Op het strand verbrand je sneller dan in de stad. Hoe kan dat? Op deze pagina leggen we het aan de hand van een aantal afbeeldingen uit. 

UV-stralen van de zon en via de blauwe lucht

Buiten word je blootgesteld aan UV ultraviolet (ultraviolet)-straling afkomstig van de zon. Een deel van de UV-straling komt uit de richting van de zon en een deel maakt een omweg via de blauwe lucht. Met blauwe lucht bedoelen we de weidse lucht/hemel om je heen en een lucht zonder wolken. 

Straling van de zon komt op het strand bij een blauwe hemel direct naar je toe en via reflectie via de blauwe lucht

Op de afbeelding hierboven zie je 3 pijlen. De pijl in het midden is de straling die direct van de zon af komt. De andere 2 pijlen geven de straling aan die een omweg maakt (via de blauwe lucht).

Het strand is een open omgeving, maar de stad is dat niet. Daar heb je gebouwen en bomen. Deze houden een deel van de UV-stralen tegen. Namelijk het deel van de straling via de blauwe lucht op de grond komt. Daardoor is hier de helft minder straling en bereikt dit deel je niet. 

Straling van de zon komt in de stad bij eeen blauwe hemel direct naar je toe en veel minder via reflectie, omdat de gebouwen en bomen deze deels tegen houden

Als stadsbewoner ben je gewend wat zonkracht voor jou betekent in de stad. Daar waar de bomen en de huizen de helft van de straling tegenhouden. Maar de verwachte of gemeten zonkracht geldt altijd voor een open omgeving zoals het strand of een open (sport)veld. Dus een zonkracht 6 gemeten door het RIVM is in de stad is eigenlijk maar een zonkracht 3. 

Ga je vanuit de stad bijvoorbeeld naar het strand of het sportveld, dan krijg je daar wel de volledige straling. Dus ook de straling via de blauwe lucht. Je verbrandt daar dus ook twee keer zo snel als je gewend bent in de stad. 

Straling van de zon komt op op het sportveld bij een blauwe hemel direct naar je toe en via reflectie via de blauwe lucht

Ga je op het strand in de schaduw van een parasol zitten, dan scherm je de UV-straling af die uit de richting van de zon komt. Maar de straling via de blauwe lucht bereikt je nog wel. Ondanks dat je de warmte minder voelt, krijg je nog steeds de helft van de UV-straling op je lichaam.

Op het strand in de schaduw van een parasol, Krijg je geen directe UV-straling van de zon. Maar de reflectie via de blauwe lucht komt nog steeds op je huid