Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. Ongeveer 200 vrouwen per jaar overlijden aan deze ziekte. Zonder behandeling is de ziekte dodelijk.

Baarmoederhalskanker ontstaat door een langdurige infectie van het humaan papillomavirus (HPVhumaan papillomavirus). Er bestaan ruim honderd soorten (typen) van het HPV-virus. De meeste daarvan zijn onschuldig. Twaalf typen kunnen kanker veroorzaken. De typen HPV 16 en HPV 18 zijn samen verantwoordelijk voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Veel vrouwen (zo'n 80%) raken tijdens hun leven besmet met HPV-virus. Bij vrouwen is het virus na infectie vooral te vinden op de grens van de baarmoedermond met de baarmoederhals.

Inenting tegen HPV

Om baarmoederhalskanker te voorkomen kunnen meisjes zich vanaf hun 13e laten inenten tegen het HPV-virus. De vaccinatie is effectief tegen twee typen HPV-virus die samen verantwoordelijk zijn voor 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. Tegen 30% van HPV-typen bieden de huidige vaccins dus geen bescherming. Je kunt dus nog steeds baarmoederhalskanker krijgen. Als je bent ingeënt, is de kans veel kleiner dat je deze vorm van kanker krijgt. Deelname aan het Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker blijft nodig om de gevallen van baarmoederhalskanker die toch nog voorkomen in een vroeg stadium te ontdekken en behandelen. In april 2008 heeft de minister van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport , op advies van de Gezondheidsraad, besloten om de vaccinatie op te laten nemen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVPRijksvaccinatie programma). De invoering van de HPV-vaccinatie heeft tot doel de ziektegevallen van baarmoederhalskanker terug te dringen en het aantal sterfgevallen te halveren. 

Bevolkingsonderzoek

De HPV-inenting beschermt tegen twee HPV-varianten die samen veel (maar niet alle) gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. De inenting geeft dus geen garantie dat je geen baarmoederhalskanker krijgt, maar met de inenting ben je wel beter beschermd. Het is dan ook belangrijk om vanaf de leeftijd van 30 jaar ook mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is een onderzoek voor alle vrouwen tussen 30 en 60 jaar. Er wordt dan een uitstrijkje van cellen van de baarmoedermond gemaakt. Het bevolkingsonderzoek zorgt ervoor dat baarmoederhalskanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord en behandeld.