Het Nivel zette 20 veel voorkomende klachten op een rij waarmee jongeren naar de huisarts gingen (Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn). Denk aan ademhalingsproblemen, depressieve gevoelens en moeheid. In de periode april-juni 2024 bleef het aantal contacten met de huisarts voor zelfdodingsgedachten of -pogingen hoog. Voor geheugen- en concentratieproblemen en duizeligheid komen kinderen en jongeren ook vaker bij de huisarts dan vóór de pandemie. Deze gegevens horen bij het Gezondheidsonderzoek covid-19.

Zelfdodingsgedachten of -pogingen

Wat betreft zelfdodingspogingen met en zonder fatale afloop, maar ook suïcidale gedachten, komen 0-24-jarigen in het tweede kwartaal van 2024 45% meer bij de huisarts dan in dezelfde periode in 2019. Dit is een groter verschil dan in het vorige kwartaal. Het aantal consulten van dit kwartaal is wel vergelijkbaar met hetzelfde kwartaal in 2023.

Contacten met de huisarts voor suïcide(pogingen) komen vrijwel alleen voor bij de oudste leeftijdsgroep (15-24 jaar). Het wekelijks zorggebruik vanwege suïcide(pogingen) laat bij deze leeftijdsgroep al jaren (ook al voor de coronapandemie) een langzaam stijgende trend zien (cijfers niet in deze publicatie). Vrouwen/meisjes hebben vaker contact met de huisarts voor suïcide(pogingen) dan mannen/jongens. Het aantal huisartsconsulten van vrouwen/meisjes is sinds 2019 ook harder toegenomen dan bij mannen/jongens.

Angstige gevoelens

Het aantal huisartsconsulten onder 0-24-jarigen voor angstige gevoelens is voor de periode april-juni 2024 10% hoger dan in dezelfde periode in 2019, het vorige kwartaal lag dit nog 25% hoger dan dezelfde periode in 2019. Het eerste half jaar van 2023 had een vergelijkbaar verloop: ook toen was het verschil met 2019 een stuk hoger in het eerste kwartaal dan in het tweede kwartaal.

Jongeren tussen de 15-24 komen 3 keer zo vaak bij de huisarts voor angstige gevoelens dan de 5-14-jarigen. Ook komt het 2,5 keer vaker voor bij vrouwen/meisjes dan bij mannen/jongens.

Duizeligheid

In de periode april-juni 2024 hadden 0-24-jarigen veel vaker (33%) contact met de huisarts voor duizeligheid als in hetzelfde kwartaal van 2019. Vergeleken met 2022 en 2023 is het aantal huisartsconsulten wel ongeveer even hoog.

Oudere groepen gaan meer met deze klachten naar de huisarts. Het aantal huisartsbezoeken is hoger bij vrouwen/meisjes dan bij mannen/jongens. In eerdere jaren was dit ook zo, maar bij vrouwen is het huisartsgebruik voor duizeligheid 44% hoger dan in 2019, vergeleken met 9% toename bij mannen.

Hartkloppingen

In tegenstelling tot het vorige kwartaal, is er dit kwartaal veel minder verschil in het aantal consulten voor hartkloppingen ten opzichte van 2019 onder 0-24 jarigen (8% meer vergeleken met een verschil van 25% 3 maanden geleden).

Geheugen- en concentratieproblemen

De zorgprevalentie voor geheugen- en concentratieproblemen lag in deze periode 21% hoger dan in 2019. Dit is vergelijkbaar met dezelfde periode in 2023. Het aantal huisartsconsulten van jongeren van 15-24 jaar is 32% hoger dan in dezelfde periode in 2019.

Bijna alleen 5-24-jarigen komen met deze klachten bij de huisarts. Mannen/jongens en vrouwen/meisjes kwamen ongeveer evenveel bij de huisarts voor geheugen- en concentratieproblemen.

Meer informatie

Bekijk de uitgebreide beschrijving en meer verschillende grafieken over de klachten waarmee jongeren bij de huisarts komen op het Feitenblad van het Nivel.