Welke ziektes kun je krijgen van een kat?

Verschillende dieren kunnen ziek worden van campylobacter: hond, kat, schaap, geit,

Hoe krijg je de ziekte?
Je kan campylobacter krijgen door het eten van onvoldoende verhit voedsel , en dan met name kippenvlees. Ook door niet hygiënische voedselbereiding in de keuken kan je ziek worden.

Welke klachten krijg je?
Na het eten van besmet voedsel krijg je diarree, buikpijn en -krampen, vermoeidheid en koorts.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij ernstige klachten. Was je handen voordat je eten gaat klaarmaken. Voorkom kruisbesmetting in de maaltijdvoorbereidingen en bak vlees goed door.

Meer informatie over campylobacter bij mensen lees je hier en meer informatie over campylobacter bij dieren lees je hier.

Hoe krijg je Cowpox?
Je kunt cowpox (of koepokken) krijgen door direct contact met een dier dat het cowpox-virus draagt. Bijvoorbeeld een koe, kat of een wilde muis of rat. Wilde knaagdieren dragen het virus bij zich. Zij worden er niet ziek van, maar kunnen het wel doorgeven aan andere dieren en mensen. Katten kunnen wel ziek worden, ze krijgen dan huidafwijkingen en soms koorts en sloomheid. Besmettingen bij mensen komen bijna niet voor.

Welke klachten krijg je?
Je krijgt plaatselijke huidafwijkingen, zoals pokken en blaasjes. 

Wat moet je doen?
Heb je contact gehad met wilde knaagdieren, katten of koeien? Was dan goed je handen, zeker als het dier huidafwijkingen heeft.

Krijg je verdachte huidafwijkingen, zoals pokken of blaasjes? Raadpleeg dan een arts.

Hoe krijg je de ziekte?
De parasiet zit in de darmen van vooral schapen en geiten. De mest kan in het water terecht komen. Als je in besmet water zwemt, kan je deze ziekte oplopen. Ook door het eten van sla dat met besmet water is besproeid, kan je ziek worden.

Welke klachten krijg je?
De ziekte kan zonder klachten verlopen.  Je kan ook acute diarree met darmkrampen krijgen.

Wat moet je doen?
Ga bij klachten naar de huisarts. Neem goede algemene hygiënische maatregelen bij voedselbereiding en was regelmatig je handen.

Meer informatie over cryptosporidiose bij mensen lees je hier en meer informatie over cryptosporidiose bij dieren lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
Deze ziekte kan je krijgen na een krab of beet van een kat.

Welke klachten krijg je?
Rond de krab of beet komen blaasjes, die weer verdwijnen. Enkele weken later kunnen de lymfeklieren opzetten. Er kan koorts, hoofdpijn en algehele malaise ontstaan.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten. Soms kan antibiotica helpen.

Meer informatie over kattenkrabziekte bij mensen lees je hier en meer informatie over kattenkrabziekte bij dieren lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
Deze besmettelijke huidziekte krijg je door de schurftmijt. Er zijn verschillende soorten die bij mensen en dieren kunnen voorkomen.

Welke klachten krijg je?
Vooral de toenemende jeuk is de meest voorkomende klacht. Er ontstaan blaasjes en rode bultjes tussen de vingers, polsen en voeten.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten. Behandeling van de schurftmijt is noodzakelijk om verdere verspreiding te voorkomen.

 

Informatie volgt. 

Hoe krijg je de ziekte?
Deze ziekte krijg je via een beet, krab of lik van een ziek beest. Het is een dodelijke ziekte.

Welke klachten krijg je?
De ziekte begint met rillingen, koorts, braken en hoofdpijn. Daarna volgen andere ernstige klachten zoals kramp in je spieren, stuipen en verlamming.

Wat moet je doen?
Ga direct naar een arts voor behandeling. Je kan je beschermen met een vaccinatie vóórdat je op reis gaat.

Meer informatie over rabiës bij mensen lees je hier en meer informatie over rabiës bij dieren lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
Deze schimmel kan direct via de huid van het dier worden overgedragen naar de mens, maar ook via paardendekens, zadels en kleding.

Welke klachten krijg je?
De schimmelinfectie dringt in de huid en vormt daar roodgekleurde ringen met iets verheven rand. De plekken gaan vanzelf weer weg maar dat kan lang duren.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten.

Meer informatie over ringworm bij mensen lees je hier en meer over ringworm bij dieren lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
De salmonellabacterie komt veel voor bij koeien, schapen, geiten, paarden en varkens en ook in dierlijke levensmiddelen, zoals vlees, eieren of zuivel.  De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte producten. Ook huisdieren als honden en katten kunnen deze bacterie bij zich dragen. Daarmee kunnen ze bij mensen darminfecties veroorzaken.

Welke klachten krijg je?
De meest voorkomende klachten zijn buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten. Neem de juiste hygiënemaatregelen bij voedselbereiding.

Meer informatie over salmonellose bij mensen lees je hier en meer informatie over salmonellose bij dieren lees je hier.

Toxocara cati is een spoelworm die voorkomt in de darm van (vooral jonge) katten. Hele kleine eitjes van deze worm komen met de poep van besmette katten in het milieu terecht, maar zijn niet te zien voor mensen.

Hoe krijg je de ziekte?
Je kan geïnfecteerd worden met Toxocara cati als er eieren van deze worm in je lichaam komen. Dat kan door eitjes, die aan je handen zitten na bijvoorbeeld tuinieren, spelen in zandbakken en het recreëren in openbare parken en daarna via je mond worden doorgeslikt. Of bij het schoonmaken van de kattenbak. Ook door het eten van ongewassen groenten en fruit waar eitjes aan kleven, kan je besmet worden.

Welke klachten krijg je?
De meeste mensen krijgen geen klachten. Sommige mensen krijgen griepachtige klachten, zoals koorts, buikpijn en hoesten. Sommige mensen krijgen een allergische reactie, en bij mensen met astma, kan het de klachten verergeren.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten. Draag handschoenen bij het tuinieren of het verschonen van de kattenbak en was je handen na afloop. Was je handen ook als je dieren hebt geaaid en voordat je gaat eten of koken. Spoel groenten en fruit af voordat je het eet.

Meer informatie over Toxacara cati bij mensen lees je op Thuisarts.nl.

Hoe krijg je de ziekte?
Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet die vooral bij katten voorkomt. De ziekte kan je o.a. krijgen door het eten van besmet voedsel of tuinieren. De eitjes van de parasiet zitten voornamelijk in de poep van jonge katten. Als deze poep in de groentetuin terecht komt en de groente niet goed gewassen wordt, kunnen de eitjes de mens besmetten. Dat kan ook via tuinieren gebeuren of via het verschonen van de kattenbak.

Welke klachten krijg je?
Meestal merk je er niets van. Soms ontstaat moeheid, lusteloosheid of koorts. De klachten kunnen ernstiger zijn bij kinderen, ouderen en mensen met verminderde weerstand. Zwangere vrouwen lopen risico de parasiet over te dragen aan de ongeboren baby.

Wat moet je doen?
Ga bij duidelijke klachten naar de huisarts. Neem goede hygiënemaatregelen voor het klaarmaken van voedsel: was vaak je handen en bak vlees goed door.

Meer informatie over toxoplasmose bij mensen lees je hier en meer informatie over toxoplasmose bij dieren lees je hier.

Informatie volgt.

Informatie volgt.