Wil je gevaccineerd worden tegen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus), maar ben je te oud om een gratis vaccinatie te krijgen? Dan kun je terecht bij je huisarts, specialist of bij een (reizigers)vaccinatiecentrum. Je moet de vaccinatie dan zelf betalen.

Waarom de grens bij 26 jaar ligt

In 2023 kunnen jongvolwassen geboren in 1996 t/m 2003 zich gratis laten vaccineren tegen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) via een inhaalcampagne. Dat is op advies van de Gezondheidsraad besloten door het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ). De Gezondheidsraad baseert haar advies op wetenschappelijke gegevens.

Effectiviteit boven 26 jaar niet bekend

De HPV-vaccinatie is het meest effectief als iemand nog niet met het virus in aanraking is geweest. De effectiviteit van de vaccinatie neemt af als je ouder bent. Want hoe ouder, hoe groter de kans dat je seksueel actief bent en al besmet met HPV. In de meeste onderzoeken naar de effectiviteit van de HPV-vaccinatie is gewerkt met een leeftijdsgrens van 26 jaar. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat HPV-vaccinatie tot en met een leeftijd van 26 jaar effectief is om kanker te voorkomen. Maar er is heel weinig wetenschappelijk bewijs dat HPV-vaccinatie vanaf 26 jaar effectief is voor de algemene bevolking om kanker te voorkomen. Daarom wordt de leeftijdsgrens van 26 jaar gehanteerd.

Vaccinaties buiten het Rijksvaccinatieprogramma

Meer informatie over vaccinaties buiten het Rijksvaccinatieprogramma kun je vinden bijĀ Vaccinaties op maat.