Roodvonk is een overwegend mild verlopende vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door de groep A-streptokokbacterie. Met name kinderen lopen risico besmet te raken. Er bestaat geen vaccin tegen roodvonk.

Wat is roodvonk?

Roodvonk is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door de bacterie Streptococcus pyogenes, die vooral voorkomt bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar.

Wat zijn symptomen van roodvonk?

Een roodvonkinfectie kent meestal een mild verloop. De eerste ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, braken, hoofdpijn en keelpijn en treden 2 tot 7 dagen na infectie op. Vervolgens komen er vlekjes die eruit zien als rood kippenvel en aanvoelen als schuurpapier op sommige delen van het lichaam waaronder de nek, borst, onder de oksels, bij de ellebogen, de liezen en aan de binnenkant van de dijbenen. Daarnaast kunnen rode puntjes op de tong verschijnen. De huid rondom de mond en neus blijft vrij van vlekjes. Een aantal dagen na het begin van de klachten, begint de huid te vervellen, met name aan de vingers en tenen. Herstel van de ziekte treedt op na 7 tot 10 dagen.

Besmetting en preventie van roodvonk

Besmetting vindt voornamelijk plaats door middel van besmette druppeltjes vocht die roodvonkpatiënten uitademen, niezen of hoesten. Patiënten zijn besmettelijk vanaf het begin van de eerste klachten tot na het vervellen van de huid. Er bestaat geen vaccinatie tegen roodvonk.

Hoe vaak komt het voor?

Roodvonk komt voornamelijk voor bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar en komt vaker voor tijdens de zomermaanden.