Jaarlijks krijgen ongeveer 830 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. Ongeveer 220 vrouwen per jaar overlijden aan deze ziekte. Zonder behandeling is de ziekte dodelijk.

Baarmoederhalskanker ontstaat door een langdurige infectie van het humaan papillomavirus ( HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)). Er bestaan ruim 170 soorten (typen) van het HPV-virus. De meeste daarvan zijn onschuldig. Dertien typen kunnen kanker veroorzaken. De typen HPV 16 en HPV 18 zijn samen verantwoordelijk voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Veel vrouwen (zo'n 80%) raken tijdens hun leven besmet met HPV-virus. Bij vrouwen is het virus na infectie vooral te vinden op de grens van de baarmoedermond met de baarmoederhals.

Inenting tegen HPV

Sinds 2009 krijgen meisjes van 12/13 jaar een HPV-vaccinatie aangeboden tegen baarmoederhalskanker. De vaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en beschermt tegen twee typen HPV-virus die samen verantwoordelijk zijn voor 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. Als je bent ingeënt, is de kans veel kleiner dat je deze vorm van kanker krijgt. Vanaf 2022 worden ook jongens uitgenodigd om zich te vaccineren tegen HPV.  

Bevolkingsonderzoek

De HPV-inenting beschermt tegen twee HPV-varianten die samen veel (maar niet alle) gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. De inenting geeft dus geen garantie dat je geen baarmoederhalskanker krijgt, maar met de inenting ben je wel beter beschermd. Het is dan ook belangrijk om vanaf de leeftijd van 30 jaar ook mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is een onderzoek voor alle vrouwen tussen 30 en 60 jaar. Er wordt dan een uitstrijkje van cellen van de baarmoedermond gemaakt. Het bevolkingsonderzoek zorgt ervoor dat baarmoederhalskanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord en behandeld.