Stand van zaken RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel)-virus

Het RIVM deelt wekelijks de laatste cijfers over het RS-virus. Deze cijfers laten zien hoe het virus zich over Nederland verspreidt. Je ziet de voorlopige cijfers van de afgelopen week (maandag tot en met zondag). De cijfers van de voorgaande weken worden wekelijks opnieuw berekend met eventueel nagekomen gegevens.

Laatste cijfers RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel)-virus: RS-virus op laag niveau

Sinds de eerste week van 2023 daalt het aantal RS-virus meldingen van laboratoria in Nederland en is nu vrijwel terug op het lage niveau van september 2022. Ook in de monsters die door huisartsen in Nederland bij een deel van hun patiënten met luchtwegklachten wordt afgenomen wordt steeds minder vaak RS-virus aangetoond, zie de feiten en cijfers pagina van griep. Het aantal kinderen jonger dan twee jaar dat is opgenomen met RSV Respiratoir Syncytieel Virus (Respiratoir Syncytieel Virus)-bronchiolitis is laag en schommelt op een vergelijkbaar niveau als vóór de zomerpiek van 2021 en als in september 2022.

Virologische weekstaten: laboratoria melden virussen

Iedere week melden circa 19 laboratoria in Nederland hoe vaak zij een bepaalde virusinfectie bij patiënten vaststelden. Dit noemen we de virologische weekstaten. Deze informatie geeft inzicht in de trend van een groot aantal virussen in Nederland, waaronder het RS-virus. Het RIVM en de Nederlandse Werkgroep voor Klinische Virologie werken samen aan deze monitoring.

vir wk rsv

Sla de grafiek RS-virus over en ga naar de datatabel

Noot. Niet alle laboratoria hebben hun data gerapporteerd voor de meest recente week. Het aantal detecties van deze week is daarom nog niet compleet.

Bron grafiek: virologische diagnostiek rapportages Nederlandse Werkgroep voor Klinische Virologie. 

Deze grafiek wordt in de periode van kalenderweek 20 t/m 39 maandelijks geupdatet.

RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel)-virus gerelateerde ziekenhuisopnames bij jonge kinderen

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ Wilhelmina Children's Hospital (Wilhelmina Children's Hospital)) houdt wekelijks het aantal nieuwe opnames van kinderen onder de 2 jaar met (RS-virus) bronchiolitis bij. Hiervoor worden sinds begin mei 2021 de gegevens van 47 ziekenhuizen verspreid over Nederland verzameld. Deze gegevens worden binnen de SPREAD-studie (opgezet met financiering door ZonMw Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie)) verzameld, voor onderzoeksdoeleinden. De SPREAD-studie wordt op dit moment gefinancierd door AstraZeneca, die geen invloed heeft op de dataverzameling. Het RIVM kan deze gegevens over aantallen opnames bij jonge kinderen gebruiken voor de surveillance van RSV Respiratoir Syncytieel Virus (Respiratoir Syncytieel Virus). Hieronder staan de gegevens.

spread

Sla de grafiek Wekelijks aantal kinderen onder de 2 jaar dat met RSV-bronchiolitis is opgenomen in een selectie van de ziekenhuizen deelnemend aan de SPREAD studie over en ga naar de datatabel

Bron grafiek: Wilhelmina Kinderziekenhuis
Toelichting bij de grafiek 
1.    De dataverzameling voor deze studie is vanaf week 18 2021 gestart. Daardoor laat deze grafiek voor seizoen 2020/2021 geen data van week 40 2020 tot en met week 17 2021 zien. 
2.    Om een goede trend weer te geven komen de data van deze grafiek van een selectie ziekenhuizen die alle weken hebben gerapporteerd. Hierdoor betreffen de aantallen in deze grafiek niet het totaal aantal gerapporteerde opnames van alle deelnemende ziekenhuizen samen. Omdat niet altijd dezelfde ziekenhuizen voor alle weken gerapporteerd hebben kan deze grafiek per week verschillen.

Samenvatting RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel)-virus in Nederland 2021/2022

In de winter van 2020/2021 werd het RS-virus nauwelijks gevonden, maar sinds begin juni 2021 was er een RS-virusepidemie in Nederland. Het aantal laboratoriummeldingen en opnames daalde weer na de piek in juli 2021, maar bleef hoger dan gebruikelijk in het najaar. Normaal zien we daarna een sterke stijging van RS-virus in de winter met een piek rond de jaarwisseling. Deze bleef uit in het seizoen 2021/2022. Wel bleven de gemelde aantallen van RS-virus het hele voorjaar en de hele zomer hoger dan gebruikelijk. Het aantal kinderen dat in het ziekenhuis werd opgenomen met (RS-virus) bronchiolitis volgde gedurende de periode 2021/2022 een vergelijkbaar patroon. Ook dit aantal is sinds juli 2021 duidelijk gedaald. Vanaf september beginnen de aantallen weer toe te nemen.