Vaccinaties tijdens de zwangerschap beschermen je baby direct vanaf de geboorte tegen kinkhoest en griep. De vaccinaties zijn veilig voor zowel baby als moeder. Wereldwijd is er veel ervaring met deze vaccinaties.

Vaccineren tegen kinkhoest

Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen. Je kunt je baby beschermen door jezelf tijdens je zwangerschap te laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week met de 22 wekenprik tegen kinkhoest.

Vaccineren tegen griep

Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep zoals benauwdheid of ziekenhuisopname. De griepprik verkleint de kans om griep te krijgen en om ernstig ziek te worden van griep. Voor zowel de baby als jezelf. De griepprik kun je alleen halen als je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger bent.

Hoe werkt het?

Als je zwanger bent kan je tijdens je zwangerschap laten vaccineren. Je lichaam maakt dan antistoffen aan. Via de placenta gaan die antistoffen naar je baby. Die antistoffen  beschermen de baby tegen in de eerste maanden na de geboorte. Het vaccin zelf komt niet bij je baby. Bekijk ook de video.

Afspraak maken

Een afspraak voor de 22 wekenprik en/of de griepprik maak je bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Dat is meestal het consultatiebureau. 

Vaccineren tegen corona

Een coronaprik kan tijdens de zwangerschap veilig gegeven worden, maar is meestal niet nodig. Zwangerschap op zich is geen reden om je te laten vaccineren tegen corona. Zwangere vrouwen hebben geen verhoogd risico meer op ernstige ziekte en complicaties door corona.  Adviseert je behandelend arts je te laten vaccineren? Bijvoorbeeld vanwege een ziekte of medicijngebruik? Dan kun je bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) door het jaar heen een afspraak maken voor de coronaprik. Meer informatie over de coronaprik.

Animatie vaccinaties tijdens de zwangerschap

In deze animatievideo wordt uitgelegd waarom het verstandig is om je je tijdens je zwangerschap te laten vaccineren, hoe het precies werkt en waar je terug kunt.

VOICE-OVER: "Je tijdens de zwangerschap laten vaccineren om je baby te beschermen, hoe zit dat? Pasgeboren baby’s zijn
erg vatbaar voor kinkhoest en griep. Ze kunnen hier ernstig ziek van worden. Wil je jouw baby hiertegen beschermen? Dan kun je je tijdens
de zwangerschap laten vaccineren.

Met de 22-wekenprik bescherm je je baby al vanaf de geboorte tegen kinkhoest. En met de griepprik bescherm je
je baby tegen ernstige gevolgen van griep. Maar, hoe werkt dit eigenlijk?"

Als je gevaccineerd wordt, maakt je lichaam antistoffen aan tegen een bepaalde ziekte. Deze beschermen jou, én ook je baby.

Via de placenta geef je namelijk continu voedingsstoffen door. En als je antistoffen hebt, geef je die dus ook door. Zo heeft jouw baby de eerste maanden minder kans op het krijgen van griep en veel minder kans op kinkhoest. Daarbij, ben je zelf óók
beter beschermd tegen deze ziektes. En dat komt goed uit, je energie kun je nu namelijk wel ergens
anders voor gebruiken. Beide prikken zijn gratis en je kunt ze halen bij het consultatiebureau.

Meer weten over vaccineren tijdens je zwangerschap? Kijk dan op deverloskundige.nl/griepprik"

Logo's Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Verloskundige.