Jongeren gaven aan of ze in de afgelopen 3 maanden behoefte hadden aan hulp of steun, en of ze die kregen. In december 2023 zochten meer jongeren naar mentale hulp en begeleiding bij schoolwerk, als ze dat nodig hadden. Deze resultaten van het tiende kwartaalonderzoek horen bij het Gezondheidsonderzoek COVID-19.

Langzame daling hulpbehoefte

Het aantal jongeren dat hulp nodig heeft, is langzaam aan het dalen. In september 2022 had 46% van de jongeren behoefte aan een of andere vorm van hulp of steun. De afgelopen meting van december 2023 was dit 42%.  

Verder zijn er kleine verschuivingen in waar jongeren hulp voor nodig hebben. In december had 13% van de jongeren behoefte aan begeleiding bij schoolwerk en 10% behoefte aan hulp in hun privésituatie. 12% had behoefte aan lichamelijke hulp en 5% aan financiële hulp. De grafiek hieronder laat zien hoe de behoefte aan hulp verandert.

Jongeren zochten vaker hulp

Jongeren zochten vaker naar hulp bij mentale klachten en bij schoolwerk. Het merendeel van de jongeren vindt hulp bij schoolwerk (87%) of als ze slecht in hun vel zitten (79%). Toch is mentale hulp voor 18% van de jongeren onvoldoende of onvoldoende passend, heeft 7% wel hulp gezocht maar niet gevonden en zocht 15% niet naar hulp terwijl ze dat wel nodig hadden.  

De grafieken hieronder gaan over het zoeken naar hulp bij schoolwerk en mentale klachten.