Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte die je kunt krijgen na een infectie met het humaan papillomavirus (HPV humaan papillomavirus).

Er zijn veel verschillende typen HPV humaan papillomavirus maar die veroorzaken niet allemaal kanker. Van de typen die kanker kunnen veroorzaken, zijn er 2 typen (HPV 16 en HPV 18) samen verantwoordelijk voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Infectie met deze typen leidt niet altijd tot ziekte. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op, maar bij sommige vrouwen blijft het virus langer zitten en kan er later baarmoederhalskanker ontstaan. Door je te beschermen tegen HPV verminder je de kans op deze vorm van kanker. Vanaf 2009 is inenting tegen HPV opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De inenting geeft een goede bescherming tegen HPV-typen 16 en 18.

Wat houdt het HPV-onderzoek in?

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoekt in de HAVANA-studies hoe vaak HPV-infecties voorkomen bij vrouwen en wat de reactie is van het afweersysteem op HPV-infecties. In de PASSYON-studie onderzoekt het RIVM hoe vaak HPV-infecties voorkomen bij bezoekers van soa Seksueel overdraagbare aandoeningen-poliklinieken. De gegevens van vrouwen die zich hebben laten inenten tegen HPV worden vergeleken met de gegevens van vrouwen die dat niet hebben gedaan. Deelname aan het onderzoek staat dus los van je keuze of je je wel of niet hebt laten inenten tegen HPV. De onderzoeken naar HPV bij het RIVM zijn gestart in 2009 en worden nog steeds uitgevoerd. Meer informatie over de HAVANA-studies en de PASSYON-studie vind je in onder deze tekst.