De Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s van het RIVM (DVP) beheert een calamiteitenvoorraad met daarin geneesmiddelen tegen acute vergiftigingen. Deze geneesmiddelen kunnen 24/7 door heel Nederland geleverd worden. Het gaat onder andere om geneesmiddelen tegen vergiftigingen door radioactieve straling en door natuurlijke en chemische toxinen, zoals paddenstoelen, zware metalen en bepaalde medicijnen.

Daarnaast beheert DVP Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's (Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's) het Nationaal Serum Depot. Het Nationaal Serum Depot bevat circa 30 antisera voor de behandeling van beten en steken door giftige dieren, zoals slangen en schorpioenen. Jaarlijks wordt tussen de 10 en 15 keer een beroep gedaan op het Nationaal Serum Depot. Hoe dit in zijn werk gaat, kunt u zien in de video aan de onderkant van de pagina.

Op het gebied van vergiftigingen werkt DVP nauw samen met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (het NVIC Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (UMC Utrecht) (Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (UMC Utrecht)), een onderdeel van het UMC Universitair Medisch Centrum (Universitair Medisch Centrum) Utrecht). Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) geeft informatie en advies aan professionele hulpverleners over de gezondheidseffecten van een mogelijke vergiftiging bij mensen en dieren.

Het NVIC is dag en nacht, zowel telefonisch als via internet, bereikbaar. U vindt meer informatie over het NVIC op www.umcutrecht.nl/nvic. Het NVIC is voor professionele hulpverleners telefonisch bereikbaar (088-7558000) of via de website www.vergiftigingen.info.