Portie-online bevat informatie over gewichten en inhoudsmaten van voedingsmiddelen die in Nederland verkrijgbaar zijn en wordt uitgegeven door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De informatie is afkomstig uit de database die door het RIVM in samenwerking met het Voedingscentrum (VC Voedingscentrum (Voedingscentrum)) en de Wageningen Universiteit (WUR Wageningen University & Research (Wageningen University & Research)) is samengesteld en wordt onderhouden. De eerste versie van Portie-online bevat gegevens over generieke voedingsmiddelen in een aantal productgroepen.

De informatie is gebaseerd op het Maten, gewichten en codeboek 2003, aangevuld en geactualiseerd met gegevens die zijn verzameld voor diverse onderzoeken en toepassingen bij de WUR Wageningen University & Research (Wageningen University & Research), het VC Voedingscentrum (Voedingscentrum) en het RIVM.

Nieuwe gegevens over merkgebonden voedingsmiddelen worden later toegevoegd.

Als u aanvullingen heeft of onjuiste gegevens op de Portie-online website ziet, vragen wij u om deze aan ons te melden via portie@rivm.nl.

Huishoudelijke maten

Behalve de gegevens die per voedingsmiddel in Portie-online kunnen worden opgezocht, kunnen een aantal standaard huishoudelijke maten worden onderscheiden. Dit is bijvoorbeeld de inhoud van een kopje, glas, schaaltje of lepel.

Meer informatie en samenwerkingspartners