Welke ziektes kun je krijgen van een tam knaagdier of konijn?

Hoe krijg je de ziekte?
Deze ziekte krijg je door een beet van een teek. De bacterie komt in de witte bloedcellen terecht.

Welke klachten krijg je?
Je krijgt griepachtige klachten met koorts en soms hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en vermoeidheid.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts voor behandeling. Check jezelf altijd op teken na bezoek in de natuur.

Meer informatie over anaplasmose bij mensen lees je hier.

Er zijn vele soorten chlamydia die bij verschillende dieren voorkomen. Hieronder wordt de chlamydia psitacci, ook wel papegaaienziekte genoemd, uitgelegd.

Bron: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/chlamydia-pneumoniae

Hoe krijg je de ziekte?
De papegaaienziekte kan je krijgen door het inademen van opgedroogd oogvocht, snot of uitwerpselen van vogels, die deze bacterie bij zich dragen.

Welke klachten krijg je?
De klachten kunnen heel uiteenlopend zijn. Van geen klachten, tot griepachtige klachten of zelfs longontsteking of bloedvergiftiging.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten. Voorkom besmetting door het dragen van handschoenen, mond-neusmasker en beschermende kleding bij verzorging van vogels.

Meer informatie over papegaaienziekte bij mensen lees je hier en meer informatie over chlamydiose bij dieren lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
Via de lucht kan je stofdeeltjes inademen waarin opgedroogde urine, ontlasting en speeksel van ratten en muizen zitten. Het virus kan hierin een tijd overleven. Er zijn verschillende soorten hantavirussen.

Welke klachten krijg je?
De infectie verloopt meestal mild. Er ontstaan vooral griepachtige klachten: hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, koorts en spierpijn.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten. Vermijd het contact met muizen en ratten. Neem juiste hygiëne maatregelen bij het verschonen van de dierverblijven

Meer informatie over hantavirus bij mensen lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
Deze ziekte kan je krijgen door het eten van besmet voedsel, zoals zachte kazen gemaakt van ongepasteuriseerde melk en vleesproducten (gehakt, filet américain). De bacterie komt ook voor in dieren, in water en in de grond.

Welke klachten krijg je?
Bij gezonde personen verloopt de ziekte vaak zonder klachten of met milde griepverschijnselen. Bij jonge kinderen, ouderen, mensen met een verzwakte weerstand en zwangere vrouwen verloopt de infectie veel ernstiger met kans op hersenvliesontsteking.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten. Neem juiste hygiënemaatregelen in de voedselbereiding.

Meer informatie over listeriose bij mensen lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
Deze schimmel kan direct via de huid van het dier worden overgedragen naar de mens, maar ook via paardendekens, zadels en kleding.

Welke klachten krijg je?
De schimmelinfectie dringt in de huid en vormt daar roodgekleurde ringen met iets verheven rand. De plekken gaan vanzelf weer weg maar dat kan lang duren.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten.

Meer informatie over ringworm bij mensen lees je hier en meer informatie over ringworm bij dieren lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet die vooral bij katten voorkomt. De ziekte kan je o.a. krijgen door het eten van besmet voedsel of tuinieren. De eitjes van de parasiet zitten voornamelijk in de poep van jonge katten. Als deze poep in de groentetuin terechtkomt en de groente niet goed gewassen wordt, kunnen de eitjes de mens besmetten. Dat kan ook via tuinieren gebeuren of via het verschonen van de kattenbak.

Welke klachten krijg je?
Meestal merk je er niets van. Soms ontstaat moeheid, lusteloosheid of koorts. De klachten kunnen ernstiger zijn bij kinderen, ouderen en mensen met verminderde weerstand. Zwangere vrouwen lopen risico de parasiet over te dragen aan de ongeboren baby.

Wat moet je doen?
Ga bij duidelijke klachten naar de huisarts. Neem goede hygiënemaatregelen voor het klaarmaken van voedsel: was vaak je handen en bak vlees goed door.

Meer informatie over toxoplasmose bij mensen lees je hier en meer informatie over toxoplasmose bij dieren lees je hier.