Teveel lood in het drinkwater is slecht voor de gezondheid. Volgens de Nederlandse Drinkwaterrichtlijn mag de hoeveelheid lood in drinkwater maximaal 5 microgram per liter zijn. Gemiddeld is de hoeveelheid lood in Nederlands drinkwater lager dan deze waarde. Het kan echter voorkomen, voornamelijk in oude gebouwen, dat de hoeveelheid lood in het drinkwater wat uit de kraan komt toch te hoog is. Hieronder lees je wanneer dit voor jou van toepassing kan zijn en wat je kunt doen.

Oude gebouwen

In gebouwen van vóór 1960 kunnen nog loden leidingen aanwezig zijn. Deze geven lood af aan het kraanwater. Consumptie daarvan is ongezond. Als jonge kinderen te veel lood binnenkrijgen, kan dit leiden tot een lagere intelligentie. Ook kan een hoge loodblootstelling leiden tot effecten op de nieren en de bloeddruk. Daarom is het advies om loden leidingen te laten vervangen. 

Kaart met gebouwen van vóór 1960

Gebouwen die zijn gebouwd vóór 1960 kun je opzoeken via de Bouwjaar gebouwen-kaart van de Atlas Leefomgeving.

Verbod op loden leidingen

In 2022 heeft het kabinet een verbod op loden leidingen ingevoerd specifiek voor kindlocaties en huurwoningen verbod op loden leidingen voor kindlocaties en huurwoningen ingesteld. Meer informatie hierover in de kamerbrief voortgangsrapportage lood in drinkwater.