om besmetting met het RS-virus bij kinderen te voorkomen. Vaak handen wassen en papieren zakdoekjes gebruiken bij hoesten of niezen verkleint de kans op besmetting. 

De afgelopen weken is het aantal meldingen van het RS-virus sterk gestegen. Terwijl deze winter nauwelijks RS-virus gevonden werd, is het aantal meldingen nu hoger dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar en heel vergelijkbaar met het aantal meldingen in de winterperiode. Als het aantal meldingen twee weken achter elkaar 21 of hoger is, spreken we van een epidemie. In week 26 (28 juni t/m 4 juli) was het aantal 90 meldingen, in week 27 (5 t/m 11 juli) was het aantal meldingen 162, in week 28 (12 juli t/

Bron: virologische diagnostiek rapportages Nederlandse Werkgroep voor Klinische  Virologie.
De aantallen van de voorgaande en huidige week kunnen veranderen door nagekomen meldingen van de laboratoria.

Ga naar veelgestelde vragen over het RS-virus