Landen waar het zikavirus voorkomt

Overzicht van landen waar het zikavirus voorkomt

Op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie ( WHO) is het meest recente overzicht  van 9 maart 2018 te vinden van de landen waar zikavirus voorkomt. De WHO vernieuwt momenteel (mei 2018) het landenoverzicht en de classificatie. Het vernieuwde overzicht is nog niet beschikbaar. Tot die tijd geldt het overzicht van 9 maart 2018.

Informatie reizigers voor vertrek

Elke reiziger naar een (sub)tropisch land, in het bijzonder zwangere vrouwen, krijgt het advies om voorafgaand aan de reis naar een reizigersadvies- en vaccinatiebureau te gaan voor een persoonlijk advies over tropische infecties, zoals malaria en zikavirusinfectie.
Op de website van het LCR (Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) staat meer informatie over ziekten op reis (zoals zikavirus) en hoe deze kunnen worden voorkomen. Voor een persoonlijk reisadvies verwijzen wij u naar het reizigersspreekuur van bijvoorbeeld uw GGD.

Advies voor teruggekeerde risicogroepen

Risico                    Zwangere vrouwen Voorkómen van seksuele overdracht

Hoog risico/
matig risico

 

WHO-categorie

1 + 2

 

 

Bespreek de gemaakte reis met (huis-)arts of verloskundige zodat getest kan worden of een besmetting met het zikavirus heeft plaatsgevonden. Mannen met een zwangere vrouw of vrouw met zwangerschapswens wordt geadviseerd om gedurende 2 maanden na terugkomst een condoom te gebruiken.

Laag/ zeer laag risico

 

WHO-categorie

3 + 4


 

Geen maatregelen nodig Geen maatregelen nodig

Home / Onderwerpen / Z / Zikavirus / Landen waar het zikavirus voorkomt

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu