Obesitas verdrievoudigd in de afgelopen 40 jaar In 2023 had 16% van de 20-plussers in Nederland obesitas (Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger). Dat is ruim 3 keer zoveel als in 1981, het eerste jaar dat dit werd bijgehouden.
Meer seksuele activiteit bij 75-plussers In 2022 zei 27% van de 75-plussers seksueel actief te zijn. In 2014 was dat nog 16%. Dat is een van de bevindingen uit de Gezondheidsenquête / Leefstijlmonitor van het CBS, in samenwerking met het RIVM, Rutgers en Soa Aids Nederland.
Aantal infecties dat maag-darmklachten veroorzaakt neemt weer toe Het aantal enterale infecties, die vooral maag-darmklachten veroorzaken, was in 2021 hoger dan in 2020, maar nog wel lager dan voor de coronapandemie.
Volwassenen tussen de 18 en 35 jaar bewogen minder in 2021 Volwassenen tussen de 18 en 35 jaar bewogen in 2021 minder dan in de jaren daarvoor. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 van het CBS, in samenwerking met het RIVM.
Overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks gedaald sinds 2018 In 2021 had de helft van de volwassenen overgewicht. Verder rookte 21% weleens, was 7% een overmatige drinker en 8% een zware drinker.
Sterke afname norovirus en rotavirus als veroorzakers maag-darminfecties in 2020 In 2020 daalde het totaal aantal gemelde maag-darm-infecties sterk ten opzichte van de jaren ervoor. De meldingen van norovirus en rotavirus namen vorig jaar het sterkste af, met respectievelijk 56% en 68% minder infecties dan in 2019.
Kosten door voedselinfecties naar schatting ruim 140 miljoen euro lager in 2020 De kosten door voedselinfecties waren in 2020 ruim 140 miljoen euro lager dan in de jaren ervoor. Dat komt neer op ruim 30 procent minder. ANP
Minder ziekte-uitbraken via voedsel in 2020 De NVWA en de GGD registreerden minder uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen dan in de jaren ervoor. Campylobacter, Salmonella en norovirus blijven ook in 2020 de belangrijkste veroorzakers van ziekte-uitbraken via voedsel.
Norovirus weer belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel In 2019 registreerden de NVWA en de GGD’en minder uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen dan in 2018.
Kennisplatform EPR publiceert informatie over aanpak processierups Het RIVM maakt deel uit van het Kennisplatform Processierups.