Licht en donker hebben invloed op mens en de natuur. Kunstmatige verlichting in de avond en de nacht zorgt dat mensen langer actief kunnen zijn. Het draagt bij aan verkeersveiligheid en sociale veiligheid. Maar in de avond- en nachtperiode kan het ook een verstorende werking hebben. Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid licht en de blootstelling aan licht.

Ook veel economische activiteiten vragen om nachtelijke verlichting. Bijvoorbeeld transport, kassen en reclameuitingen. Maar mens, dier en planten hebben  dagelijks een periode van donkerte nodig. 

Het RIVM heeft van 2009 tot 2015 onderzoek gedaan naar de hoeveelheid licht, de blootstelling aan licht en de effecten van nachtelijke verlichting op mens en natuur. Op deze webpagina delen we de onderzoeksresultaten. Ook verwijzen we naar partijen die licht in de nacht onderzoeken.

Daarnaast doet het RIVM ook onderzoek naar bijvoorbeeld de invloed van zonlicht op de gezondheid van mensen en naar de invloed van licht van beeldschermen

Meten licht in de nacht

Het meten van licht in de nacht kan op verschillende manieren.

Rekenen licht in de nacht

De blootstelling aan licht in de nacht kan berekend worden met het IPOLichtmodel.

Effecten licht op gezondheid

 Nachtelijk licht kan leiden tot hinder  bij mensen, dieren en planten.

Publicaties licht

RIVM-rapporten over het onderwerp licht.