Bisfenol A zit in veel producten. De kans is dus groot dat mensen ermee in aanraking komen. Op deze pagina vertellen we meer over bisfenol A, waar het voor wordt gebruikt en de mogelijke effecten voor de gezondheid.
In welke producten zit bisfenol A?
In aanraking komen met bisfenol A
Mensen komen op verschillende manieren in contact met bisfenol A. De hoeveelheid die iemand van een stof binnenkrijgt noemen we de blootstelling. Consumenten krijgen bisfenol A vooral binnen via eten en drinken. Bisfenol A kan bijvoorbeeld in het eten en drinken terechtkomen als het via voedselverpakkingsmateriaal in het eten komt. Denk hierbij aan blik of (herbruikbare) plastic vershoudbakjes. Of bisfenol A echt in het eten en drinken terecht komt, hangt van veel verschillende dingen af. Dat hangt af van hoe het bakje gemaakt is, wat voor eten of drinken er in het bakje zit en hoe je het met bakje omgaat. Verhitting van plastic bakjes in de magnetron kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er meer bisfenol A in het eten of drinken terechtkomt. Het is daarom belangrijk om plastic producten te gebruiken volgens de gebruiksaanwijzing. Verhit geen plastic als het daar niet voor bedoeld is.
Patiënten in de zorg
Patiënten in de zorg kunnen in aanraking komen met bisfenol A via medische hulpmiddelen, zoals infuusapparatuur, implantaten en katheters. Hoeveel er van de stof in deze producten zit, weten we niet. Je komt er alleen mee in aanraking als het loskomt uit het hulpmiddel. Dat hoeft niet zo te zijn. Per behandeltraject worden door de medisch specialist de medische handelingen en het gebruik van hulpmiddelen daarbij zorgvuldig afgewogen.
Bisfenol A op het werk
Op het werk kunnen mensen die met bisfenol A werken, deze stof binnenkrijgen door het in te ademen of door opname via de huid. Werknemers die met bisfenol A werken, komen meer met bisfenol A in aanraking dan de gemiddelde consument. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat werken met bisfenol A veilig is. Zij moeten beoordelen of het gebruik echt nodig is, en ervoor zorgen dat werknemers de juiste beschermende maatregelen kunnen nemen om de blootstelling te beperken.