In juni 2024 ervaarde 3% van de jongeren nog langdurig klachten na een coronabesmetting. Bijna de helft van hen kan daardoor niet volledig meedoen op hun school of opleiding. Dit blijkt uit het nieuwste kwartaalonderzoek. De resultaten van dit onderzoek zijn onderdeel van het Gezondheidsonderzoek covid-19.

Post-covid belemmert meedoen aan maatschappij

Van de jongeren ervaart 3% nog langdurig klachten na een coronabesmetting. Dit is ook bekend als post-covid of long-covid. Bijna de helft van de jongeren die zelf zegt post-covid te hebben, kan niet volledig meedoen: 27 procent volgt minder lessen en 20 procent heeft zich volledig ziekgemeld of uitgeschreven. Een vijfde van de jongeren geeft aan dat ze door de ziekte minder tot geen sociale contacten meer hebben. Het gaat daarbij om zowel vrienden als familie. Een veelvoorkomende reden hiervoor is dat ze hier geen energie voor hebben of te moe zijn. Ook zien ze minder mensen doordat ze aan minder sociale activiteiten kunnen meedoen op school, op het werk of de sportvereniging. Daarnaast ervaren sommigen onbegrip of worden ze goedbedoeld ontzien, maar voelen ze zich daardoor buitengesloten.

Thuiswerken

Driekwart van de werkende jongeren heeft geen baan waarbij ze kunnen thuiswerken. Van de jongeren die wel kunnen thuiswerken vindt de meerderheid dat prettig. Het lijkt erop dat jongeren thuiswerken als prettiger ervaren als ze zelf mogen beslissen over thuiswerken.

Ontmoeting en ontspanning brengen geluk

Jongeren schreven deze ronde over wat hen gelukkig maakt. Voor heel veel jongeren heeft geluk te maken met relaties met vrienden en familie, gezelligheid en verbinding ervaren. Ook leuke dingen doen in hun vrije tijd, sporten en ontspannen zijn onderwerpen die jongeren vaak noemen.

Contact met huisarts

Wat betreft zelfdodingspogingen met en zonder fatale afloop, maar ook suïcidale gedachten, komen 0-24-jarigen in het tweede kwartaal van 2024 45% meer bij de huisarts dan in dezelfde periode in 2019. Ook voor geheugen- en concentratieproblemen en duizeligheid komen kinderen en jongeren vaker bij de huisarts dan vóór de pandemie.

Aanpak kwartaalonderzoek jongeren

Het kwartaalonderzoek bestaat uit gegevens van 2 bronnen: het vragenlijstonderzoek naar mentale en lichamelijke gezondheid en de huisartsengegevens. Tussen 4 en 18 juni 2024 vulden 5.283 jongeren tussen 12 en 25 jaar een vragenlijst in. De gegevens van huisartsen (Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn) gaan over kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar en over de periode van april tot en met juni 2024. Huisartsen houden bij met welke gezondheidsklachten en aandoeningen mensen in hun praktijk komen.

Komende en eerdere metingen

Dit kwartaalonderzoek wordt sinds september 2021 elke 3 maanden gedaan. Bekijk oudere resultaten op de pagina Eerdere metingen. De volgende meting onder jongeren is in september 2024.