In het kader van de VCPVoedselconsumptiepeiling worden verschillende deelonderzoeken uitgevoerd. Per uitgevoerde VCP staat beschreven welke methode is gebruikt en wat de belangrijkste resultaten zijn.


VCP 2019-2021

VCPVoedselconsumptiepeiling 2019-2021, 1-79 jaar

 

Nog lopende studie naar de voedselconsumptie en inname van energie en voedingsstoffen van de algemene Nederlandse bevolking van 1 tot en met 79 jaar. De gegevens worden verzameld van 2019 tot en met 2021. 

 

 


VCP 2012-2016

VCP 2012-2016, 1-79 jaar

 

Meest recent gepubliceerde studie naar de voedselconsumptie en inname van energie en voedingsstoffen van de algemene Nederlandse bevolking van 1 tot en met 79 jaar. De gegevensverzameling liep van 2012 tot en met 2016. De resultaten van de soorten voedingsmiddelen die worden gegeten en gedronken, hoeveel, waar en wanneer zijn gepubliceerd op www.wateetnederland.nl. Ook is gekeken of de consumptie is veranderd vergeleken met 5 jaar eerder. 


VCP ouderen 2010-2012, 70+ jaar

 

Gegevens over de voedselconsumptie en inname van energie en voedingsstoffen van zelfstandig wonende mannen en vrouwen van 70 jaar en ouder. De voedselconsumptie is gemeten tussen oktober 2010 en februari 2012. Speciale aandacht gaat uit naar de consumptie van groente, fruit, vis en vocht, en hoeveel procent van de ouderen voldoet aan de aanbevelingen voor de inname van energie, vitamine B2, B6, B12, C en D, foliumzuur, ijzer, en calcium.


VCP 2007-2010, 7-69 jaar

 

Gegevens over de voedselconsumptie en inname van energie en voedingsstoffen van de algemene Nederlandse bevolking van 7 tot en met 69 jaar. De voedselconsumptie is gemeten tussen maart 2007 en april 2010. In het bijzonder is gekeken naar de consumptie van groenten, fruit, vezels en vis, en naar de hoeveelheid energie en het vetzuurprofiel van de voeding.


VCP jonge kinderen 2005-2006, 2-6 jaar

 

Gegevens over de voedselconsumptie en inname van energie en voedingsstoffen van jonge kinderen van 2 tot en met 6 jaar. De voedselconsumptie is gemeten tussen oktober 2005 en november 2006.


VCP jongvolwassenen 2003, 19-30 jaar

 

Gegevens over de voedselconsumptie en inname van energie en voedingsstoffen van jongvolwassenen van 19-30 jaar. De voedselconsumptie is gemeten tussen oktober en december 2003. In het bijzonder werd gekeken naar de consumptie van groenten en fruit en naar de hoeveelheid energie en het vetzuurprofiel van de voeding. VCP-Jongvolwassenen is tevens uitgevoerd als pilot voor de toepassing van een andere onderzoekstechniek dan voorheen gebruikelijk was bij de voedselconsumptiepeilingen.


VCP vóór 2003

 

Vanaf 1987 worden in Nederland voedselconsumptiepeilingen uitgevoerd. Na 2003 zijn de voedselconsumptiepeilingen uitgevoerd volgens een andere methode.

 


Voeding van niet-westerse groepen

 

Om inzicht te verkrijgen in de voeding van mannen en vrouwen van 18-70 jaar van Surinaamse (zowel Hindoestaanse als Creoolse), Turkse en Marokkaanse afkomst in Amsterdam werd een voedselconsumptie-onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de HELIUSa prospective cohort study on the causes of (chronic) diseases among the multi-ethnic population of Amsterdam a prospective cohort study on the causes of (chronic) diseases among the multi-ethnic population of Amsterdam -studie, (Healthy Life in an Urban Setting). Informatie over de voedselconsumptie en de inname van energie en voedingsstoffen is in een subpopulatie van HELIUS verkregen met behulp van een voedselfrequentievragenlijst.