Ik heb geen uitnodiging gekregen, kan ik nog meedoen?

U kunt helaas niet (meer) meedoen. Meedoen aan het onderzoek kan alleen als u daarvoor een uitnodiging heeft ontvangen. Er worden geen nieuwe deelnemers toegelaten tot de studie.


Onderzoeken jullie ook of mensen voor een tweede keer besmet zijn met het coronavirus?

Een deelnemer aan het PIENTER Corona onderzoek wordt gevraagd om over een langere periode meerdere keren een bloedmonster op te sturen. Nadat een aantal bloedmonsters beschikbaar is, kunnen wijzigingen in de hoeveelheid antistoffen in het bloed een aanwijzing zijn dat een deelnemer nogmaals in aanraking is geweest met het coronavirus. Helaas kunnen we dit niet met volledige zekerheid vaststellen.

Over inloggen

Ik heb nog geen inlogcode ontvangen. Wat moet ik doen?

In de week dat u het bloedafnamepakketje in de brievenbus krijgt, ontvangt u een e-mail met daarin uw persoonlijke link voor de portal van het PIENTER Corona onderzoek. Deze persoonlijke link is eenmalig aan te klikken. Daarna vult u uw wachtwoord in. U krijgt dan een SMS met verificatiecode. Zodra u deze invult bent u ingelogd.

Heeft u het pakketje al meer dan een dag binnen, maar nog geen e-mail ontvangen? En zit deze e-mail niet in uw SPAM of ongewenste e-mail folder? Of ontvangt u geen SMS verificatiecode? Neem in dat geval contact met ons op via PIENTERonderzoek@rivm.nl. Heeft u een nieuw e-mailadres of mobiel telefoonnummer? Dan kunt u dat ook via dit e-mailadres aan ons doorgeven.


Wat moet ik doen als ik mijn wachtwoord ben vergeten?

Vanaf ronde 9 (november 2022) kunt u uw eigen wachtwoord instellen. Dit wachtwoord blijft ook geldig voor toekomstige rondes. Met uw (nieuwe) inloggegevens heeft u toegang tot de portal. Als u uw wachtwoord vergeten bent, kunt u in de portal een nieuw wachtwoord aanvragen door op > Wachtwoord vergeten? te klikken. U ontvangt vervolgens op het e-mailadres dat bij ons bekend is een e-mail met een link. Deze link is eenmalig aan te klikken. Als u gebruik maakt van een nieuw e-mailadres en dit nog niet aan ons heeft doorgegeven, neem dan contact met ons op via PIENTERonderzoek@rivm.nl. Let op: sinds november 2022 wordt voor het inloggen gebruikt gemaakt van een SMS-verificatie. Het is dus noodzakelijk dat wij van u een mobiel telefoonnummer hebben. Als wij van u geen mobiel telefoonnummer hebben of als u gebruik maakt van een nieuw mobiel telefoonnummer, dan zult u bij het inloggen geen SMS-verificatie ontvangen. Neem ook in dat geval contact met ons op via PIENTERonderzoek@rivm.nl.


Ik verander mijn wachtwoord, maar vervolgens bevriest het scherm. Wat moet ik doen?

Dit kan gebeuren als u een wachtwoord manager gebruikt. Sluit eerst de internet browser af. U kunt via instellingen de wachtwoord manager uitzetten. Of u kunt een Incognito of Privacy window gebruiken. U kunt ook een andere internet browser gebruiken (Google Chrome, Safari, enz.).

Over de vragenlijst

Ik ben ingelogd, maar zie geen vragenlijst

Nadat u het nieuwe wachtwoord heeft opgeslagen, komt u op het beginscherm van uw persoonlijke portal pagina terecht. Vanuit het beginscherm zijn er verschillende mogelijkheden om de vragenlijst te openen:

  1. Op het beginscherm van de portal ziet u een blauw/groen vlak met de tekst: “Klik in dit vak om direct naar de vragenlijst te gaan.” Klik overal in dit vlak en u komt direct uit bij uw vragenlijst. 
  2. Links in het scherm bevindt zich een keuzemenu. Klik op de laatste optie (‘Vragenlijsten’) in dit keuzemenu.
  3. U wordt naar het onderstaande scherm geleid. Op dit scherm ziet u de beschikbare vragenlijst (passend bij uw leeftijdsgroep) en de status van de vragenlijst. Klik op de vragenlijst om het te openen.
     Ziet u geen keuzemenu links in het scherm? Maak dan uw webpagina groter of klik op de drie witte streepjes linksboven in het scherm om het keuzemenu te tonen: 

Over het vingerprikje

Waarom willen jullie dat ik het bloed binnen enkele dagen na ontvangst van de vingerprikset opstuur?

Omdat we onderzoek doen over een bepaalde tijdsperiode, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen binnen een zo kort mogelijke tijd. Als we de vingerprikjes binnen krijgen op het RIVM doen we zo snel mogelijk de laboratorium analyses. En kunnen we de resultaten ook snel koppelen aan de vragenlijstgegevens.


