Microplastics komen in ons lichaam via ons voedsel, drinkwater en inademen. Omdat microplastics ophopen in ons milieu, zijn we waarschijnlijk steeds meer blootgesteld aan plastics. Microplastics zijn ook gevonden in fijnstof in de lucht. De lucht in huis bevat lage concentraties microplastics. Dit lijkt vooral uit textiel zoals kleding, tapijt en gordijnen te komen.

Microplastics in eten

Microplastics zijn gemeten in diverse voedingsmiddelen zoals vis, suiker, zout en honing. Maar ook in groenten, fruit, bier en drinkwater zijn microplastics aangetoond. Via plastic verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen kunnen microplastics in ons voedsel komen. 

Welke gevolgen hebben plastics voor je gezondheid?

Microplastics kun je terugvinden in ons bloed, in onze longen en in de placenta. Er is nog weinig bekend over de gevolgen van microplastics voor ons lichaam. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of de microplastic deeltjes tijdens ons leven in ons lichaam ophopen. Ook is onduidelijk in welke organen de microplastics vooral terechtkomen en wat het effect is van de stoffen die aan plastics worden toegevoegd of vastkleven. Onderzoekers weten beter wat dieren merken van de microplastics in hun lichaam. Grote stukken plastic kunnen bijvoorbeeld voor darmblokkades of verstikking zorgen. En voor zover nu bekend, kunnen plastic deeltjes invloed hebben op het ademhalen, bewegen en de voedselopname van dieren.

Risico's van plastic inschatten

Tot nu keken onderzoekers vooral naar de invloed van de microplastic deeltjes op menselijke cellen. Welke gevolgen invloed hebben op de gezondheid van mensen op lange termijn is nog niet duidelijk. Daarvoor moeten onderzoekers eerst de risico's inschatten, maar dit is nog moeilijk. Daarvoor zijn gegevens nodig van de verschillende soorten plastics in onze directe omgeving en in het milieu.

Zoals: 

  •  Wat is de samenstelling van die plastics?
  • Hoe groot zijn de deeltjes?
  •  Welke micro-organismen vind je op het plastic?
  • Aan welke soort microplastics zijn mens en milieu precies blootgesteld en in welke mate?