Stand van zaken RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel)-virus

Het RIVM deelt wekelijks de laatste cijfers over het RS-virus. Deze cijfers laten zien hoe het virus zich over Nederland verspreidt. Je ziet de voorlopige cijfers van de afgelopen week (maandag tot en met zondag). De cijfers van de voorgaande weken worden wekelijks opnieuw berekend met eventueel nagekomen gegevens.

Laatste cijfers RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel)-virus: epidemie in Nederland

Sinds vorige week is er een RS-virus epidemie in Nederland. Het RIVM volgt de ontwikkeling van het RS-virus op de voet. Het aantal meldingen van laboratoria in Nederland is deze week vrijwel gelijk aan vorige week. Dat geldt ook voor het aantal ziekenhuisopnames dat te maken heeft met het RS-virus. Huisartsen in Nederland nemen bij een deel van hun patiënten met luchtwegklachten monsters af. Het aantal monsters waarin het RS-virus wordt gevonden, is veel lager dan de weken ervoor. Hieronder staan de actuele cijfers van de laboratoria en ziekenhuizen. De cijfers van de huisartsen vind je op de feiten en cijfers pagina van griep

Virologische weekstaten: laboratoria melden virussen

Iedere week melden 19 laboratoria in Nederland hoe vaak zij een bepaalde virusinfectie bij patiënten vaststelden. Dit noemen we de virologische weekstaten. Deze informatie geeft inzicht in de trend van een groot aantal virussen in Nederland, waaronder het RS-virus. Het RIVM en de Nederlandse Werkgroep voor Klinische Virologie werken samen aan deze monitoring.

RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel)-virus gerelateerde ziekenhuisopnames bij jonge kinderen

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis ( WKZ Wilhelmina Children's Hospital (Wilhelmina Children's Hospital)) houdt wekelijks het aantal nieuwe opnames van kinderen onder de 2 jaar met (RS-virus) bronchiolitis bij. Hiervoor verzamelt ze sinds begin mei 2021 de gegevens van 46 ziekenhuizen verspreid over Nederland. Deze gegevens worden binnen de SPREAD-studie gebruikt voor modelleringsdoeleinden. Het RIVM kan deze gegevens gebruiken voor publieke gezondheidsdoeleinden. Hieronder staan de samengevoegde gegevens.  

spread

Sla de grafiek Wekelijks aantal kinderen onder de 2 jaar dat met RSV-bronchiolitis is opgenomen in een selectie van de ziekenhuizen deelnemed aan de SPREAD studie over en ga naar de datatabel

Bron grafiek: Wilhelmina Kinderziekenhuis
Toelichting bij de grafiek 
1.    De dataverzameling voor deze studie is vanaf week 18 2021 gestart. Daardoor laat deze grafiek voor seizoen 2020/2021 geen data van week 40 2020 tot en met week 17 2021 zien. 
2.    Om een goede trend weer te geven komen de data van deze grafiek van een selectie ziekenhuizen die alle weken hebben gerapporteerd. Hierdoor betreffen de aantallen in deze grafiek niet het totaal aantal gerapporteerde opnames van alle deelnemende ziekenhuizen samen. Omdat niet altijd dezelfde ziekenhuizen voor alle weken gerapporteerd hebben kan deze grafiek per week verschillen.

Samenvatting RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel)-virus in Nederland 2021/2022

In de winter van 2020/2021 werd het RS-virus nauwelijks gevonden, maar sinds begin juni 2021 was er een RS-virusepidemie in Nederland. Het aantal laboratoriummeldingen en opnames daalde weer na de piek in juli 2021, maar bleef hoger dan gebruikelijk in het najaar. Normaal zien we daarna een sterke stijging van RS-virus in de winter met een piek rond de jaarwisseling. Deze bleef uit in het seizoen 2021/2022. Wel bleven de gemelde aantallen van RS-virus het hele voorjaar en de hele zomer hoger dan gebruikelijk. Het aantal kinderen dat in het ziekenhuis werd opgenomen met (RS-virus) bronchiolitis volgde gedurende de periode 2021/2022 een vergelijkbaar patroon. Ook dit aantal is sinds juli 2021 duidelijk gedaald. Vanaf september beginnen de aantallen weer toe te nemen.