Ik ben een paar weken op vakantie of niet beschikbaar en kan niet meteen de bloedafname doen, heeft het dan nog zin?

Ja, alle bloedmonsters die binnenkomen worden gemeten. Zodra de grootste groep binnen is gaan we meten en analyseren. Alles wat daarna binnenkomt meten we later en levert ook belangrijke informatie op.


Hoeveel bloed moet er in het buisje?

Probeer het buisje goed te vullen. Als dit niet lukt, probeer dan ten minste 10-20 druppels bloed op te vangen in het buisje.


Ik krijg geen bloed uit mijn vinger, zijn er nog tips?

Doorbloeding verbeteren

Voor het prikken helpt het om uw hand een paar minuten in warm water te houden (of een glas warm water vast te houden) of te zwaaien met uw armen of in beweging te komen door bijvoorbeeld trap te lopen. Daarna kunt u de vinger masseren. Hierdoor wordt de doorbloeding in uw vingers verbeterd en kunt u makkelijker (genoeg) bloed uit uw vinger krijgen.

Hoe prikken

De beste prikplek is de middel- of ringvinger aan de hand die u niet gebruikt om te schrijven. Prik aan de zijkant van de top van de vinger voor goede doorbloeding. Nadat u in uw vinger heeft geprikt, drukt u met een andere vinger vlak naast de prikplaats om de bloeddruppels op gang te brengen. Houdt de vinger waarin u geprikt heeft hierbij naar beneden. Het kan even duren voordat een druppel bloed tevoorschijn komt, dit is normaal. Het helpt vaak om een wrijvende beweging naar uw vingertop te maken. Deze en andere instructies kunt u ook terugvinden in het formulier “Instructies voor afname van vingerprikbloed” die u bij uw bloedafname pakketje heeft ontvangen. Ook kunt u op deze pagina een voorbeeldfilmpje vinden van hoe u een vingerprikje afneemt.


Ontvang ik een uitslag van mijn vingerprik?

Deelnemers krijgen na elke ronde een persoonlijke uitslag van de bloedtesten. Uitslagen tot en met ronde 9 zijn gedeeld met de deelnemers. De uitslagen van ronde 10 volgen binnenkort. Bloedmonsters die laat in ronde 10 zijn ingestuurd worden bij ronde 11 gemeten en zullen dus later met de deelnemer worden gedeeld. Uw uitslagen kunt u in uw Portal inzien (rode pijl in onderstaande afbeelding). Als er een nieuwe uitslag beschikbaar is ontvangt u een e-mail met uw persoonlijke inloglink voor de Portal. Let op: deze e-mail kan in uw SPAM of ongewenste e-mailfolder terecht komen.  Onder het kopje ‘Uitslagen’ kunt u uw persoonlijke uitslagen inzien voor alle rondes waaraan u heeft deelgenomen. Verdere uitleg over wat uw persoonlijke uitslag precies betekent kunt u terugvinden op www.rivm.nl/pienter-corona-onderzoek/informatie-voor-deelnemers/uitleg-uitslagen. Indien u de vragenlijst op papier invult, dan zult u uw persoonlijke uitslag van de bloedtest ook op papier ontvangen.

Uitslag is te vinden in linkermenu bij uitslagen

 

Als er geen uitslag is:
Soms gebeurt het dat wij een bloedmonster niet kunnen testen op antistoffen. Dan kunnen wij geen persoonlijke uitslag terugkoppelen. Soms is het afnemen van het bloed niet helemaal goed gegaan, of er was te weinig bloed om een goede test uit te voeren. Als dat het geval was, melden wij dat.

Overig

Ik ben verhuisd, moet ik dit doorgeven aan het PIENTER Corona onderzoek?

Het is belangrijk dat u uw nieuwe adres doorgeeft. We veranderen dan uw adresgegevens in ons deelnemersbestand, zodat onze post voor u naar het juiste adres wordt verstuurd. U kunt uw adreswijziging voor het PIENTER Corona onderzoek doorgeven via PIENTERonderzoek@rivm.nl.

Berichten die niet voor het PIENTER Corona onderzoek zijn bedoeld, worden hier niet verwerkt. Neem hiervoor contact op met het RIVM.


Hoe zit het met veiligheid?

Het gebruik van persoonsgegevens is wettelijk vastgelegd in de AVG algemene verordening gegevensbescherming (algemene verordening gegevensbescherming) en de Uitvoeringswet AVG. Het PIENTER Corona onderzoek houdt zich aan alle richtlijnen van de AVG. Wij doen er dus alles aan om uw privacy te waarborgen. De envelop waar u het vingerprik bloedmonster in opstuurt is speciaal bedoeld voor dit doel. Uw bloed wordt zo veilig verstuurd.