Het doel van Type-Ned Virologie is landelijke trends en verspreiding van virussen in kaart te brengen. Hiermee kunnen we vroegtijdig een toename in infecties met deze virussen detecteren en uitbraken herkennen. Via de database wordt data toegevoegd, gedeeld en het virus(sub)type bepaald.

Principe van Type-Ned Virologie

Sequentie bepalen

Van monstermateriaal van een geselecteerde set of een specifieke uitbraak, bepalen medisch microbiologische laboratoria de DNA deoxyribonucleic acid (deoxyribonucleic acid)-sequentie van een afgesproken deel van het genetische materiaal van het virus. Het is ook mogelijk om het materiaal daarvoor naar het RIVM te sturen.

Aanmelden

Het materiaal wordt aangemeld in de centrale database waarna de DNA-sequentie wordt toegevoegd.  Daarnaast wordt een kleine set klinische en epidemiologische data van het monstermateriaal toegevoegd.

Type bepalen

Met behulp van een virus specifieke typingtool wordt aan de hand van de DNA-sequentie het (sub)type van het virus bepaald en opgeslagen in de centrale database.

Databases

De databases zijn in principe alleen toegankelijk via een inlognaam en wachtwoord. Voor enkele databases is een gedeelte van de gegevens publiek toegankelijk. Heeft u interesse in deelname, neem dan contact op.

Typingtools

De  norovirus en enterovirus typingtools zijn publiek toegankelijk. U kunt sequenties invoeren die vervolgens met behulp van fylogenetische methoden automatisch een type toegekend krijgen. Sequenties die rechtstreeks in de typingtools worden ingevoerd worden niet opgeslagen.

Visualisatietools

Deelnemende medisch microbiologische laboratoria hebben toegang tot hun eigen data én die van andere deelnemende laboratoria. Met behulp van verschillende analyse- en visualisatietools kunnen zij de data combineren en vergelijken.

 

Deels internationaal

Eén van de netwerken binnen Type-Ned deelt de data met een internationaal netwerk. Hier worden de data gebruikt om trends en clusters te vinden.

 

Contact

Voor vragen over Type-Ned Virologie of deelname aan het typeringsnetwerk, kunt u contact opnemen. Voorwaarde voor deelname is dat u een confidentiality agreement ondertekent.